Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Economist για Μπάιντεν: Ένα σκληρό εξώφυλλο
ΚΟΣΜΟΣ

Economist για Μπάιντεν: Ένα σκληρό εξώφυλλο

Economist για Μπάιντεν: «Αυτός δεν είναι τρόπος να διοικήσεις μια χώρα» ο τίτλος του Economist

Με ένα πολύ σκληρό πρωτοσέλιδο, ο Economist καλεί τον Μπάιντεν να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση της προεδρίας, την ώρα που η Wall Street Journal στρέφεται στην πρώτη κυρία, επισημαίνοντας πως αν αγαπάει τον Τζο, η Τζιλ Μπάιντεν πρέπει να σταματήσει να τον πιέζει. «Αυτός δεν είναι τρόπος να διοικήσεις μια χώρα» είναι ο τίτλος στο εξώφυλλο του Economist, ενώ η εικονογράφηση δείχνει ένα «πι» που χρησιμοποιούν οι ηλικιωμένοι για να σταθούν και να περπατήσουν, με το λογότυπο της αμερικανικής προεδρίας. Το κείμενο, με το οποίο το διεθνώς αναγνωρισμένο και ιστορικό περιοδικό καλεί τον Τζο Μπάιντεν να αποσυρθεί, έχει τίτλο «Γιατί ο Μπάιντεν πρέπει να αποσυρθεί». «Το προεδρικό debate ήταν απαίσιο για τον Τζο Μπάιντεν, αλλά η συγκάλυψη που ακολούθησε ήταν χειρότερη» γράφει ο Economist και συνεχίζει χωρίς ευγένειες και στρογγυλεύσεις: «Ήταν αγωνιώδες το να παρακολουθεί κανείς έναν μπερδεμένο γέρο που παλεύει να θυμηθεί λέξεις και γεγονότα. Η αδυναμία του να εκφράσει ένα επιχείρημα εναντίον ενός αδύναμου αντιπάλου ήταν αποκαρδιωτική. Αλλά η επιχείρηση από την εκστρατεία του για να αρνηθεί αυτό που είδαν με τα μάτια τους δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί είναι πιο τοξική από κάθε άλλο, επειδή η ανεντιμότητα της προκαλεί περιφρόνηση».

«Το αποτέλεσμα θα είναι να τεθεί ο Λευκός Οίκος στα χέρια του Ντόναλντ Τραμπ. Οι νέες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι οι ψηφοφόροι στις πολιτείες που πρέπει να κερδίσει ο Μπάιντεν κινήθηκαν εναντίον του. Το προβάδισμά του μπορεί να βρίσκεται σε κίνδυνο ακόμη και σε κάποτε ασφαλείς πολιτείες όπως η Βιρτζίνια, η Μινεσότα και το Νέο Μεξικό. Ο Μπάιντεν αξίζει να τον θυμόμαστε για τα επιτεύγματά του και την ευπρέπειά του και όχι για την παρακμή του. Είναι λοιπόν σωστό που οι πρώτοι υψηλόβαθμοι Δημοκρατικοί άρχισαν να τον καλούν ανοιχτά να παραμερίσει. Ωστόσο, οι δημόσιες εκφράσεις τους δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με το κύμα της ιδιωτικής απογοήτευσης. Περισσότεροι από αυτούς πρέπει επειγόντως να αντιμετωπίσουν το γεγονός ότι αν δεν μιλήσουν τώρα, ο Τραμπ θα κερδίσει. Για να επιτευχθεί η πολιτική ανανέωση που τόσο ξεκάθαρα χρειάζεται τώρα η Αμερική, πρέπει να ζητήσουν αλλαγή. Δεν είναι πολύ αργά», γράφει το editorial.

Ανίκανος για πρόεδρος ο Μπάιντεν, λόγω της πνευματικής του παρακμής

«Οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν, σωστά, ότι ο κ. Τραμπ δεν είναι κατάλληλος για πρόεδρος. Αλλά η συζήτηση και τα επακόλουθά της απέδειξαν και τον κ. Μπάιντεν ανίκανο. Πρώτον, λόγω της πνευματικής του παρακμής. Ο κ. Μπάιντεν μπορεί ακόμα να εμφανίζεται δυναμικός σε σύντομες εμφανίσεις. Αλλά δεν μπορεί να κυβερνήσει μια υπερδύναμη στον αυτόματο. Και δεν μπορεί να θέσει σε αναμονή μια διεθνή κρίση επειδή ο πρόεδρος περνά μια άσχημη νύχτα. Θα πρέπει σε κάποιον που δεν μπορεί να ολοκληρώσει μια πρόταση για το Medicare να εμπιστευτούμε τους πυρηνικούς κώδικες;», διερωτάται το δημοσίευμα.

«Δεν μπορεί να κατηγορήσει κάποιος τον Μπάιντεν για τις δυνάμεις του που τον εγκαταλείπουν, μπορεί όμως για την επιμονή του, που υποβοηθείται από την οικογένειά του, ανώτερα στελέχη του και της ελίτ των Δημοκρατικών, να ισχυρίζεται ότι εξακολουθεί να ανταποκρίνεται στη δυσκολότερη δουλειά του κόσμου. Ο ισχυρισμός του κ. Μπάιντεν ότι αυτές οι εκλογές είναι μεταξύ σωστού και λάθους καταστρέφεται από το γεγονός ότι η ύπαρξη της εκστρατείας του εξαρτάται πλέον από ένα ψέμα», συνεχίζει ο Economist. «Οι Δημοκρατικοί χλευάζουν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα για την πονηρή συμπεριφορά τους προς τον Τραμπ. Και πάλι έχουν δίκιο. Πάρα πολλοί Ρεπουμπλικάνοι έχουν παπαγαλίσει τα ψέματά του και δεν είχαν το ηθικό θάρρος να μιλήσουν ενάντια στις καταχρήσεις του. Πεπεισμένοι ότι θα μπορούσαν να τον ξεπεράσουν ή ότι κάποιος άλλος θα πλήρωνε το τίμημα για την επέλασή του, οι γερουσιαστές και οι βουλευτές έχουν θέσει τις φιλοδοξίες τους πάνω από τη χώρα τους.

Το Δημοκρατικό Κόμμα θα πρέπει να κοιτάξει στον καθρέφτη, ξεκινώντας από τον ίδιο τον κ. Μπάιντεν. Υποστηρίζει ότι απέτυχε στο debate επειδή ήταν κουρασμένος από τα ταξίδια του σε όλο τον κόσμο, λες και η αδυναμία του ήταν απόδειξη της ζωτικότητάς του. Οι υποστηρικτές του υποστηρίζουν ότι αυτά τα απαίσια 90 λεπτά δεν πρέπει να επισκιάσουν τα τελευταία τριάμισι χρόνια. Σημασία όμως έχει αν προοιωνίζουν τα επόμενα τέσσερα. Οι ανώτεροι Δημοκρατικοί που επαναλαμβάνουν αυτά τα απελπισμένα επιχειρήματα ή περιμένουν σιωπηλά να μιλήσει κάποιος άλλος πρώτος, μπορεί να πιστεύουν ότι έτσι είναι πιστοί. Είναι αυτό ένδειξη πίστης στη χώρα τους ή στην καριέρα τους;», συνεχίζει τη σκληρή επίθεση κατά πάντων το δημοσίευμα.

«Η τακτική να καλύπτετε τα δικά σας ελαττώματα δαιμονοποιώντας τον αντίπαλό σας έχει αμαυρώσει εδώ και καιρό την αμερικανική πολιτική, αλλά η χρήση της απειλής του κ. Τραμπ ως ‘δικτάτορα’ για να αντισταθμίσει την εμφανή αναπηρία του Μπάιντεν είναι μια μορφή εκβιασμού», συνεχίζει σε άλλο σημείο το δημοσίευμα ενώ μιλά η επίθεση κατά Μπάιντεν κλιμακώνεται στο τέλος του κειμένου: «Όσο περισσότερο θεωρείται ένας πεισματάρης γέρος που αφήνει την πραγματική δουλειά στους αυλικούς του, τόσο περισσότερο θα υπονομεύει την πίστη των Αμερικανών στο σύστημα διακυβέρνησής τους. Εκπροσωπώντας την Αμερική στο εξωτερικό, ο κ. Μπάιντεν θα προβάλει την εξαθλίωση – προς τέρψη της Κίνας και της Ρωσίας και προς απογοήτευση των συμμάχων της Αμερικής.

Υπάρχει μια άλλη επιλογή. Ο κ. Μπάιντεν θα πρέπει να αποσυρθεί από την εκστρατεία. Με αυτόν τον τρόπο, οι εκλογές μπορεί να ανανεώσουν το πολιτικό σώμα. Η αρετή της δημοκρατίας είναι ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να επιλέξουν τους κυβερνήτες τους, αλλά ο κ. Μπάιντεν και ο κ. Τραμπ προσφέρουν μια επιλογή μεταξύ του ανίκανου και του ανείπωτου. Οι Αμερικανοί αξίζουν καλύτερα». Την εποχή του TikTok, οι Αμερικανοί πρόεδροι από το 1992 και μετά, εκτός του Ομπάμα, έχουν γεννηθεί τη δεκαετία του 1940. «Ο Economist είπε για πρώτη φορά το 2022 ότι ο κ. Μπάιντεν δεν πρέπει να επιδιώξει επανεκλογή επειδή ήταν πολύ μεγάλος. Αμέσως μετά τη συζήτηση κάναμε την υπόθεσή μας πιο έντονα. Ένας νέος υποψήφιος θα είχε μόλις πάνω από δέκα εβδομάδες μετά το συνέδριο για να κάνει τον αγώνα του. Ένας τέτοιος υποψήφιος μπορεί να χάσει, προφανώς, αν και ακόμη και τότε η κάθαρση της αυτοθυσίας του κ. Μπάιντεν θα βοηθούσε στην αποκατάσταση της αμερικανικής πολιτικής.

Αλλά πιστεύουμε ότι θα είχε καλές πιθανότητες να κερδίσει — καλύτερες από τον κ. Μπάιντεν, ακόμα κι αν η υποψήφια ήταν η Καμάλα Χάρις, η σχετικά αντιδημοφιλής αντιπρόεδρός του. Θα ήταν ικανή να κυβερνήσει. Και, με εξαίρεση την κα Χάρις, θα στερούσαν από τον Τραμπ τα ισχυρότερα επιχειρήματά του εναντίον του Μπάιντεν: την ευθύνη για τον πληθωρισμό, τη μετανάστευση και το υποτιθέμενο «κυνήγι μαγισσών» που οδήγησε στη δίωξή του. Η ανανέωση της Αμερικής πρέπει να ξεκινήσει τώρα. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερος τρόπος από την επιλογή ενός νέου υποψηφίου για να νικήσει τον κ. Τραμπ».

WSJ: «Το δίλημμα της Τζιλ Μπάιντεν: Είναι ένδειξη αγάπης το να συνεχίσεις να πιέζεις;»

Η πρώτη κυρία θεωρείται ως το μοναδικό ίσως άτομο που έχει τη δύναμη να επηρεάσει την απόφαση του συζύγου της να παραμείνει ή να αποχωρήσει από την προεδρική κούρσα, επισημαίνει η Wall Street Journal. Η Τζιλ Μπάιντεν ήταν πάντα έτοιμη να κάνει αυτό που πιστεύει ότι είναι το στοργικό πράγμα για τον σύζυγό της. Πριν από την τωρινή συγκυρία, αυτό ήταν συνήθως για να αγωνιστεί. Ο Τζο Μπάιντεν έχει αγωνιστεί πολλές φορές, για να επικρατήσει με την αμέριστη υποστήριξη της συζύγου του. «Τώρα το μνημειώδες ερώτημα ενώπιον της Τζιλ Μπάιντεν είναι, ποιο είναι το πράγμα που πρέπει να κάνει για να αποδείξει την αγάπη της την ώρα που η παρακμή του προέδρου εκτυλίσσεται μπροστά στην Αμερική και αντιμετωπίζει τον πιο σκληρό αντίπαλο που έχει αντιμετωπίσει ποτέ – τον χρόνο;», επισημαίνει η εφημερίδα, δημοσιεύοντας ένα ιστορικό αφιέρωμα στη σχέση του Τζο Μπάιντεν και της συζύγου του, που μετρά δεκαετίες.

Η Τζιλ ήταν δίπλα στον Τζο μετά από κάθε του πέσιμο. Ήταν μαζί του και μετά το καταστροφική debate εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη εβδομάδα, όταν ξανά τις γροθιές της. Απέρριψε την κακή εμφάνιση του 81χρονου συζύγου της ως μια «κακή βραδιά» δηλώνοντας: «Δεν θα αφήσουμε τα 90 λεπτά να καθορίσουν τα τέσσερα χρόνια που ήσουν πρόεδρος». «Είναι μια πολεμίστρια για αυτόν. Νομίζω ότι αυτό είναι που ανησυχεί περισσότερο τον Μπάιντεν. Ότι η κληρονομιά του θα ήταν ότι τελικά, θα πρέπει να αποσυρθεί μετά από τόσα χρόνια για μια κακή συζήτηση», σχολιάζει στην εφημερίδα η Anita McBride, η οποία υπηρέτησε ως αρχηγός του προσωπικού της Laura Bush όταν ήταν πρώτη κυρία.

Η Elizabeth Alexander, διευθύντρια επικοινωνίας της πρώτης κυρίας, είπε ωστόσο ότι η Τζιλ είναι υποστηρικτική σύζυγος, αλλά όχι πολιτικός σύμβουλος. «Όσο και αν όπως οποιαδήποτε ομάδα συζύγων παίρνουν μαζί αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή τους, το κάνουν πράγματι, αλλά όπως έχει πει περισσότερες φορές από όσες μπορώ να μετρήσω, η πολιτική είναι δικό του πεδίο. Εκείνη υποστηρίζει την καριέρα του και εκείνος τη δική της». «Υπάρχει μια εγγενής ένταση για όλες τις πρώτες κυρίες – μια ένταση που μπορεί να είναι γνωστή σε πολλές γυναίκες στη ζωή τους – είστε υποστηρικτικοί, αλλά δεν μπορείτε να είστε τόσο υποστηρικτικοί ώστε να αμφισβητηθούν τα κίνητρά σας», συμπλήρωσε η ίδια.

Η εμφάνιση της Τζιλ Μπάιντεν αυτή την εβδομάδα στο εξώφυλλο της Vogue, ντυμένη λαμπερά με ένα λευκό φόρεμα Ralph Lauren, θεωρήθηκε τελικά «άτυχη στιγμή». Το εξώφυλλο του Αυγούστου, με τίτλο «Θα αποφασίσουμε για το μέλλον μας», εξόργισε νομοθέτες και δωρητές που ήδη ανησυχούσαν ότι η καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων για τον Μπάιντεν κινδυνεύει να επαναφέρει την προεδρία στα χέρια του Τραμπ. Στο Μίσιγκαν την Τετάρτη, η πρώτη κυρία συνέχισε τον αγώνα. «Επειδή γίνεται πολύς λόγος εκεί έξω, επιτρέψτε μου να επαναλάβω αυτό που είπε ο σύζυγός μου ξεκάθαρα και ξεκάθαρα: Ο Τζο είναι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών και θα νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ, όπως έκανε το 2020», είπε σε πλήθος υποστηρικτών.

Η ιστορία αγάπης του Τζο και της Τζιλ Μπάιντεν ξεκίνησε στις στάχτες της απόγνωσης, τη δική της από ένα προκλητικό διαζύγιο, τη δική του από τον τραγικό θάνατο της γυναίκας και της μικρής κόρης του σε τροχαίο το 1972. Τρία χρόνια αργότερα, την κάλεσε ξαφνικά αφού είδε μια φωτογραφία της —σε μια διαφήμιση στο αεροδρόμιο Wilmington, Del., — και ζήτησε από τον αδερφό του να τον βοηθήσει να του βρει το τηλέφωνό της. Εκείνη ήταν 23 και εκείνος 32. Μεγάλωσε στα προάστια της Φιλαδέλφειας, η μεγαλύτερη από τις πέντε αδερφές. Στα απομνημονεύματά της το 2019 «Όπου μπαίνει το φως: Οικοδομώντας μια οικογένεια, ανακαλύπτω τον εαυτό μου», περιγράφει μια ειδυλλιακή παιδική ηλικία, γεμάτη με σκαρφαλώματα σε δέντρα και πιάνοντας πυγολαμπίδες.

Και οι δύο έχουν αφηγηθεί πώς του είπε επανειλημμένα όχι —μια χήρα γερουσιαστής από το Ντέλαγουερ με δύο μικρούς γιους— πριν συμφωνήσει να τελικά να τον παντρευτεί. Η Τζιλ Μπάιντεν είπε ότι τον αγαπούσε αλλά ήθελε να είναι σίγουρη λόγω των παιδιών της. Παντρεύτηκαν το 1977 και έκτοτε είναι μαζί στις καλές και στις – μερικές πολύ – κακές στιγμές τους. Κάποιοι λένε ότι είναι άδικο για τον Τζιλ Μπάιντεν να κατηγορείται για την καμπάνια και τις αποφάσεις του προέδρου. «Πρέπει να υπερασπίζεται τον άντρα της. Πρέπει να είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής», δήλωσε ο Michael LaRosa, πρώην γραμματέας Τύπου της πρώτης κυρίας. «Δεν πρέπει να είναι αυτή που θα πάρει αυτή την απόφαση για το Δημοκρατικό Κόμμα».

Με πληροφορίες από Economist, Wall Street Journal

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις