Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

06

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Τέλος δράσης για τους διαρρήκτες Α.Τ.Μ. με τον ηλεκτρικό – υδραυλικό διαστολέα
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος δράσης για τους διαρρήκτες Α.Τ.Μ. με τον ηλεκτρικό – υδραυλικό διαστολέα

Μέχρι στις εγκαταστάσεις του «Δημόκριτου» στην Αγία Παρασκευή είχαν τρυπώσει και διαρρήξει Α.Τ.Μ. μέλη συμμορίας που εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια Αττικής

Σε επιχείρηση σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη, συνελήφθησαν 3 μέλη της συμμορίας ενώ δύο βρίσκονται προφυλακισμένα για άλλα αδικήματα. Στους στόχους των επιδρομών περιλαμβάνεται και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής αλλά και εταιρείες επιχειρήσεις. Στη συμμορία σημαντικό ρόλο έπαιζε χειριστής ηλεκτρικού – υδραυλικού διαστολέα, με τον οποίο άνοιγε χρηματοκιβώτια και Α.Τ.Μ.. Έκλεψαν μέχρι και φορτηγό για τη μεταφορά χρηματοκιβωτίου!

Από τον Πέτρο Καρσιώτη

Μέχρι στις εγκαταστάσεις του  «Δημόκριτου» στην Αγία Παρασκευή, είχαν εισχωρήσει τα μέλη πενταμελούς συμμορίας, που «ειδικεύονταν» σε διαρρήξεις, ξηλώματα πακτωμένων χρηματοκιβωτίων και διαρρήξεις Α.Τ.Μ! Οι ίδιοι κακοποιοί, τρεις από τους οποίους συνελήφθησαν σε Παλαιό Φάληρο, Ωραιόκαστρο και Διαβατά Θεσσαλονίκης, ενώ δύο ακόμη βρίσκονται προφυλακισμένοι για άλλα αδικήματα, είχαν βάλει στο στόχαστρο και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, όπου διέρρηξαν το Α.Τ.Μ.. Από εκεί και πέρα, στόχευαν εταιρίες – επιχειρήσεις και με ειδικό εξοπλισμό εργαλείων, κατάφερναν να κάνουν διάνοιξη των σημείων που ήθελαν και να αφαιρούν τις κασετίνες με τη «λεία να υπολογίζεται σε πάνω από 160.000 ευρώ. Σε βάρος τους εκκρεμούσαν εντάλματα, που εκδόθηκαν δυνάμει σχηματισθείσας δικογραφίας για – κατά περίπτωση – σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, διακεκριμένες κλοπές κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, απείθεια, πλαστογραφία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

«Όπως προέκυψε από την έρευνα», αναφέρουν οι αστυνομικοί «οι ανωτέρω, τουλάχιστον από το Νοέμβριο του 2021 έως και τα μέσα του 2023, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό την διάπραξη διαρρήξεων και κλοπών χρηματοκιβωτίων και A.T.M. σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Οι ρόλοι καθενός εκ των εμπλεκομένων

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ενεργούσαν με διακριτούς ρόλους και καθήκοντα, ενώ στόχος τους ήταν κυρίως καταστήματα και χώροι στα οποία υπήρχαν εγκατεστημένα Α.Τ.Μ. και χρηματοκιβώτια. Ενδεικτικό της οργάνωσης και της υποδομής, που είχαν σχηματίσει για την τέλεση διαρρήξεων και κλοπών, είναι η προμήθεια με εξειδικευμένο τεχνικό εξοπλισμό (ηλεκτρικό – υδραυλικό διαστολέα) για την αποκόλληση πακτωμένων χρηματοκιβωτίων από το σταθερό σημείο στο οποίο είναι βιδωμένα».

«Ένας εκ των δραστών, που είχε το ρόλο της μεταφοράς του εξοπλισμού, όταν εντόπιζαν το χρηματοκιβώτιο, προσέγγιζε το σημείο και με τη χρήση του ανωτέρω εξειδικευμένου τεχνικού εξοπλισμού αποκολλούσε το πακτωμένο χρηματοκιβώτιο από τη σταθερή του βάση. Όσον αφορά τα Α.Τ.Μ., αφού διαρρήγνυαν τα σταθερά σημεία του χρηματοκιβωτίου με χρήση οξυγονοκόλλησης ή τροχού, τοποθετούσαν τον ηλεκτρικό – υδραυλικό διαστολέα για να αποκτήσουν πρόσβαση στο χρηματικό ποσό. Σημειώνεται ότι σε μία περίπτωση αφαίρεσαν Ι.Χ. φορτηγό προκειμένου να μεταφέρουν το Α.Τ.Μ., το οποίο σκόπευαν να αφαιρέσουν».

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα, έχουν εξιχνιαστεί 5 περιπτώσεις διαρρήξεων με σκοπό την κλοπή χρηματοκιβωτίων από επιχειρήσεις, 5 περιπτώσεις διαρρήξεων σε Α.Τ.Μ., εκ των οποίων οι 2 σε Α.Τ.Μ. που ήταν εγκατεστημένα σε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα της Αττικής, κλοπή φορτηγού και κλοπή πινακίδων κυκλοφορίας, ενώ το οικονομικό όφελος που αποκόμισε η εγκληματική οργάνωση από την παράνομη δράση της, υπερβαίνει το χρηματικό ποσό των 160.000 ευρώ. Επισημαίνεται, ακόμη από την Αστυνομία, ότι οι συλληφθέντες  έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν για πλήθος παρόμοιων αδικημάτων. Η έρευνα για τη διακρίβωση του  συνόλου της εγκληματικής τους δραστηριότητας, συνεχίζεται.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις