Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

30

Ιουνίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Πανελλήνιες 2024 βάσεις: Τι δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις
ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλήνιες 2024 βάσεις: Τι δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις

Πανελλήνιες 2024 βάσεις: Συντριβή σε Ιστορία, Φυσική και Μαθηματικά

Πτώση των βάσεων σε αρκετές σχολές αναμένεται με βάση τα στατιστικά των βαθμολογιών των Πανελληνίων 2024 που ανακοινώθηκαν σήμερα. Σύμφωνα με ειδικούς του τομέα της εκπαίδευσης με τους οποίους συνομίλησε το iefimerida.gr, ειδικά στην Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών αναμένεται να επηρεαστούν προς τα κάτω οι βάσεις σε αρκετές σχολές (όπως τις πολυτεχνικές), με μια πρώτη ανάγνωση των στατιστικών στοιχείων. Σε αυτό συνηγορούν οι πολύ χαμηλές βαθμολογίες που πήραν οι υποψήφιοι στο μάθημα της Φυσικής, αλλά και -λιγότερο- αυτές στα Μαθηματικά. Συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι της Ο.Π. Θετικών Σπουδών έγραψαν σε ποσοστό 54,89% κάτω από τη βάση στη Φυσική και σε ποσοστό 31,21% κάτω από τη βάση στα Μαθηματικά, γεγονός που αναμένεται -εκτός απροόπτου- να οδηγήσει χαμηλότερα τις βάσεις σε κάποιες σχολές του συγκεκριμένου πεδίου. Η μέση επίδοση των υποψηφίων ήταν 12,10, λίγο χαμηλότερη από πέρυσι που ήταν 12,30. Όσον αφορά στην Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, σημαντικό ρόλο στην πορεία των βάσεων αναμένεται να παίξει το μάθημα της Φυσικής, καθώς το 63,01% των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση.

Σε Χημεία και Βιολογία οι βαθμοί δεν ήταν τόσο άσχημοι (το 34,06% και το 32,25% έγραψαν κάτω από τη βάση, αντίστοιχα), ενώ καλές χαρακτηρίζονται οι επιδόσεις των μαθητών στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, με το 93,50% να γράφει πάνω από 10. Η μέση επίδοση των υποψηφίων ήταν 11,95, λίγο καλύτερη από το 11,65 πέρυσι. Κατά τις εκτιμήσεις των ειδικών, πτώση των βάσεων αναμένεται και στο 1ο επιστημονικό πεδίο (Ανθρωπιστικών Σπουδών), καθώς το 59,87% των εξεταζομένων έγραψε κάτω από τη βάση στην Ιστορία, ενώ και στα Αρχαία 4 στους 10 έγραψαν κάτω από τη βάση. Η μέση επίδοση των υποψηφίων ήταν 11,35, αρκετά χαμηλότερη από την περσινή που ήταν 11,73.

 

Τι ισχύει για το 4ο επιστημονικό πεδίο

Τέλος, στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο (Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) το 72,94% των υποψηφίων έγραψαν κάτω από τη βάση, κάτι που εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει σε πτώση των βάσεων εισαγωγής σε αρκετές σχολές, ωστόσο εδώ ίσως υπάρχουν αυξομειώσεις. Η μέση επίδοση των υποψηφίων ήταν φέτος 10,42, έναντι 10,45 πέρυσι. Όπως και να ‘χει, μιλάμε ακόμα για εκτιμήσεις και όχι για κάτι «σίγουρο», με την κατάσταση να ξεκαθαρίζει τις αμέσως επόμενες ημέρες. Όσον αφορά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής, αναμένεται προς το τέλος Ιουλίου.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις