Ήθος, φιλοξενία, αγάπη, κατανόηση κι αποδοχή: σε αυτές τις αρχές κι αξίες, που διέπουν τον ιστό της ελληνικής κοινωνίας και αποτελούν τη βάση των σχέσεων Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, αναφέρθηκε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Γιώργος Τσούνης, στη χθεσινοβραδινή εκδήλωση του Γενικού Προξενείου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη για την 4η Ιουλίου, Ημέρα της Ανεξαρτησίας, στο Κολλέγιο Ανατόλια. Στην τελευταία του παρουσία σε εορτασμό της 4ης Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη με την ιδιότητα του πρέσβη -αφού σε περίπου ένα εξάμηνο αναμένεται να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες-, ο κ. Τσούνης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη ζεστασιά, την ευγένεια και την αποδοχή που τού επιφύλαξαν οι άνθρωποι στη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα ευρύτερα καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του. Μια θητεία, που τη χαρακτήρισε ως «τη μεγαλύτερη τιμή».
Ο πρέσβης των ΗΠΑ χρησιμοποίησε λόγια αγάπης και θαυμασμού για την Ελλάδα στη σύντομη αλλά πηγαία ομιλία του. Όπως είπε, 248 χρόνια πριν, ο αγώνας στις Ηνωμένες Πολιτείες για την Ανεξαρτησία βασίστηκε στο ήθος, τις αξίες κι αρχές που αναδύθηκαν στην Ελλάδα και στο πλαίσιο αυτό έκανε εκτενή αναφορά στο ήθος των Ελλήνων ως βασικό πυλώνα της εξέλιξης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Εξήρε, δε, την έννοια της φιλοξενίας που επιδεικνύουν στους ξένους οι Έλληνες, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της αγάπης και της αποδοχής του Άλλου. «Θα πρέπει να νοιαζόμαστε όχι μόνο για την οικογένεια ή για την κοινότητά μας αλλά για όλους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσούνης και αναφέρθηκε στον πολύ μεγάλο αριθμό εκτοπισμένων ανά τον πλανήτη, το ήμισυ των οποίων είναι παιδιά, που θα πρέπει να «αγκαλιάσουμε», όπως τόνισε.
«Σκεφτείτε πόση αποφασιστικότητα χρειάζεται για μια μητέρα να πάρει το δίχρονο παιδί της στους ώμους της και το τετράχρονο από το χέρι, και να ρισκάρουν τη ζωή τους μαζί μέσα σε ένα φουσκωτό […] Οι άνθρωποι αυτοί δεν έρχονται για να πάρουν τις δουλειές μας. Δραπετεύουν από τη βία κι αναζητούν μια ευκαιρία να παράσχουν στα παιδιά τους την κατάλληλη εκπαίδευση και να ζήσουν σε ένα μέρος με ασφάλεια και ευκαιρίες» τόνισε ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα. «Βρισκόμαστε σε ένα σημείο προβληματισμού. Πρόκειται για τον κόσμο που θα επιλέξουμε να ζήσουμε» σημείωσε ο κ. Τσούνης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «…μαζί να δημιουργήσουμε αγάπη, κατανόηση και αποδοχή στον κόσμο καθώς δεν είναι απλώς το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για τις κοινωνίες μας αλλά και για τις οικονομίες μας, το καλύτερο μάθημα να διδάξουμε στα παιδιά μας».
Από την ομιλία του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα δεν έλειψαν και οι προσωπικές αναφορές. Σε μια αποστροφή του λόγου του, ο κ. Τσούνης αναφέρθηκε στους γονείς του και τη ζωή τους εδώ προτού μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ -κάτι που συνηθίζει, όταν μιλάει για τους δεσμούς του με την Ελλάδα. Αλλά και στον καλό του φίλο, έναν από τους πλέον αγαπημένους του ανθρώπους στον κόσμο και «περήφανο τέκνο της Θεσσαλονίκης», όπως τον περιέγραψε, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά, ο οποίος ήταν μεταξύ όσων παρέστησαν στη χθεσινοβραδινή εκδήλωση.
Τζ. Ισμαήλ: «Είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε τη συμπερίληψη»
«Είμαστε εδώ, απόψε, για να γιορτάσουμε τη συμπερίληψη: στην εκπαίδευση, στον χώρο εργασίας, στην ηγεσία, σε όλες τις πτυχές της ζωής μας. Και δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιο καλύτερο μέρος για να έχουμε απόψε μια τέτοια συζήτηση από την Ελλάδα» ανέφερε, από την πλευρά του, ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Τζέρι Ισμαήλ. «Κάθε φορά που υπάρχει μια νέα λέξη ή φράση, ορισμένοι δεν ξέρουν τι να σκεφτούν. Άλλοι θεωρούν ότι θα πρέπει να είναι κάτι διαφορετικό ή ιδιαίτερο. Κανείς δεν έχει πραγματικά δίκιο. Στον πυρήνα της, η συμπερίληψη είναι μια απλή πρόταση για το ότι όλοι έχουμε δημιουργηθεί ίσοι κι έχουμε τις ίδιες βασικές ανάγκες, τα ίδια θέλω, τις ίδιες αξίες και στόχους. Έχω ζήσει και υπηρετήσει σε επτά χώρες ανά τον κόσμο: η συμπερίληψη είναι το σωστό που πρέπει να κάνει κάποιος» είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός γενικός πρόξενος.
Ο κ. Ισμαήλ αναφέρθηκε στα βήματα που έχουν γίνει στην Ελλάδα στον τομέα της συμπερίληψης, με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, στη διοργάνωση του EuroPride, την περασμένη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην ανάγκη να οικοδομήσουμε έναν κόσμο με περισσότερη δικαιοσύνη και ισότητα για όλους. «Θα πρέπει να προασπίσουμε τον τρόπο ανάπτυξης μιας πιο συμπεριληπτικής κοινωνίας, ιδιαίτερα για τους νεότερους και πιο ευάλωτους ανθρώπους, ώστε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον, όπου ζητήματα όπως η φυλή, η θρησκεία, το φύλο, το χρώμα του δέρματος, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η κατάσταση ικανότητας ή αναπηρίας και ο τρόπος μάθησης είναι τόσο ασήμαντα όσο και κοινά» τόνισε ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ. Τέλος, ευχαρίστησε για τη φιλοξενία το Ανατόλια και τον πρόεδρό του Πάνο Βλάχο, ο οποίος νωρίτερα καλωσόρισε τους επισκέπτες της βραδιάς στον έξοχο χώρο της Βιβλιοθήκης Bissel του Κολλεγίου, αφού ο καιρός ανέτρεψε τα σχέδια για εορτασμό της 248ης επετείου της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας στους εξωτερικούς χώρους.
Το «παρών» στη χθεσινή εκδήλωση έδωσαν -μεταξύ άλλων- ο υπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Βίκυ Χατζηβασιλείου, βουλευτές, ο συντονιστής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Γιάννης Παπαγεωργίου, εκπρόσωποι του διπλωματικού σώματος της Θεσσαλονίκης, πρυτάνεις, εκπρόσωποι των θρησκευτικών, στρατιωτικών, αστυνομικών αρχών, ο δήμαρχος Κοζάνης Γιάννης Κοκκαλιάρης και άλλοι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι φορέων και επιχειρήσεων κ.ά. Η βραδιά ξεκίνησε με τους εθνικούς ύμνους της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών, τους οποίους ερμήνευσε η σοπράνο Μαριάντζελα Χατζησταματίου, συνεχίστηκε με τις ομιλίες και έκλεισε με εδέσματα και μουσική με έντονο «άρωμα» Αμερικής.