Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

30

Ιουνίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης σε Σκόπια: Όλοι να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες των πράξεών τους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης σε Σκόπια: Όλοι να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες των πράξεών τους

«Παραβιάζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών»

Νέα προειδοποίηση απηύθυνε στη Βόρεια Μακεδονία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Σύνοδο Κορυφής των 27, θέτοντας θέμα παραβίασης της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη νέα ηγεσία της χώρας, ξεκαθαρίζοντας πως εφόσον τα Σκόπια επιμείνουν στην ίδια κατεύθυνση θα ακυρώσουν επί του πρακτέου την ευρωπαϊκή τους πορεία, ζητώντας από τη γείτονα χώρα να τηρήσει τις διεθνείς συμφωνίες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του για τις νέες προκλήσεις της ηγεσίας της βόρειας Μακεδονίας που όπως είπε αποσκοπούν στην «ντε φάκτο επιβολή διπλής ονομασίας της χώρας», ενώ ταυτόχρονα έστειλε ηχηρό μήνυμα στην Αλβανία για την αποφυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη.

«Ενημέρωσα, τους συναδέλφους μου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο γι’ αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη και κατέστησα επίσης απολύτως σαφές ότι εάν τα Σκόπια επιμείνουν σε αυτή την γραμμή, θα καταστήσουν ουσιαστικά εξαιρετικά δύσκολη -αν όχι θα ακυρώσουν στην πράξη οποιαδήποτε διαδικασία άμεσης σύγκλισης με την ευρωπαϊκή οικογένεια», τόνισε ο πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. «Οπότε νομίζω ότι θα πρέπει όλοι να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες των πράξεών τους και να γνωρίζουν ότι η συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο περνά, προφανώς, μέσα από την πιστή τήρηση διεθνών συμφωνιών που έχουν υπογραφεί, εν προκειμένω, και από τα δύο μέρη», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Παραβιάζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε και για τις προκλήσεις της νέας ηγεσίας στη Βόρεια Μακεδονία: «Πράγματι, καθώς υπήρχε λήμμα για τα ζητήματα της διεύρυνσης, πήρα την πρωτοβουλία και ενημέρωσα τους συναδέλφους μου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τα τεκταινόμενα στη Βόρεια Μακεδονία. Για το γεγονός ότι τόσο η πρόεδρος όσο και ο εντολοδόχος πρωθυπουργός ουσιαστικά παραβιάζουν ευθέως τη Συμφωνία των Πρεσπών, παραγνωρίζοντας στην πράξη το erga omnes και επιλέγοντας να χρησιμοποιούν άλλο όνομα πέραν του συνταγματικά καθορισμένου ονόματος της χώρας, για εσωτερική χρήση».

Νέα πρόκληση από Σιλιάνοφσκα: Η αναφορά της στους «Μακεδόνες του Αιγαίου»

Στο μεταξύ, συνεχίζει τις προκλήσεις η Βόρεια Μακεδονία, με την πρόεδρο της χώρας, να κάνει λόγο αυτή τη φορά, για «Μακεδονία του Αιγαίου». Παράλληλα, επιμένει να χρησιμοποιεί τον όρο «Μακεδονία», χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό, υποστηρίζοντας ότι δήθεν είναι προσωπικό δικαίωμά της και πως δεν παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Προεδρίας των Σκοπίων, η Σιλιάνοφσκα συναντήθηκε με εκπροσώπους των «Παιδιών προσφύγων από την Μακεδονία του Αιγαίου» και συζήτησε για τους εορτασμούς για τα 75 χρόνια από τον «διωγμό των Μακεδόνων του Αιγαίου». Υποστήριξε, δε, ότι «η μοίρα και η τραγωδία των 30.000 προσφυγόπουλων και ο Γολγοθάς τους δεν πρέπει να αποσιωπάται ούτε να σχετικοποιηθεί» προσθέτοντας ότι ο σεβασμός και η γνώση του παρελθόντος «δίνει πολύ χώρο για ένα φιλικό μέλλον που προσπαθούμε για το καλό όλων στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη». Η Σιλιάνοφσκα έκανε σχετική ανάρτηση και στον δικό της λογαριασμό στο «Χ», όπου επιμένει να δηλώνει «Πρόεδρος της Μακεδονίας».

Ηχηρή απάντηση από το ΥΠΕΞ

Σε αυστηρό τόνο ήταν η απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών. «Η ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας συνεχίζει να παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Επιπλέον, επιστρέφει σε ενέργειες του παρελθόντος που υποδηλώνουν αλυτρωτική διάθεση και πλήρη άγνοια της ιστορίας. Η ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας απομακρύνεται καθημερινά όλο και περισσότερο από τις σχέσεις καλής γειτονιάς που αποτελούν τον πυρήνα του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του διεθνούς δικαίου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Έντονες ήταν και οι αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία καταδίκασε απερίφραστα τις αλυτρωτικές αναφορές της Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, περί δήθεν «Μακεδονίας του Αιγαίου», οι οποίες παραβιάζουν εξόφθαλμα το άρθρο 4 της Συμφωνίας των Πρεσπών, τόνισε μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση. «Η κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει επιτέλους ότι είναι επιτακτική ανάγκη να δράσει, προκειμένου η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας να συμμορφωθούν επιτέλους με το διεθνές και το κοινοτικό δίκαιο και να σταματήσουν να επιδίδονται σε έναν ανέξοδο και ψευδεπίγραφο εθνικισμό» ανέφερε επίσης η Κουμουνδούρου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις