Γαλλία εκλογές αποτελέσματα 2024: To μεγάλο «ουφ» της Liberation

ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία εκλογές αποτελέσματα 2024: To μεγάλο «ουφ» της Liberation

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Ανακούφιση στη Γαλλία για την ήττα της Λεπέν. Το πρωτοσέλιδο της Liberation με το «ουφ» μετά τη νίκη της Αριστεράς.

08.07.2024 | 08:47

Με ένα μεγάλο «oυφ» υποδέχθηκε η μεγάλη γαλλική εφημερίδα Liberation το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γαλλία, τοποθετώντας την ανακούφιση για την ήττα της Μαρίν Λεπέν και της ακροδεξιάς στο πρωτοσέλιδό της.

Η γαλλική εφημερίδα αναφέρει: «Η αριστερά έκανε μία τεράστια έκπληξη, φτάνοντας στην κορυφή των βουλευτικών εκλογών».

«Το δημοκρατικό μέτωπο ακολουθήθηκε μαζικά, υποβιβάζοντας το RN στην τρίτη θέση. Χωρισμένη σε τρία μπλοκ, η νέα εθνοσυνέλευση δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία», συμπληρώνει στο πρωτοσέλιδό της η Liberation.

Πρώτες δηλώσεις Λεπέν μετά την ήττα: Η νίκη μας απλώς καθυστέρησε

Η Μαρίν Λεπέν, η οποία ηγείται της Εθνικής Συσπείρωσης μαζί με τον Ζορντάν Μπαρντελά, μίλησε στους δημοσιογράφους μετά τα αποτελέσματα των exit poll, που δείχνουν τρίτο το κόμμα της. Η Λεπέν είπε ότι η νίκη του κόμματός της «έχει μόνο καθυστερήσει» και ότι «βλέπει τους σπόρους της αυριανής νίκης στο σημερινό αποτέλεσμα». Στη συνέχεια στράφηκε κατά του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, λέγοντας ότι βρίσκεται σε μη βιώσιμη θέση. Η Λεπέν έχει θέσει τρεις φορές υποψηφιότητα για την προεδρία -ανεπιτυχώς- αλλά ήλπιζε να δει το κόμμα της να επιτυγχάνει κοινοβουλευτική πλειοψηφία απόψε.Υποστηρικτές της φώναζαν το όνομά της καθώς έφευγε από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος στο Παρίσι. «Η παλίρροια ανεβαίνει. Δεν ανέβηκε αρκετά ψηλά αυτή τη φορά, αλλά συνεχίζει να ανεβαίνει και, ως εκ τούτου, η νίκη μας απλώς αναβάλλεται», τόνισε η ίδια, μιλώντας στο TF1, Και προσέθεσε: «Έχω πολύ μεγάλη εμπειρία για να απογοητευτώ από ένα αποτέλεσμα όπου διπλασιάζουμε τον αριθμό των βουλευτών μας». Την ίδια στιγμή, πάντως, η «σιδηρά κυρία» της γαλλικής ακροδεξιάς μετά βίας κρύβει την απογοήτευσή της, αναφερόμενη στην ευθύνη του αρχηγού του κράτους: «Ο Εμανουέλ Μακρόν θα διαχειριστεί την κατάσταση που έχει επιβάλει στους Γάλλους», υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντας τη νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου ως «αριστερά υπό την επίβλεψη της άκρας αριστεράς».

 

Exit mobile version