Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

02

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Μυστικά για τέλειο παστίτσιο: Τα tips της γιαγιάς!
PLUS

Μυστικά για τέλειο παστίτσιο: Τα tips της γιαγιάς!

Μυστικά για τέλειο παστίτσιο: Θα πάθετε εμμονή!

Το παστίτσιο είναι το ελληνικό κλασικό φαγητό που όλοι αγαπάμε και αυτή η γρήγορη και ευφάνταστη συνταγή σίγουρα θα ξετρελάνει όλη σας την οικογένεια! Αδιαμφισβήτητα, το παστίτσιο είναι μια ασφαλής επιλογή για κάθε τραπέζι καθώς αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα μικρών και μεγάλων. Αν είστε κι εσείς λάτρεις του παραδοσιακού πιάτου, σίγουρα θα λατρέψετε τη συγκεκριμένη συνταγή, που πρόκειται για μια πιο light εκδοχή του. Χωρίς μπεσαμέλ και με λιγότερα λιπαρά, αυτή η ελαφριά παραλλαγή του παστίτσιου είναι ιδανική για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

Υλικά

2 κ.σ. ελαιόλαδο
150 γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος
1 καρότο
1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκ. σκόρδο
2 κ.σ. κονιάκ
1 φλ. ψιλοκομμένες ντομάτες
λίγος μαϊντανός
αλάτι
πιπέρι
500 γραμ. κοφτό μακαρόνι
250 γραμ. φέτα
250 γραμ. γραβιέρα
1 κεσές γιαούρτι
6 αυγά
6 φλ. γάλα
2 φλ. νερό
λίγο μοσχοκάρυδο
1 κ.σ. βούτυρο (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Για το εύκολο παστίτσιο χωρίς μπεσαμέλ, ρίχνουμε πρώτα σε τηγάνι ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά. Προσθέτουμε το καρότο, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ανακατεύουμε και αφήνουμε για 6 λεπτά. Σβήνουμε με κονιάκ. Προσθέτουμε τις ντομάτες. Αλατοπιπερώνουμε και τέλος, ρίχνουμε λίγο μαϊντανό.

Σε ένα ταψάκι βάζουμε τα αβγά, τα χτυπάμε και προσθέτουμε τη φέτα τριμμένη, τη γραβιέρα, το γιαούρτι, το γάλα, το νερό, το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι και λίγο βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά.

Προσθέτουμε το κοφτό μακαρονάκι (πάντα άβραστο! Γι’ αυτό, βάζουμε το γάλα με το νερό στο ταψί, έτσι ώστε να βράσει σωστά το ζυμαρικό, κατά τη διάρκεια του ψησίματος). Προσθέτουμε και τον κιμά και ανακατεύουμε.

Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο ή βουτυρωμένο αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C στις αντιστάσεις, (στην κάτω σχάρα) ή στους 170 βαθμούς στον αέρα (στη μεσαία σχάρα). Ψήνουμε για 40′.

Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 15′ να ροδίσει. Αν θέλετε, πασπαλίζετε με λίγο κεφαλοτύρι την επιφάνεια στα τελευταία λεπτά ψησίματος.

Αφήστε το παστίτσιο να σταθεί για 10′ -15′ στον πάγκο και απολαύστε το ζεστό και λαχταριστό.

www.bovary.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις