Είναι τρομακτικό το πόσα trends ή life hacks μπορεί να συναντήσει κάποιος σκρολάροντας στο TikTok. Από τάσεις στον τουρισμό, μέχρι tips για να διαχειρίζεσαι καλύτερα τα οικονομικά σου, σε αυτόν τον διαδικτυακό κόσμο κυκλοφορούν αμέτρητα βίντεο που υπόσχονται να κάνουν τη ζωή σου καλύτερη ή απλώς να σε γεμίσουν με διάφορα ερωτήματα. Το τελευταίο διάστημα, ίσως έχεις παρατηρήσει και ένα νέο trend, με άτομα που βάζουν ταινία στο στόμα τους ώστε να κοιμηθούν καλύτερα. Ναι, όντως συμβαίνει. Η πρακτική αυτή, ονομάζεται «mouth taping» και οι υποστηρικτές της ισχυρίζονται πως παρουσιάζει διάφορα οφέλη για την υγεία και την καλύτερη ρινική αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η «ταινία στο στόμα», είναι μια μέθοδος ύπνου στην οποία, ουσιαστικά, κλείνεις το στόμα με μια ιατρική ταινία, με σκοπό την αποτροπή της αναπνοής από το στόμα. Τι έχει να πει, όμως, η επιστήμη;
Αρχικά, μιλώντας στο CNN, ο Δρ. Μάικλ Γουέι, αισθητικός οδοντίατρος, τόνισε πως «η αναπνοή από τη μύτη βοηθά στο φιλτράρισμα, την ύγρανση και τη θέρμανση του αέρα πριν εισέλθει στους πνεύμονες, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της συνολικής υγείας του αναπνευστικού συστήματος. Η ρινική αναπνοή προάγει επίσης την καλύτερη πρόσληψη οξυγόνου και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ροχαλητού και διαταραχών του ύπνου». Μια ακόμα ορθοδοντικός, σημείωσε ότι «ο ύπνος με ανοιχτό στόμα και η αναπνοή μέσω του στόματος μπορεί να σας κάνει να ξυπνάτε ακόμα κουρασμένοι και με ξηρό στόμα, το οποίο έχει βρεθεί ότι συμβάλλει στην κακή αναπνοή, τις κοιλότητες, τη βραχνή φωνή και τα ξηρά χείλη».
@isabelle.lux MOUTH TAPING 101 FOR BEGINNERS 💋 easy turorial / what to know before taping your mouth. #mouthtape #mouthtaping #mouthtapingforsleep #sleephack #sleephacks #mouthtapesleeping #wellnesstips #wellnesstok ♬ original sound – Isabelle ⚡️ Lux
4 οφέλη του mouth taping για την υγεία
Βελτιώνει τη ρινική αναπνοή
Το πρώτο και κύριο πλεονέκτημα αυτής της πρακτικής, είναι ότι αναπνέεις από τη μύτη αντί από το στόμα. Μέσω της ρινικής αναπνοής, παράγεις ένα αέριο που ονομάζεται μονοξείδιο του αζώτου, το οποίο αυξάνει τη ροή του αίματος, μειώνει την αρτηριακή πίεση και βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Αυξάνει την πρόσληψη οξυγόνου
Η ρινική αναπνοή ενεργοποιεί το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα, επιτρέποντάς σου να παίρνεις βαθύτερες αναπνοές, επομένως και περισσότερο οξυγόνο.
Προλαμβάνει τον βρουξισμό
Η ταινία στόματος μπορεί να σε βοηθήσει στην πρόληψη του τριξίματος των δοντιών, καθώς προωθεί τη σωστή τοποθέτηση του στόματος και της γνάθου κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ωστόσο, εάν κάποιος πάσχει από διαταραχές της κροταφογναθικής άρθρωσης ή από πόνο στη γνάθο, πρέπει να αποφεύγει την πρακτική καθώς τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν.
Βελτιώνει τη στοματική υγιεινή
Μέσω της καλύτερης ρινικής αναπνοής, μειώνεται η ξηρότητα του στόματος, καθώς και ο κίνδυνος ουλίτιδας.
Πόσο επικίνδυνο είναι, όμως;
Μέχρι στιγμής, υπάρχουν ελάχιστες επιστημονικές έρευνες για τα οφέλη του mouth taping, γι’ αυτό και πολλοί ειδικοί παραμένουν σκεπτικοί σε ό,τι αφορά στη συγκεκριμένη πρακτική. Αρχικά, πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως μία από τις παρενέργειες, μπορεί να περιλαμβάνουν ερεθισμό στα χείλη ή γύρω από τα χείλη. Σε συνέντευξή της στο CNN, η ορθοδοντικός Έριν Φράουντορφ, δήλωσε πως «ενώ το mouth taping είναι γενικά ασφαλές για τους περισσότερους, δεν είναι πάντα έτσι. Εάν κάποιος δυσκολεύεται να αναπνεύσει από τη μύτη του όλη την ημέρα, δεν πρέπει να δοκιμάσει να κολλήσει μια ταινία στο στόμα. Καταστάσεις όπως η απόκλιση του διαφράγματος, οι αλλεργίες, η υπνική άπνοια, η ιγμορίτιδα ή η χρόνια συμφόρηση μπορεί να αποτελέσουν πρόκληση για τη ρινική αναπνοή και θα μπορούσαν να απαιτήσουν εναλλακτική θεραπεία». Η ειδικός, τόνισε παράλληλα πως «μερικοί άνθρωποι μπορεί να βρίσκουν το mouth taping άβολο ή αγχωτικό, ειδικά αν αισθάνονται κλειστοφοβικά ή περιορισμένοι με το να κλείνουν το στόμα τους με ταινία». «Υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία σχετικά με τα οφέλη του κλεισίματος του στόματος με ταινία. Θα ήμουν πολύ προσεκτικός – και μάλιστα θα πρότεινα να μιλήσετε με τον γιατρό σας πριν το επιχειρήσετε», πρόσθεσε ένας άλλος ειδικός.
@barrettplasticsurgery Mouth Tape For Sleeping 😴 #mouthtape #mouthtapeforsleep #mouthtapesleeping #lifehacks #sleephack #sleephackstohelpsleep ♬ original sound – Dr Daniel Barrett