Η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, δεσμεύεται ότι το Παρίσι θα πάρει αποστάσεις από το Κίεβο σε ό,τι αφορά τη βοήθεια που προσφέρει η Γαλλία στην Ουκρανία καθ’ όλη τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022. Η Μαρίν Λεπέν, που κρατά τα ηνία του ακροδεξιού κόμματος Εθνικός Συναγερμός (RN), ορκίστηκε ότι ένας πρωθυπουργός από το κόμμα της θα εμπόδιζε την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα μεγάλου βεληνεκούς που προμηθεύει η Γαλλία για να χτυπήσει στο εσωτερικό της Ρωσίας και θα εμπόδιζε την πρόταση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να στείλει γαλλικά στρατεύματα σε ουκρανικό έδαφος. «Εάν ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία και ο πρωθυπουργός είναι αντίθετος, τότε δεν θα σταλούν στρατεύματα στην Ουκρανία. Ο πρωθυπουργός έχει τον τελικό λόγο», δήλωσε στο CNN.
Η Μαρίν Λεπέν παραχώρησε μια εκτενή συνέντευξη στην Κριστιάν Αμανπούρ του CNN την Πέμπτη (4/7), λίγο πριν από τον δεύτερο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, τις οποίες προκήρυξε ο Μακρόν μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Καταφέρθηκε εναντίον του κατά του αρχηγού της Εθνικής Γαλλίας, Κιλιάν Εμπαπέ, αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι θα απορρίψει αμέσως τους ρατσιστές υποψηφίους του κόμματός της και σηματοδότησε μια έντονη αλλαγή στο επίπεδο υποστήριξης της Γαλλίας προς την Ουκρανία, εάν εκλεγεί. Παρουσιάζοντας τον εαυτό της σταθερά ως στο γαλλικό πολιτικό ρεύμα, η τρεις φορές αποτυχημένη υποψήφια για την προεδρία Λε Πεν έβγαλε μια σίγουρη, μαχητική φιγούρα, λίγες ημέρες πριν από τη μεγαλύτερη ίσως πολιτική νίκη της καριέρας της.
Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός θα κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό των 577 εδρών της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης το πρωί της Δευτέρας 8 Ιουλίου, αν και ενδεχομένως δεν θα επιτύχει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Μακρόν πιθανότατα θα τους προσφέρει την ευκαιρία να επιλέξουν τον επόμενο πρωθυπουργό της χώρας. Ο νεαρός μαθητής της Λεπέν, προστατευόμενός της και ηγέτης του κόμματος, Ζορντάν Μπαρντελά, έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι θα δεχθεί την πρωθυπουργία μόνο αν ο Εθνικός Συναγερμός κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία.
Ακόμη και χωρίς πρωθυπουργό τον Μπαρντελά ή άλλου προσώπου του Εθνικού Συναγερμού, οποιαδήποτε νομοθετική δράση στο γαλλικό κοινοβούλιο θα πρέπει να κινηθεί γύρω από ένα ακροδεξιό κέντρο βάρους. Εάν το ακροδεξιό κόμμα αναλάβει την πρωθυπουργία, θα δημιουργηθεί μια τεταμένη «συγκατοίκηση» με την κεντρώα προεδρία του Μακρόν, ιδίως όσον αφορά κεντρικές πολιτικές όπως η γαλλική υποστήριξη στον πόλεμο της Ουκρανίας. Ο Μακρόν ήταν ένας από τους πρώτους ηγέτες που επέτρεψε δημοσίως στην Ουκρανία να πλήξει στόχους εντός της Ρωσίας με δυτικά όπλα, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για να κάνει το ίδιο και η Ουάσινγκτον. Αυτό επέτρεψε στο Κίεβο να στοχεύει ρωσικές στρατιωτικές βάσεις, σχηματισμούς και πυροβολικό που χρησιμοποιούνται για επιθέσεις στην Ουκρανία.
Εκτός από την ανάπτυξη στρατευμάτων, η Λεπέν δήλωσε ότι η μόνη «κόκκινη γραμμή» της σχετικά με την Ουκρανία ήταν να σταματήσει η Γαλλία να γίνει «συν-πολεμιστής» στη σύγκρουση μέσω της χρήσης γαλλικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς εναντίον στόχων σε ρωσικό έδαφος.
Μιλώντας από την έδρα του κόμματός της στο Παρίσι, η Λεπέν επιτέθηκε στον Γάλλο ποδοσφαιριστή Κιλιάν Εμπαμπέ, ο οποίος έχει κάνει επανειλημμένα σχόλια τις τελευταίες εβδομάδες ενάντια στην επικράτηση της ακροδεξιάς. Αναμφίβολα ο διασημότερος παίκτης του γαλλικού ποδοσφαίρου σήμερα, ο Εμπαπέ -όπως και πλήθος διασημοτήτων αυτή την εβδομάδα- κάλεσε τους ψηφοφόρους να κινητοποιηθούν για να κρατήσουν την ακροδεξιά μακριά από την εξουσία. «Υπάρχει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη χώρα μας στα χέρια αυτών των ανθρώπων» δήλωσε ο Εμπαπέ την Πέμπτη (4/7), μετά την επικράτηση του Εθνικού Συναγερμού στον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών. «Είναι πραγματικά επείγον. Νομίζω ότι είδαμε τα αποτελέσματα, είναι καταστροφικά» είπε, μεταξύ άλλων, ο Κιλιάν Εμπαμπέ.
Μιλώντας τον περασμένο μήνα, στο πλαίσιο του Euro 2024 στη Γερμανία, ο Γάλλος επιθετικός -η οικογένεια του οποίου κατάγεται αρχικά από την Αλγερία και το Καμερούν- δήλωσε ότι δεν θα ήθελε να εκπροσωπήσει μια χώρα που δεν ενσαρκώνει τις αξίες του. Η Λεπέν απέρριψε τα σχόλιά του, λέγοντας: «Οι Γάλλοι έχουν βαρεθεί να τους κάνουν μαθήματα και να τους συμβουλεύουν πώς να ψηφίσουν. Ο Εμπαπέ δεν αντιπροσωπεύει τους Γάλλους με μεταναστευτικό υπόβαθρο, διότι είναι πολύ περισσότεροι αυτοί που ζουν με τον κατώτατο μισθό, που δεν έχουν χρήματα για στέγαση και δεν μπορούν να πληρώσουν θέρμανση, από ανθρώπους σαν τον κύριο Εμπαπέ».