Ένοπλοι διακινητές μεταναστών άνοιξαν πυρ κατά σκάφους του Λιμενικού στη Χίο

ΕΛΛΑΔΑ

Ένοπλοι διακινητές μεταναστών άνοιξαν πυρ κατά σκάφους του Λιμενικού στη Χίο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Πέτρος Καρσιώτης

Με πιστόλι

06.07.2024 | 21:11

Αδίστακτοι διακινητές παράτυπων μεταναστών, έφθασαν στο σημείο να αποπειραθούν να πλήξουν με σφαίρες λιμενικούς, όταν οι τελευταίοι επιχείρησαν να αναχαιτίσουν την πορεία του σκάφους με τους παράτυπους μετανάστες, στη θαλάσσια περιοχή της Χίου!

Του Πέτρου Καρσιώτη

Οι άνδρες του Λιμενικού προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τους δράστες των πυροβολισμών εναντίον τους, πυροβόλησαν κι εκείνοι πάνω στο σκάφος των δουλεμπόρων. Ενώ στην περιοχή της ένοπλης συμπλοκής κατέφθανε και δεύτερο περιπολικό σκάφος του Λιμενικού μετά τον συναγερμό που σήμανε, ο χειριστής του σκάφους των ενόπλων διακινητών, το έστριψε και αναπτύσσοντας ταχύτητα μεγάλη διέφυγε με κατεύθυνση τις τουρκικές ακτές, απ’ όπου και είχε αποπλεύσει μεταφέροντας τους αλλοδαπούς, που είχαν πληρώσει μεγάλο τίμημα στα εγκληματικά στοιχεία για τη διακίνησή τους στα ελληνικά νησιά. Όπως αποδείχθηκε από τα σημάδια των σφαιρών, πάνω στο σκάφος του Λιμενικού που δέχθηκε τα πυρά οι διακινητές είχαν πυροβολήσει με πιστόλι μικρού διαμετρήματος.

Ανησυχία στις Αρχές

Το γεγονός έχει ανησυχήσει τους αρμοδίους καθώς δείχνει ότι οι διακινητές γίνονται όλο και πιο αδίστακτοι για τα μαύρα κέρδη τους, έτοιμοι και να αφαιρέσουν ακόμη ζωές λιμενικών. Την ένοπλη συμπλοκή περιγράφει από την πλευρά του το Λιμενικό Σώμα με επίσημη ανακοίνωση, που εξέδωσε για το σοβαρό περιστατικό.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού 

«Τις πρωινές ώρες, ενημερώθηκε περιπολικό σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ότι ταχύπλοο (Τ/Χ) σκάφος, με αλλοδαπούς επιβαίνοντες, βρισκόταν ανατολικά της νήσου Παναγιάς και κατευθυνόταν προς τη Χίο, πραγματοποιώντας εξαιρετικά επικίνδυνους ελιγμούς.

Ο χειριστής του ταχύπλοου σκάφους έβαλε με πυροβόλο όπλο, μικρού διαμετρήματος, κατά του περιπολικού σκάφους Λ.Σ. ενώ στο σημείο έσπευσε προς συνδρομή και δεύτερο περιπολικό σκάφος. Κατά τη διάρκεια του περιστατικού ερρίφθησαν βολές σε ασφαλή τομέα από το πλήρωμα του περιπολικού του Λιμενικού Σώματος. Ως αποτέλεσμα της καταδίωξης, το ταχύπλοο σκάφος με τους αλλοδαπούς επιβαίνοντες απομακρύνθηκε προς τις τουρκικές ακτές’.

Και στη Σάμο

Λίγες ώρες νωρίτερα και καθώς οι εγκληματικές οργανώσεις των διακινητών έχουν αυξήσει τις μεταφορές εκμεταλλευόμενοι τις καλές καιρικές συνθήκες, η Λιμενική Αρχή της Σάμου ενημερώθηκε για τον εντοπισμό ενός άλλου δουλεμπορικού σκάφους, που κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα από τις τουρκικές ακτές κι αυτό, προς τις νοτιοανατολικές ακτές της Σάμου. «Στο σημείο», αναφέρεται «μετέβη περιπολικό σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (Π.Λ.Σ.). Ακολούθησε καταδίωξη και ακινητοποίηση του σκάφους και το πλήρωμα του Π.Λ.Σ. περισυνέλεξε είκοσι πέντε (25) αλλοδαπούς, τους οποίους μετέφερε με ασφάλεια στο λιμάνι του Πυθαγορείου.

Και 16χρονος διακινητής

Από το Λιμεναρχείο Σάμου που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθη ένας 21χρονος αλλοδαπός και ένας 16χρονος αλλοδαπός για διευκόλυνση παράνομης εισόδου αλλοδαπών, ενώ κατασχέθηκαν το σκάφος και τρεις (03) συσκευές κινητής τηλεφωνίας. Στη συνέχεια οι είκοσι τρεις (23) αλλοδαποί (11 άνδρες, 5 γυναίκες και 7 ανήλικοι) μεταφέρθηκαν σε Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή της Σάμου.

Και στη Ρόδο

Όμως και στις ακτές της Ρόδου επιχείρησαν οι διακινητές να αποβιβάσουν παράτυπους μετανάστες: Αναφέρει το Λιμενικό: «Τις πρώτες πρωινές ώρες, ενημερώθηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο της Ρόδου ότι ένα ταχύπλοο (Τ/Χ) σκάφους κατευθυνόταν προς την παραλία Λαδικό στην Ρόδο.

Στην παραλία Φαληράκι

Αμέσως ειδοποιήθηκε ένα περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία, το οποίο εντόπισε το Τ/Χ σκάφος να αποβιβάζει άτομα στην παραλία Φαληράκι και στη συνέχεια να αναπτύσσει ταχύτητα προσπαθώντας να διαφύγει στα απέναντι τουρκικά παράλια. Το περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη σε χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων για να το ακινητοποιήσει, με αρνητικά αποτελέσματα. Ακολούθησε καταδίωξη με τον χειριστή του Τ/Χ σκάφους να προβαίνει σε επανειλημμένους επικίνδυνους ελιγμούς και απόπειρες εμβολισμού του περιπολικού. Τελικά, το πλήρωμα του σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ακινητοποίησε το ταχύπλοο και τους δύο (02) αλλοδαπούς χειριστές του, ηλικίας 31 και 20 ετών.

Από το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. διαπιστώθηκε ότι ο 31χρονος, έχρηζε ιατρικής περίθαλψης λόγω τραύματος στον ώμο και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και παραμένει νοσηλευόμενος. Όπως προέκυψε από την προανακριτική διαδικασία, ο 31χρονος αναγνωρίστηκε από τους υπολοίπους ως ο διακινητής τους και ο 20χρονος ως ο βοηθός του και στη συνέχεια συνελήφθησαν για παράβαση του άρθρου 25 του Ν. 5038/2023 “Διακίνηση παράτυπων μεταναστών στην ελληνική επικράτεια, στερούμενων νόμιμων ταξιδιωτικών εγγράφων”. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ταχύπλοο σκάφος».

Exit mobile version