Αλλαγές στα επιδόματα με νέο μοντέλο χορήγησης – Τι  είπε ο Κωστής Χατζηδάκης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλαγές στα επιδόματα με νέο μοντέλο χορήγησης – Τι  είπε ο Κωστής Χατζηδάκης

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Ανατροπές στο υφιστάμενο σύστημα για την χορήγηση των επιδομάτων σχεδιάζει η κυβέρνηση με στόχο να κατευθυνθούν τα επιδόματα σε αυτούς που πραγματικά τα έχουν ανάγκη και να αντιμετωπιστούν φαινόμενα κατάχρησης.

05.07.2024 | 08:54

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο συνέδριο του Economist, προανήγγειλε εξορθολογισμό στην πολιτική των επιδομάτων, σε συνεργασία με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, χωρίς να μειωθεί ο συνολικός προϋπολογισμός ενώ παράλληλα η κυβέρνηση προετοιμάζει και μια παρέμβαση για το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.

Νέο μοντέλο χορήγησης των επιδομάτων προτείνει και η Τράπεζα της Ελλάδος η οποία θεωρεί ότι «σε οικονομίες όπως η ελληνική, στις οποίες υπάρχει εκτεταμένη απόκρυψη των εισοδημάτων, η στόχευση των κοινωνικών δαπανών θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη κριτήρια πέραν των φορολογικών δηλώσεων». Σύμφωνα με την ΤτΕ «η συνήθης πρακτική χορήγησης επιδομάτων με βάση μόνο τα δηλωθέντα εισοδήματα σε μια οικονομία με αυξημένη φοροδιαφυγή οδηγεί σε ανορθολογική και άδικη χρήση των δημόσιων πόρων. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής των κοινωνικών δαπανών στην Ελλάδα είναι χαμηλός, το οποίο υποδηλώνει ότι οι δαπάνες αυτές διαχέονται σε ευρύτερα εισοδηματικά στρώματα και δεν καταλήγουν στοχευμένα στα κατώτερα μέρη της εισοδηματικής κατανομής».

Δραστικές αλλαγές

Οι αλλαγές στην επιδοματική πολιτική θα είναι δραστικές με τις πρώτες αποφάσεις να αφορούν το επίδομα ανεργίας και το εποχικό επίδομα για τον τουρισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυριότερη αλλαγή που έρχεται στην επιδότηση της ανεργίας αφορά τη σύνδεση της παροχής με τον χρόνο προϋπηρεσίας και τις εισφορές που έχουν παρακρατηθεί από τους μισθούς. Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης ετοιμάζεται για την πιλοτική εφαρμογή του νέου επιδόματος ανεργίας από τον Σεπτέμβριο σε κάποιες περιοχές της χώρας, καθώς εκκρεμεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση που καταρτίζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Με τη συμβολή του κονδυλίου των 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάπτυξης, στόχος είναι να γίνει το επίδομα πιο εμπροσθοβαρές, δηλαδή στην αρχή να μπορεί κάποιος να παίρνει μεγαλύτερο ποσοστό και αυτό σιγά – σιγά να βαίνει μειούμενο όσο προχωρούν οι μήνες και δεν βρίσκει δουλειά. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επίδομα θα είναι αυξημένο τους πρώτους μήνες γιατί η αιφνίδια απόλυση προκαλεί πολλούς κλυδωνισμούς στον οικογενειακό προγραμματισμό. Παράλληλα θα κλιμακώνεται ανάλογα με τα έτη ασφάλισης, ώστε κάποιος που δούλευε για πολλά χρόνια και συνεισέφερε σημαντικά στο σύστημα ασφάλισης κατά της ανεργίας -μέσω των εισφορών που πλήρωνε- να έχει μεγαλύτερη στήριξη.

Οι αλλαγές

Σήμερα όλοι ανεξαιρέτως οι άνεργοι που παίρνουν επίδομα από τη ΔΥΠΑ, λαμβάνουν το ίδιο ποσό των 509 ευρώ είτε πλήρωσαν εισφορές υπέρ ανεργίας για 20 χρόνια, είτε για έναν χρόνο. Η βασική φιλοσοφία του νέου μοντέλου στήριξης των ανέργων προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες:

  • Την χορήγηση υψηλότερου ποσού κατά τους πρώτους μήνες ανεργίας, το οποίο σταδιακά θα μειώνεται μέχρι να φτάσει στα επίπεδα του σημερινού επιδόματος ανεργίας. Το ύψος του θα εξαρτάται από τον εκάστοτε νόμιμο κατώτατο μισθό και μπορεί να φτάνει στο 70% του κατώτατου μισθού το α’ τρίμηνο και να βαίνει μειούμενο μέχρι ο άνεργος να συμπληρώσει τους 12 μήνες.
  • Την λήψη ενός επιπλέον ποσού για 12 μήνες, το ύψος του οποίου θα εξαρτάται από το ασφαλιστικό ιστορικό του εκάστοτε δικαιούχου και το ύψος των προηγούμενων αποδοχών του
  • Την απορρόφηση του επιδόματος μακροχρόνια ανεργίας (200 ευρώ) από το επίδομα ανεργίας.
Exit mobile version