Η λίστα με τους καλύτερους λουκουμάδες στην Ευρώπη. Στην πέμπτη θέση μία ελληνική παραδοσιακή συνταγή.
Λίστα με τους καλύτερους λουκουμάδες στην Ευρώπη παραθέτει το Taste Atlas, με μία παραδοσιακή συνταγή από την Ελλάδα να περιλαμβάνεται στην πρώτη δεκάδα. Πρώτοι αναδεικνύονται οι λουκουμάδες Πολωνίας που αποκαλούνται Pączki. Σύμφωνα με τον γαστρονομικό ιστότοπο, tα Pączki είναι παραδοσιακοί πολωνικοί λουκουμάδες που φτιάχνονται από ζύμη με αυγά, ζάχαρη, γάλα και λίπη. Μια πινελιά αλκοόλ, όπως ρούμι, προστίθεται συχνά για να αποφευχθεί η απορρόφηση του λαδιού κατά το τηγάνισμα. Είναι πιο σκούρα και μεγαλύτερα από τα αυστριακά «ξαδέλφια» τους, τα krapfen, και συχνά έχουν σχήμα μπάλας αντί για στρογγυλό. Οι παραδοσιακές γεμίσεις είναι μαρμελάδα δαμάσκηνο και μαρμελάδα τριαντάφυλλο. Τοποθετούνται στο κέντρο της ζύμης και στη συνέχεια τυλίγονται γύρω από αυτή για να σχηματίσουν σχήμα μπάλας. Τα Pączki είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια γευστική απόλαυση- έχουν πολιτιστική σημασία στην Πολωνία και στις πολωνικές κοινότητες παγκοσμίως.
Δεύτερα έρχονται τα Graffe Napoletane, τα οποία είναι μαλακά ναπολιτάνικα τηγανητά γλυκά που παρασκευάζονται παραδοσιακά για το καρναβάλι. Πιστεύεται ότι είναι εμπνευσμένα από τα διάσημα αυστριακά krapfen. Το κύριο χαρακτηριστικό αυτών των λουκουμάδων, σε σχήμα ντόνατ με μια τρύπα στη μέση, είναι η απαλότητά τους, η οποία επιτυγχάνεται με την προσθήκη υγρών, μαγειρεμένων πατατών στη ζύμη. Μετά το τηγάνισμα, τα Graffe ανακατεύονται επανειλημμένα σε κρυσταλλική ζάχαρη μέχρι να επικαλυφθούν από αυτήν και στη συνέχεια απολαμβάνονται αμέσως – έχουν την καλύτερη γεύση όσο είναι ακόμη ζεστές.
Τρίτα έρχονται τα επίσης ιταλικά Bomboloni, τέταρτο το βουλγάρικο Mekitsa, ενώ πέμπτα είναι τα ελληνικά Φουσκάκια από την Αλόννησο. Το Taste Atlas γράφει: Τα φουσκάκια είναι παραδοσιακοί ελληνικοί λουκουμάδες ή λουκουμάδες που παρασκευάζονται στα νησιά της Σκοπέλου και της Αλοννήσου, στο βορειοδυτικό Αιγαίο. Η ονομασία αυτής της σπεσιαλιτέ προέρχεται από την ελληνική λέξη φουσκά, που σημαίνει φούσκα, αναφερόμενη στο τυπικά μικρό σφαιρικό σχήμα των αφράτων τηγανητών κομματιών ζύμης που μοιάζουν με φυσαλίδες.
Αυτοί οι λουκουμάδες φτιάχνονται συνήθως με μια απλή ζύμη από αλεύρι, νερό και μαγιά, και αφού τηγανιστούν σε λάδι, τρώγονται συνήθως όσο είναι ακόμα ζεστοί. Τα φουρνάκια απολαμβάνονται συνήθως περιχυμένα με μέλι από πάνω και πασπαλισμένα με κανέλα ή ξηρούς καρπούς, αν και μπορούν επίσης να συνοδεύονται από μπάλες παγωτού στο πλάι.
Την έκτη θέση καταλαμβάνουν τα αυστριακά Krapfen, έβδομα τα πορτογαλικά Malasadas και όγδοα τα Bola de Berlim, επίσης από την Πορτογαλία. Στην ένατη θέση αναδεικνύονται τα ολλανδικά Nonnevot, ενώ τη δεκάδα συμπληρώνουν τα ρουμάνικα Papanași.