Μητσοτάκης Economist: Θα εστιάσουμε στις μεταρρυθμίσεις, η ΝΔ στέγασε και το μετριοπαθές Κέντρο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης Economist: Θα εστιάσουμε στις μεταρρυθμίσεις, η ΝΔ στέγασε και το μετριοπαθές Κέντρο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Εκλογές θα γίνουν το 2027 - Οι πολίτες χρησιμοποίησαν τις ευρωεκλογές για να μας στείλουν μήνυμα είπε ο πρωθυπουργός στο 28ο ετήσιο συνέδριο «Economist Government Roundtable» - Δείτε τη συζήτησή του με τον Ενρίκο Λέτα

02.07.2024 | 22:12

Κυρίαρχη πολιτική δύναμη παραμένει η ΝΔ και μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της συζήτησης που είχε με τον Ενρίκο Λέτα, στο πλαίσιο του 28ου ετήσιου συνεδρίου «Economist Government Roundtable». Ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες στις ευρωεκλογές, τόνισε ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν το 2027, και επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα εστιάσει στις μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα, απαντώντας εμμέσως στις αιτιάσεις για τον χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία της ΝΔ, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η ΝΔ πήρε στις εκλογές του 2023 ποσοστό 41%, δείχνοντας ότι μπορεί να είναι ένα κεντροδεξιό κόμμα με ευρεία απήχηση που συνδυάζει δεξιούς πολίτες και μετριοπαθείς κεντρώους. Από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα, σημείωσε ότι η Ελλάδα ήταν πρόβλημα της Ευρώπης πριν από 15 χρόνια, τώρα είναι εταίρος που μετέχει στην αναζήτηση λύσεων για τα προβλήματα της Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός είπε, μεταξύ άλλων:

-Το ευρωπαϊκό πολιτικό κέντρο ειναι η μόνη πλειοψηφία που δουλεύει.

Η ακροδεξιά πήγε ελαφρώς χειρότερα από ότι μερικοί πιστεύουν, αλλά έκαναν αισθητή την παρουσία της σε Γαλλία και Γερμανία

-Πρέπει να διασφαλίσουμε αυτή την πλειοψηφία και να πάρει η πρόεδρος της Κομισιόν πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και η Κομισιόν μετά να ξεκινήσει δουλειά για την ανταγωνιστικότητα.

– Πρέπει επίσης να δούμε θέματα όπως η άμυνα και η μετανάστευση, αλλά προέχει να λύσουμε το θέμα των κορυφαίων αξιωμάτων στην ΕΕ.

-Το ένα συμπέρασμα είναι ότι η Ν.Δ. παρέμεινε η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα, το δεύτερο ή τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στην Κεντροδεξια, ποσοστιαία στην Ευρώπη. Σαφώς είχαμε θέσει έναν στόχο, το οποίο δεν κατακτήσαμε, αλλά υπάρχουν διάφοροι λόγοι γι’ αυτό τους οποίους λαμβάνω πολύ σοβαρά υπ’ όψιν. Δεν είναι μόνο η κούραση με τις συνεχόμενες εκλογές, είχαμε πολύ υψηλή αποχή, αλλά και οι πολίτες αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τις ευρωπαϊκές εκλογές για να μας στείλουν ένα μήνυμα ανησυχίας.

-Το 2023 πήραμε 41%, αποδείξαμε ότι μπορούμε να έχουμε ένα κεντροδεξιό κόμμα με ευρεία απήχηση που συνδυάζει δεξιούς πολίτες και μετριοπαθείς κεντρώους.

– Τα επόμενα χρόνια πρέπει να έχουν ως στόχο να συγκλίνουμε με την Ευρώπη και έχουμε τρία χρόνια στην θητεία μας, δεν θα υπάρξουν πρόωρες εκλογές. Οι εκλογές θα λάβουν χώρα το 2027. Ήμουν επίσης σαφής στην πρώτη μου θητεία, παρά τις πολλές ερωτήσεις που υπήρξαν. Διαψεύστηκαν, θα διαψευστούν ξανά. Και θα κριθούμε στην ολότητά μας από ό,τι κάναμε στην δεύτερη θητεία μας.

– Είμαι ένας πεπεισμένος μεταρρυθμιστής και πήραμε αυτή την εντολή. Πρέπει να εστιάσουμε στις μεταρρυθμίσεις με μετρήσιμο αποτέλεσμα.

Το μήνυμα ήταν πιάστε δουλειά και να πετύχετε τα αποτελέσματα που δεσμευτήκατε.

Όλοι αναγνωρίζουμε θέλουμε να κάνουμε περισσότερα με την άμυνα αλλά παράλληλα αναγνωρίζουμε τους περιορισμούς των εθνικών προϋπολογισμών

– Κοινός ευρωπαϊκός δανεισμός για την άμυνα. Ακούω κι αυτούς που είναι σκεπτικιστές, αλλά δείτε τι κάναμε στην Ουκρανία που χρησιμοποίησαν ευρωπαϊκούς πόρους για να αγοράσουμε όπλα για την Ουκρανία. Όταν υπάρχει θέληση υπάρχει τρόπος. Αλλά πρέπει να είμαστε σίγουροι πως ό,τι κάνουμε στην άμυνα υποστηρίζει και την αμυντική βιομηχανία στην Ευρώπη, γιατί είναι παράξενο να αυξάνουμε τις αμυντικές δαπάνες, όταν αυτές δεν πηγαίνουν στην Ευρώπη.

– Το αν θα έχουμε ένα δεύτερο ταμείο ανάκαμψης είναι ένα από τα σημαντικά θέματα που πρέπει να συζητηθούν. Και η άμυνα είναι ένας τομέας που μπορούμε να έχουμε ένα νέο momentum για ευρωπαϊκές λύσεις.

Για τις σχέσεις ΗΠΑ και Ευρώπης ο κ.Μητσοτάκης είπε μεταξύ άλλων:

-Δεν περιμένω να αλλάξουν δραστικά οι ευρωαμερικανικές σχέσεις. Το ερώτημα είναι πόσο γρήγορα μπορούμε εμείς να προσαρμοστούμε σε αυτή την νέα πραγματικότητα.

– Είναι σαφές ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να προστατέψουμε την ήπειρό μας.

Exit mobile version