Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

03

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / Η ΚΑΛΗ ΕΙΔΗΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ / 12χρονος θα σπουδάσει σε πανεπιστήμιο
Η ΚΑΛΗ ΕΙΔΗΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

12χρονος θα σπουδάσει σε πανεπιστήμιο

12χρονος θα σπουδάσει σε πανεπιστήμιο-Απομνημόνευσε τον περιοδικό πίνακα όταν ήταν 2 ετών, κάνει ήδη διαλέξεις

Σε ηλικία μόλις 12 ετών ο Suborno Isaac Bari, από τις ΗΠΑ, αποφοίτησε από το λύκειο και σχεδιάζει να αρχίσει να σπουδάζει μαθηματικά και φυσική στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης το φθινόπωρο, ενώ φιλοδοξεί ήδη να ξεκινήσει διδακτορικό. «Ελπίζω να αποφοιτήσω από το κολέγιο στα 14 μου την άνοιξη του 2026», είπε ο 12χρονος που πρόσφατα έγινε ο νεότερος απόφοιτος του λυκείου του στο Λονγκ Άιλαντ. «Αν αποφασίσω ποτέ να κάνω ένα δεύτερο διδακτορικό, θα είναι στη φυσική, αλλά κυρίως θέλω να επικεντρωθώ στα μαθηματικά», δήλωσε στο CNN. Ο ταλαντούχος νέος που απομνημόνευσε τον περιοδικό πίνακα σε ηλικία 2 ετών και έκανε διαλέξεις σε κολέγια στην Ινδία από τα 7 του, αποφοίτησε την Τετάρτη από το Λύκειο Malverne στην κομητεία Νασάου της Νέας Υόρκης. Ο Suborno, ο οποίος λέει ότι πήγε στη 12η δημοτικού μετά την ολοκλήρωση των σπουδών στην τρίτη γυμνασίου, έγινε ο νεότερος μαθητής που αποφοίτησε ποτέ από το λύκειο, ανέφερε το WABC-TV.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, στο σχολείο του χρησιμοποιούσαν μία κλίμακα μέσου όρου βαθμολογίας 100 βαθμών και εκείνος κατάφερε να συγκεντρώσει 96 βαθμούς την πρώτη χρονιά του Λυκείου και 98 για τη δεύτερη και την τρίτη. Μόλις ξεκίνησε την τρίτη λυκείου ο Suborno παρακολούθησε μαθήματα χωρίς πτυχίο σε πολλά πανεπιστήμια στη Νέα Υόρκη, όπως το NYU, το Πανεπιστήμιο Stony Brook, το City University της Νέας Υόρκης και το Brooklyn College. «Αυτή ήταν μια εντελώς νέα πρόκληση για μένα», είπε. «Έχεις πολύ περισσότερες εργασίες για το σπίτι, πολύ μεγαλύτερα μαθήματα, (πολλά) περισσότερα νέα θέματα και υλικό και όλα αυτά συμπυκνώνονται σε πολύ μικρότερο χρόνο από ό,τι στο σχολείο». Ο ευφυής 12χρονος, του οποίου η οικογένεια λέει ότι είναι επίσης ικανός στη ζωγραφική, τη δημόσια συζήτηση (debate) και το πιάνο, θα μπορούσε επίσης να γράψει ιστορία στο NYU όταν αρχίσει να παρακολουθεί τα μαθήματα. Ένας εκπρόσωπος του πανεπιστημίου ενημέρωσε την οικογένεια του ότι χωρίς να έχει γίνει σχετική έρευνα, το NYU δεν γνωρίζει αν κάποιος νεαρότερος του Suborno έχει γίνει δεκτός σε αυτό.

Πότε κατάλαβαν οι γονείς του ότι είναι ξεχωριστός

Ο πατέρας του Rashidul διδάσκει φυσική στο Τεχνικό Λύκειο του Μπρούκλιν και η μητέρα του Shaheda είναι δασκάλα δημοτικού. Παρατήρησαν ότι ο μικρότερος γιος τους ήταν εξαιρετικά ευφυής το 2014 όταν του δίδαξαν βασικά μαθηματικά, σύμφωνα με τον Rashidul Bari. «Η γυναίκα μου ήταν στην πραγματικότητα η δασκάλα του εκείνη την εποχή. Μια μέρα… του δίδασκε το ένα συν ένα και εκείνος απαντούσε, “Μαμά, ένα συν ένα είναι δύο”», είπε ο Ρασιντούλ Μπάρι. «Και μετά η μαμά έλεγε “τότε τι είναι ένα συν δύο;” και μετά έλεγε “τρία” και μετά ρωτούσε τη μαμά, “αν ένα συν ένα είναι δύο, μπορείς σε παρακαλώ να μου πεις, τι είναι το n συν n;”».

Οι ερωτήσεις ξάφνιασαν τη Shaheda Bari, είπε ο σύζυγός της και εξήγησε ότι στην αρχή δεν το ένοιαζε γιατί ο μεγαλύτερος γιος του, 21 ετών, που σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο Μπράουν, ήταν επίσης έξυπνος. «Είπα λοιπόν στη γυναίκα μου: “Εντάξει, δεν υπάρχει τίποτα περίεργο εδώ, μάλλον το έκανε για να τραβήξει την προσοχή”. Αλλά συνέχισε να συμβαίνει. Κάθε μαθηματική έννοια, άρχισε να κάνει αφαιρέσεις».

Τελικά, μία παρατήρηση ενός δασκάλου του παιδιού που τους τόνισε ότι σε κάνει αφαιρέσεις και τους ζήτησε να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή, ήταν αυτή που κινητοποίησε τους δύο γονείς. Ο Suborno συνέχισε να προσελκύει την προσοχή, γεγονός που τον οδήγησε τελικά να τον προσκαλέσουν να παρακολουθήσει μαθήματα σε επίπεδο κολεγίου, είπε ο πατέρας του. Το 2016, ο τότε Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έστειλε στον μικρό μια επιστολή επαινώντας τον ευφυή μαθητή για τη σκληρή δουλειά και τα επιτεύγματά του. Το 2020, όταν ήταν 7 ετών, ο μαθητής άρχισε να λαμβάνει προσκλήσεις από κολέγια στην Ινδία για να διδάξει, κάτι που κάνει τρεις φορές το χρόνο, σύμφωνα με τον πατέρα του.

Όπως ανέφερε η οικογένειά του, από την Mensa τους ενημέρωσαν ότι πρέπει να περιμένουν μέχρι ο Suborno να γίνει 14 ετών για να κάνει τεστ IQ. Ο μαθητής σχεδιάζει να συνεχίσει την παράδοση της οικογένειάς του και μια μέρα να γίνει καθηγητής μαθηματικών και φυσικής. «Είναι απολύτως τρελό», είπε σχετικά με την έναρξη της φοίτησής του στο NYU το φθινόπωρο. «Ανυπομονώ για όλες τις ευκαιρίες που θα έχω, θα μπορώ να γνωρίσω ανθρώπους που ενδιαφέρονται πραγματικά… ολοκληρωτικά για τα μαθηματικά και τις επιστήμες, και ανθρώπους που είναι επίσης ειδικοί στα μαθηματικά και τη φυσική και που θέλουν να μάθουν αυτά τα μυστήρια πίσω από το σύμπαν».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις