Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Aegean 600 νεκρή αθλήτρια: «Οι συνθήκες ήταν ακραίες»
ΕΛΛΑΔΑ

Aegean 600 νεκρή αθλήτρια: «Οι συνθήκες ήταν ακραίες»

Aegean 600 νεκρή αθλήτρια: Τι συνέβη

Τραγωδία στη θάλασσα χθες σε αγώνα ιστιοπλοΐας, καθώς μια 40χρονη Γαλλίδα έχασε τη ζωή της μεταξύ Κάσου και Καρπάθου. Η 40χρονη ήταν πλήρωμα σε ένα από τα ιστιοπλοϊκά που έπαιρναν μέρος στον αγώνα Aegean 600, όταν κάτω από άγνωστες συνθήκες μαζί με ακόμη ένα άτομο βρέθηκαν στη θάλασσα. Τα πληρώματα από τα υπόλοιπα σκάφη άκουγαν από τους ασυρμάτους την εξέλιξη της επιχείρησης περισυλλογής των ατόμων και τι ακριβώς συνέβαινε. Ο αθλητής Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, που επίσης λάμβανε μέρος στον αγώνα, μίλησε στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Δεκατιανοί» για το τραγικό γεγονός. «Όπως έλεγαν και οι προβλέψεις σε εκείνο το σημείο μεταξύ Κάσου και Καρπάθου, στο Καρπάθιο, ξέραμε ότι θα περιμένουμε πολύ δύσκολες συνθήκες, οπότε η προετοιμασία και του πληρώματος και των κυβερνητών του κάθε σκάφους θα έπρεπε να είναι η ανάλογη. Οι συνθήκες ήταν ακόμη πιο δύσκολες από ό,τι περιμέναμε 45 με 60 κόμβους αέρα, που θέλει τεράστια προσοχή.

Ακούσαμε το περιστατικό στον ασύρματο, ότι υπάρχει άνθρωπος στη θάλασσα, έγιναν όλες οι προβλεπόμενες κινήσεις, έστειλαν το στίγμα, κινητοποιήθηκε άμεσα ο μηχανισμός, οι συνθήκες δυσκόλεψαν. Ακούγαμε την επιχείρηση όπως εξελισσόταν, δόθηκε το στίγμα από τη θάλασσα, ακούγαμε τους ανθρώπους από το ελικόπτερο και το ράδιο. Και συνέχισε λέγοντας ότι «οι συνθήκες ήταν ακραίες». Στην ερώτηση αν ο αγώνας θα έπρεπε να έχει διακοπεί λόγω των συνθηκών ο κ. Αντωνόπουλος εξήγησε ότι το πλήρωμα κάθε σκάφους κάνει αυτό που θέλει, επιλέγει αν θα συνεχίσει ή θα σταματήσει. «Ο αγώνας δεν έχει καμία σχέση αν συνεχίζεται, μπορεί ανά πάσα στιγμή κάθε σκάφος να κάνει ό,τι θέλει, να εγκαταλείψει, να αλλάξει πανιά κλπ. Αυτο που μας μαθαίνουν είναι «η ασφάλεια πρώτα», μας λένε δεν μας ενδιαφέρει ο αγώνας, ο εξοπλισμός, αρκεί να μην κινδυνέψει άνθρωπος».

 

Η επίσημη ανακοίνωση

Οι εξαιρετικά ισχυρές εντάσεις του μελτεμιού που επικρατούσαν στο Καρπάθιο Πέλαγος δυσκόλεψαν το στόλο του Aegean 600, ο οποίος πραγματοποιεί τον περίπλου του Αιγαίου σε μία διαδρομή 600 ναυτικών μιλίων χωρίς σταθμό, με αποτέλεσμα 14 σκάφη να εγκαταλείψουν τον αγώνα. Δυστυχώς οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες είχαν σαν αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της μία 40χρονη υπήκοος Γαλλίας από το σκάφος HEAVEN, βορειοδυτικά της Κάσου. Η 40χρονη βρέθηκε στη θάλασσα με σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι και οι προσπάθειες ανάνηψης της δεν τελεσφόρησαν. Ολόκληρη η ιστιοπλοϊκή οικογένεια και οι ιδιαιτέρως οι διοργανωτές εκφράζουν τη βαθιά λύπη τους για το συμβάν.

Στο μεταξύ, στις 03.18.52 τα ξημερώματα της Τρίτης το τριμαράν ZOULOU του Έρικ Μάρις με σημαία Γαλλίας πέρασε την γραμμή του τερματισμού στο Σούνιο πραγματοποιώντας νέο ρεκόρ ταχύτητας στον αγώνα με χρόνο 1 μέρα 13 ώρες 18 λεπτά και 52 δευτερόλεπτα. Για την απόσταση των 605 ναυτικών μιλίων της διαδρομής του αγώνα, αυτό σημαίνει μέση ωριαία ταχύτητα 16.2 κόμβων. Μόλις 1 λεπτό και 21 δευτερόλεπτα πίσω από το ZOULOU τερμάτισε το τριμαράν ARGO του Τζέισον Κάρολ με σημαία Αμερικής. Τα δύο σκάφη βρίσκονταν επικεφαλής εναλλάξ σε όλη τη διάρκεια του αγώνα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις