Εξαπέλυαν εμπρηστικές επιθέσεις σε στόχους ισραηλινού ενδιαφέροντος

ΕΛΛΑΔΑ

Εξαπέλυαν εμπρηστικές επιθέσεις σε στόχους ισραηλινού ενδιαφέροντος

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Πέτρος Καρσιώτης

Ιρανοί, Αφγανοί και δύο Έλληνες σε ομάδα που ετοίμαζε χτυπήματα κατά ισραηλινών στόχων.

05.07.2024 | 10:31

Μπαράζ επιθέσεων με εμπρηστικούς μηχανισμούς κατά στόχων ισραηλινών συμφερόντων στην Αθήνα, προγραμμάτιζαν τα επτά μέλη ομάδας, που συνελήφθησαν από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία για επιθέσεις που ήδη είχαν πραγματοποιήσει το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Τις ίδιες ώρες και ενώ οι πέντε από τους επτά , που ήταν 3 Ιρανοί, 2 Αφγανοί και 2 Έλληνες, προφυλακίστηκαν, η Αντιτρομοκρατική έχει θέσει στο μικροσκόπιο τον ρόλο ενός Αφγανού κατάδικου, ο οποίος κρατείται στις ελληνικές φυλακές για δολοφονία Αλβανού υπηκόου.

 

Στοιχεία, που έγιναν γνωστά από αστυνομικές πηγές αναφέρουν, ότι «οι επτά», που αναλάμβαναν τις επιθέσεις κατά των ισραηλινών στόχων στο κέντρο της Αθήνας, λάμβαναν τις εντολές από τον συγκεκριμένο Αφγανό. Ο τελευταίος, μετά από την ανθρωποκτονία για την οποία κατηγορείται με θύμα Αλβανό υπήκοο, είχε διαφύγει στη Γερμανία όπου συνελήφθη και εκδόθηκε στη χώρα μας για να δικαστεί.

 

Εξετάζονται οι επαφές στα κινητά

Ήδη στη διάθεση της Αντιτρομοκρατικής είναι τα κινητά τηλέφωνα των συλληφθέντων, στην προσπάθεια να βρουν στοιχεία για τον μυστηριώδη Αφγανό έγκλειστο των φυλακών και τις διασυνδέσεις του. Πέραν των άλλων, ερευνάται και στοιχείο που αναφέρει ότι η ομάδα των επτά, ήταν έτοιμη να πραγματοποιήσει νέο χτύπημα για το οποίο η αμοιβή είχε οριστεί από τον Αφγανό συντονιστή στα 3.000 ευρώ! Οι ίδιοι οι αλλοδαποί-Ιρανοί, Αφγανοί δράστες των επιθέσεων- δεν φαίνεται να κινήθηκαν από άλλα κίνητρα πλην του οικονομικού καθώς έχουν κατηγορηθεί για ναρκωτικά και ληστείες και όχι πολιτικά αδικήματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, η πρώτη εμπρηστική επίθεση εξαπολύθηκε στις 15 Μαΐου, με στόχο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ξενοδοχείο ισραηλινών συμφερόντων, στη συμβολή των οδών Μυκόνου και Αισώπου. Οι δράστες, έσπασαν τζάμια των στόχων και πέταξαν εμποτισμένα πανιά με εύφλεκτο υγρό, παρά το ότι υπήρχαν άνθρωποι ανύποπτοι στα κτίρια. Η δεύτερη επίθεση εξαπολύθηκε στις 18 Ιουνίου, όταν αφού περιέλουσαν την είσοδο εβραϊκής συναγωγής με εύφλεκτο υγρό, πέταξαν κι ένα μπουκάλι βενζίνη.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Για την υπόθεση η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε επίσημη ενημέρωση στην οποία αναφέρονται τα πάρα κάτω: «Από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) συνελήφθησαν, δυνάμει σχετικών ενταλμάτων, συνολικά 7 άτομα, για την –κατά περίπτωση- εμπλοκή τους σε δύο διαφορετικές υποθέσεις εμπρησμών, που έλαβαν χώρα στο κέντρο της Αθήνας, την 15-05-2024 σε κατάστημα και ξενοδοχείο και την 18-06-2024 σε συναγωγή. Προηγήθηκε ενδελεχής έρευνα, με τη συνδρομή του επιστημονικού προσωπικού της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, η οποία υπήρξε καθοριστικής σημασίας για την ταυτοποίηση των εμπλεκομένων στις υποθέσεις εμπρησμών.

Ειδικότερα όπως προέκυψε από την έρευνα, 46χρονος και 36χρονος αλλοδαπός καθώς και 25χρονη ημεδαπή, έχοντας ως συνεργό 44χρονο αλλοδαπό, πρώτες πρωινές ώρες της 15-05-2024, προκάλεσαν με τη χρήση αυτοσχέδιου εμπρηστικού μηχανισμού, εμπρησμό σε κτήριο στο κέντρο της Αθήνας, όπου συστεγάζονται κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ξενοδοχείο.

Η συναγωγή

Στη δεύτερη περίπτωση, 44χρονος ημεδαπός και 26χρονος αλλοδαπός, έχοντας ως συνεργό 30χρονο αλλοδαπό, πρώτες πρωινές ώρες της 18-06-2024, προσέγγισαν με κλεμμένη δίκυκλη μοτοσικλέτα την κεντρική είσοδο κτηρίου -ομοίως στο κέντρο της Αθήνας-, στο οποίο στεγάζεται συναγωγή και προκάλεσαν πυρκαγιά ρίπτοντας εύφλεκτο υλικό σε αυτή.

Στη φυλακή οι πέντε

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ τα πειστήρια που κατασχέθηκαν στο πλαίσιο των ερευνών σε οικία και κελί καταστήματος κράτησης, απεστάλησαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακή εξέταση. Σημειώνεται ότι, από τους ανωτέρω συλληφθέντες πέντε προφυλακίστηκαν και δύο αφέθηκαν με περιοριστικούς όρους».

Exit mobile version