Έρευνα Kapa Research: «Όχι» σε πρόωρες εκλογές, ανακάμπτει η ΝΔ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έρευνα Kapa Research: «Όχι» σε πρόωρες εκλογές, ανακάμπτει η ΝΔ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Έρευνα Kapa Research: «Όχι» σε πρόωρες εκλογές, ανακάμπτει η ΝΔ - Τι λένε οι πολίτες για πιθανή συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

30.06.2024 | 17:51

«Όχι» σε πρόωρες εκλογές λένε οι πολίτες, σύμφωνα με έρευνα της Kapa Research, καθώς η πλειονότητα επιθυμεί να δοθεί περισσότερος χρόνος στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή της Κυριακής, το 66% λέει να δοθεί περισσότερος χρόνος στην κυβέρνηση, ενώ το 29% ζητά πρόωρες εκλογές. Οι πολίτες καλούν την κυβέρνηση να θέσει στο επίκεντρο το ζήτημα του κόστους ζωής αλλά και τον τομέα της υγείας. Στο ερώτημα αν η χώρα κινείται σε σωστή ή λάθος κατεύθυνση, το 38% απαντά μάλλον προς τη σωστή και προς τη σωστή, και το 60% προς τη λάθος ή μάλλον προς τη λάθος κατεύθυνση.

Για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πρώτος με 46%, 37% λέει ο «Κανένας», ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης αγγίζει το 9% και ο Νίκος Ανδρουλάκης το 7%. Στον δείκτη της δημοτικότητας, ο πρωθυπουργός βρίσκεται στην πρώτη θέση συγκεντρώνοντας το μεγαλύτερο ποσοστό θετικής γνώμης, ενώ στη δεύτερη θέση είναι ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Ο Στέφανος Κασσελάκης βρίσκεται στην έβδομη θέση πίσω από την Αφροδίτη Λατινοπούλου.

Ως προς την πρόθεση ψήφου τα ποσοστά των κομμάτων καθορίζονται ως εξής:

ΝΔ: 30,3%
ΣΥΡΙΖΑ: 13,5%
ΠΑΣΟΚ: 12,2%
Ελληνική Λύση: 8,5%
ΚΚΕ: 7,9%
Νίκη: 3,4%
Πλεύση Ελευθερίας: 3,2%
Φωνή Λογικής: 3%
Νέα Αριστερά: 1,8%
ΜέΡΑ25: 1,8%
Άλλο κόμμα: 2,3%
Αδιευκρίνιστη ψήφος: 12,1%

Αναφορικά με τη σύγκλιση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εθνικές εκλογές το 53% φαίνεται να διαφωνεί, ενώ υπέρ τάσσεται το 39%. Παράλληλα, το 74% δεν βλέπει πιθανή τη συνεργασία των δύο κομμάτων. Σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ και την εσωκομματική αναταραχή που έχει προκληθεί, στο σύνολο των ψηφοφόρων, το 51% ζητεί εκλογή άλλου προσώπου, ενώ το 25% ζητεί παραμονή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος. Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, το 64% ζητεί παραμονή Κασσελάκη και το 24% εκλογή νέου προέδρου.

Το 47% θέλει ο Αλέξης Τσίπρας να μείνει στα μετόπισθεν της πολιτικής και να βοηθήσει όπως μπορεί τη χώρα, το 26% θέλει να προσπαθήσει να οικοδομήσει σχήμα του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, και το 14% να ενισχύσει τον ΣΥΡΙΖΑ υπό την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη.

Exit mobile version