Έπεσε το κινητό στο νερό τι κάνω: Δράστε γρήγορα!

PLUS

Έπεσε το κινητό στο νερό τι κάνω: Δράστε γρήγορα!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Συμβουλές, πριν απελπιστείς

08.07.2024 | 07:55

Το να σας πέσει κατά λάθος το smartphone στο νερό, είτε στη θάλασσα, σε πισίνα ή απλά σε έναν νιπτήρα, μπορεί να είναι μια αγχωτική εμπειρία. Ωστόσο, αν δράσετε γρήγορα και ακολουθήσετε τα σωστά βήματα, μπορείτε να αυξήσετε τις πιθανότητες να σώσετε τη συσκευή σας.

Ακολουθεί ένας αναλυτικός οδηγός για το τι να κάνετε αν το smartphone σας βραχεί.

Δράστε Γρήγορα

Ο χρόνος είναι πολύτιμος όταν το τηλέφωνό σας πέσει στο νερό. Όσο πιο γρήγορα δράσετε, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να μειώσετε τη ζημιά από το νερό.

Ανακτήστε το Τηλέφωνο Άμεσα

Αν το τηλέφωνό σας έχει πέσει στο νερό, ανακτήστε το όσο πιο γρήγορα γίνεται. Όσο περισσότερο παραμένει βυθισμένο, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να υποστεί σοβαρή ζημιά.

Κλείστε το Τηλέφωνο

Μόλις ανακτήσετε το τηλέφωνο, κλείστε το αμέσως. Αυτό είναι κρίσιμο για να αποτρέψετε τυχόν βραχυκυκλώματα.

Αφαιρέστε Τυχόν Θήκες και Αξεσουάρ

Αφαιρέστε οποιαδήποτε θήκη, κάλυμμα ή αξεσουάρ συνδεδεμένα με το τηλέφωνό σας. Αυτά μπορούν να παγιδεύσουν την υγρασία και να προκαλέσουν επιπλέον ζημιά στη συσκευή.

Στεγνώστε την Εξωτερική Επιφάνεια

Χρησιμοποιήστε ένα καθαρό, μαλακό πανί για να σκουπίσετε απαλά την εξωτερική επιφάνεια του τηλεφώνου, αφαιρώντας όσο το δυνατόν περισσότερο νερό. Αποφύγετε το έντονο τίναγμα ή το φύσημα του τηλεφώνου, καθώς αυτό μπορεί να ωθήσει το νερό πιο βαθιά στη συσκευή.

Αφαιρέστε την Κάρτα SIM και την Μπαταρία (αν είναι δυνατόν)

Αν το τηλέφωνό σας έχει αποσπώμενη μπαταρία, αφαιρέστε την, μαζί με την κάρτα SIM και τυχόν κάρτες μνήμης. Αυτό βοηθά στην αποτροπή περαιτέρω ζημιάς και επιτρέπει στα εξαρτήματα να στεγνώσουν ξεχωριστά.

Αποφύγετε τη Χρήση Θερμότητας

Μην χρησιμοποιήσετε πιστολάκι μαλλιών, φούρνο μικροκυμάτων ή φούρνο για να στεγνώσετε το τηλέφωνο. Η υπερβολική θερμότητα μπορεί να βλάψει τα εσωτερικά εξαρτήματα και να λιώσει τις κόλλες που χρησιμοποιούνται στο τηλέφωνο.

Χρησιμοποιήστε Ρύζι

Τοποθετήστε το τηλέφωνό σας σε ένα δοχείο γεμάτο με ρύζι. Ο λόγος είναι επειδή βοηθά στην απορρόφηση της υγρασίας από τη συσκευή. Αφήστε το τηλέφωνο στο δοχείο για τουλάχιστον 24 έως 48 ώρες.

Μη Φορτίσετε το Τηλέφωνο

Μην προσπαθήσετε να φορτίσετε το τηλέφωνο μέχρι να είστε σίγουροι ότι έχει στεγνώσει εντελώς. Η φόρτιση ενός υγρού τηλεφώνου μπορεί να οδηγήσει σε βραχυκυκλώματα και περαιτέρω ζημιά.

Ελέγξτε τους Δείκτες Ζημιάς από Νερό

Πολλά smartphones έχουν δείκτες ζημιάς από νερό που αλλάζουν χρώμα όταν εκτίθενται σε υγρασία. Ελέγξτε αυτούς τους δείκτες για να αξιολογήσετε την έκταση της ζημιάς από το νερό.

Δοκιμάστε το Τηλέφωνο

Μετά από τουλάχιστον 48 ώρες και αφού βεβαιωθείτε ότι το τηλέφωνο είναι στεγνό, ανοίξτε το. Αν δεν ανοίξει, δοκιμάστε να το φορτίσετε πρώτα. Αν δεν λειτουργεί ακόμα, ίσως χρειαστείτε επαγγελματική βοήθεια.

Ζητήστε Επαγγελματική Βοήθεια

Αν το τηλέφωνο δεν ανοίγει ή λειτουργεί ανώμαλα μετά το στέγνωμα, πηγαίνετέ το σε ένα επαγγελματικό κέντρο επισκευής. Εκεί έχουν τα εργαλεία και την εξειδίκευση να διαγνώσουν και να διορθώσουν τη ζημιά από το νερό.

Ειδικές Περιστάσεις για Αλμυρό Νερό

Το αλμυρό νερό μπορεί να είναι πιο καταστροφικό από το γλυκό λόγω της διαβρωτικής του φύσης. Αν το τηλέφωνό σας πέσει στη θάλασσα, ξεπλύνετέ το με γλυκό νερό πριν το στεγνώσετε. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση του αλατιού και να αποτρέψει τη διάβρωση, αλλά πρέπει να γίνει γρήγορα και με προσοχή για να μειωθεί η περαιτέρω έκθεση στο νερό.

Προληπτικά μέτρα

Αδιάβροχες Θήκες: Επενδύστε σε μια υψηλής ποιότητας αδιάβροχη θήκη για την προστασία του τηλεφώνου σας.

Αδιάβροχα Τηλέφωνα: Σκεφτείτε να αγοράσετε ένα smartphone με υψηλή αντοχή στο νερό.

Προσοχή κοντά στο Νερό: Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε το τηλέφωνο κοντά σε υδάτινα σώματα.

Το να σας πέσει το smartphone στο νερό δεν είναι ποτέ ιδανικό, αλλά ακολουθώντας αυτά τα βήματα, μπορείτε να αυξήσετε τις πιθανότητες να σώσετε τη συσκευή σας. Η γρήγορη δράση και η γνώση του τι πρέπει να αποφύγετε είναι το κλειδί για την ελαχιστοποίηση της ζημιάς. Αν έχετε αμφιβολίες, ζητήστε επαγγελματική βοήθεια για να διασφαλίσετε την καλύτερη δυνατή ανάκαμψη.

Πηγή: Spirossoulis.gr

Exit mobile version