Αδυσώπητη συμμορία δουλεμπόρων μετέτρεπε σε κόλαση τη ζωή Νεπαλέζων εργατών, οι οποίοι φυλακισμένοι και φρουρούμενοι από «επιστάτες» δούλευαν σκληρά σε χωράφια της επαρχίας. Ένα ζευγάρι συμπατριωτών τους και 7 ακόμη άτομα μεταξύ των οποίων ο Έλληνας «Δράκος» τους έφερναν από τη Ρουμανία υποσχόμενοι καλύτερες αμοιβές. Στην Αθήνα τους άρπαζαν τα νόμιμα έγγραφα και τους έλεγαν ότι χρωστούσαν 2.000 ευρώ ο καθένας για τα έξοδα μεταφοράς τους αρπάζοντας τα μεροκάματά τους! Συνεχίζεται η έρευνα για τον εντοπισμό όλων των μελών της μεσαιωνικής συμμορίας.
Από τον Πέτρο Καρσιώτη
Παγίδα, που άνοιγε την πόρτα της κόλασης σε Νεπαλέζους σκληρά εργαζόμενους μετανάστες, έστηνε για καιρό αδυσώπητο κύκλωμα εκμεταλλευτών, γυρίζοντας τον χρόνο στον Μεσαίωνα. Από το Νεπάλ βασικά μέλη της συμμορίας, συνεπικουρούμενα από υπηκόους Μπαγκλαντές και Έλληνες, ένας εκ των οποίων έφερε το χαρακτηριστικό προσωνύμιο «Δράκος», καλούσαν Νεπαλέζους εργάτες από τη Ρουμανία, υπόσχονταν καλύτερες αμοιβές αν έρχονταν να εργασθούν στην Ελλάδα και μόλις τους έπειθαν, έβαζαν σε εφαρμογή το κτηνώδες σχέδιό τους. Τους φυλάκιζαν ουσιαστικά, έχοντας αφαιρέσει τα νόμιμα έγγραφά τους, τους φρουρούσαν, τους έριχναν σε γεωργικές, εποχικές δουλειές, στην επαρχία, και με τη «δικαιολογία» ότι… χρωστούσαν από 2.000 ευρώ ο καθένας, τους άρπαζαν τα μεροκάματα! Τέλος στο δουλεμπόριο της σύγχρονης εποχής, έβαλαν οι αστυνομικοί από το Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, «εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση εννέα μελών, που στρατολογούσε με πρόσχημα καλύτερες οικονομικές απολαβές, αλλοδαπούς από χώρα της Ασίας, οι οποίοι εργάζονταν νόμιμα στη Ρουμανία και αφού εξασφάλιζε την διακίνησή τους στη χώρα μας και την εγκατάσταση τους σε ενδιάμεσα σημεία, τους αφαιρούσε τα ταξιδιωτικά έγγραφα έως την δήθεν αποπληρωμή του χρέους και τους οδηγούσε σε χωριά της επαρχίας, όπου απασχολούνταν ως εργάτες σε εποχικές καλλιέργειες».
Το ζευγάρι των κακοποιών από το Νεπάλ
Για τον τερματισμό της δράσης της οργάνωσης, επισημαίνει η ΕΛ.ΑΣ., σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε επιχειρησιακή δράση που έλαβε χώρα στην Αθήνα, όπου συνελήφθησαν 29χρονη και 30χρονος ομοεθνείς των υπό εκμετάλλευση αλλοδαπών, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται άλλα πέντε μέλη της οργάνωσης, ηλικίας από 33 έως 61 ετών. Τα ανωτέρω μέλη, προσθέτει η Αστυνομία, σύστησαν το εγκληματικό κύκλωμα και δραστηριοποιούνταν στη χώρα μας από το Σεπτέμβριο του 2023 με μεθοδικό τρόπο δράσης και διακριτούς ρόλους. Ιδού πως: «Με την υποστήριξη της εγκληματικής οργάνωσης, οι αλλοδαποί μετακινούνταν αεροπορικώς από τη Ρουμανία προς τη Σερβία και έπειτα οδικώς προς τη Βόρεια Μακεδονία, περνούσαν παράνομα τα χερσαία σύνορα της χώρας μας και μεταφέρονταν από τα μέλη της οργάνωσης με τα ιδιωτικά τους οχήματα με ενδιάμεσους σταθμούς στο κέντρο της Αθήνας. Τους παρακρατούσαν τα ταξιδιωτικά έγγραφα ως μέσο πίεσης για την αποπληρωμή του χρέους που είχε δημιουργηθεί από τη διακίνηση τους και την εύρεση εργασίας τους.
Η είσοδος των αλλοδαπών, που βρίσκονταν σε ευάλωτη θέση, στην Ελλάδα επιτυγχάνονταν με τη συνδρομή έτερων εγκληματικών ομάδων διακίνησης υπό την καθοδήγηση της 29χρονης γυναίκας. Τελικός προορισμός των θυμάτων ήταν διάφορες περιοχές της επαρχίας, όπου παραλαμβάνονταν από επιστάτες μέλη της οργάνωσης που επέβλεπαν και επιτηρούσαν την κίνηση τους, ώστε να διοχετεύονται χρήματα στην εγκληματική οργάνωση από την εργασιακή τους εκμετάλλευση». Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία των συλληφθέντων μελών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ταξιδιωτικά έγγραφα που είχαν παρακρατηθεί και σημειώσεις που αφορούσαν τις κινήσεις των αλλοδαπών, παραστατικά μεταφοράς χρημάτων από τους εργάτες αλλοδαπούς προς την οργάνωση και το χρηματικό ποσό των 950 ευρώ. Σε ένα από τα θύματα εμπορίας λόγω της εργασιακής του εκμετάλλευσης παρασχέθηκε αρωγή και προστασία από την ανωτέρω υπηρεσία, με τη συνδρομή των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων σε ζητήματα εμπορίας ανθρώπων «Α21» και «OUR GREECE».