Επίδομα παιδιού 2024 - πλατφόρμα: Η ηλεκτρονική πλατφόρμα δε θα δέχεται νέες αιτήσεις μέχρι να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση και καταβολή της 3ης διμηνιαίας δόσης
Κλείνει προσωρινά, την Παρασκευή 5/7/2024 (3 μ.μ.), η πλατφόρμα Α21–Επίδομα Παιδιού, σύμφωνα με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και τον ΟΠΕΚΑ. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα δε θα δέχεται νέες αιτήσεις μέχρι να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση και καταβολή της 3ης διμηνιαίας δόσης. Με την ολοκλήρωση της πληρωμής, η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ενεργοποιηθεί εκ νέου για νέες αιτήσεις την Τετάρτη 31 Ιουλίου και ώρα 08.00.
Υπενθυμίζεται στους ενδιαφερόμενους δικαιούχους ότι για να χορηγηθεί το επίδομα παιδιού θα πρέπει η αίτηση να έχει υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Η αίτηση που έχει αποθηκευθεί προσωρινά θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη. Η διμηνιαία δόση, που αφορά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, θα καταβληθεί την Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024, τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα μαζί με τα υπόλοιπα επιδόματα. Στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τα επιδόματα.
Οι αλλαγές που έρχονται
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για τον ανασχεδιασμό της επιδοματικής πολιτικής της χώρας. Στο «μικροσκόπιο» έχουν μπει δύο βασικά επιδόματα (το ανεργίας και των τέκνων) τα οποία χορηγούνται σε περισσότερους από 1,3 εκατ. πολίτες κάθε χρόνο. Για το επίδομα παιδιού προωθείται η γενναία αύξηση του ποσού ειδικά για τους έχοντες περισσότερα από 1 παιδί (εκτός από την ακρίβεια υπάρχει και το φλέγον πρόβλημα του δημογραφικού).
Η μέχρι τώρα λογική ήταν ότι ο ανασχεδιασμός της επιδοματικής πολιτικής θα έχει μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Σε αυτό βοηθάει και το γεγονός ότι καταγράφεται σημαντική μείωση των δικαιούχων και λόγω της μείωσης της ανεργίας και λόγω της μείωσης των γεννήσεων ή της αύξησης των ονομαστικών εισοδημάτων. Αν πάντως προκύψουν δημοσιονομικά περιθώρια σε μόνιμη βάση, εκτιμάται ότι πόροι θα διοχετευτούν προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πιο ευάλωτων αποτελεί προτεραιότητα σε περιόδους ακρίβειας.