Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Φωτιές Ελλάδα τώρα 9/7: Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιές Ελλάδα τώρα 9/7: Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Φωτιές Ελλάδα τώρα 9/7: Νέο μέτωπο σε Πάτρα και Φάρσαλα - Οι περιοχές υψηλού κινδύνου για αύριο

Φωτιά έχει ξεσπάσει το μεσημέρι της Τρίτης (9/7) στην Αρόη, στην Πάτρα, η οποία έφτασε στο Γηροκομειό και καίει κοντά σε σπίτια. Ειδικότερα, στο σημείο έχουν σπεύσει ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ έχουν κληθεί και εναέρια μέσα. Οι καπνοί είναι έντονοι και υπάρχει μεγάλη αναστάτωση καθώς οι φλόγες είναι κοντά στα σπίτια. Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 4 αεροσκάφη, 3 ελικόπτερα και ισχυρές επίγειες δυνάμεις. Έχει ξεκινήσει η εκκένωση του γηροκομείου, ενώ εκκενώθηκε και το παιδιατρικό νοσοκομείο «Καραμανδάνειο» με τα παιδιά να μεταφέρονται στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας, καθώς πέφτουν φλεγόμενα κουκουνάρια. Παράλληλα οι φλόγες κινήθηκα και προς το ίδρυμα ΜΕΡΙΜΝΑ για το οποίο δόθηκε εντολή εκκένωσης.

Επίσης, στις περιοχές Γερμανού και Ταμπάχανα επικρατεί κυκλοφοριακός πανικός, με τους πολίτες να προσπαθούν να μετακινηθούν, την στιγμή που φανάρια είναι χαλασμένα. Αρχικά ήχησε και το 112 στους κατοίκους στην περιοχή Γηροκομείο Πατρών να «παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρχών». Eνώ στην συνέχεια στάλθηκε και δεύτερο μήνυμα από το 112 που αναφέρει ότι «όσοι βρίσκεστε στην περιοχή Γηροκομείο Πατρών να απομακρυνθείτε προς Εγλυκάδα Πατρών (Στρατόπεδο ΚΕΤΧ).

Φωτιά και στα Φάρσαλα και στην Ιεράπετρα

Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι σε υπολείμματα καλλιεργειών και στην Αγία Τριάδα Φαρσάλων. Η εστία είναι κοντά στον οικισμό της Αγίας Τριάδας και λίγο μετά τις 15.30 εστάλη μήνυμα από το «112» όσοι βρίσκονται στην περιοχή να είναι σε ετοιμότητα: «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή Αγία Τριάδα Φαρσάλων, παραμείνετε σε ετοιμότητα, ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» το μήνυμα του «112». Στο σημείο επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 9 οχήματα, 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος από τη 10η ΕΜΟΔΕ και 1 ελικόπτερο. Συνδρομή από μηχανήματα έργου ΟΤΑ. Άλλο ένα περιστατικό σημειώθεηκε και στην Ιεράπετρα στην Κρήτη που καίει σε γεωργική έκταση. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 26 πυροσβέστες, οκτώ οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα.

Οι περιοχές όπου υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Τετάρτη (10/7)

Πολύ υψηλός είναι και αύριο Τετάρτη (10/7) ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς. Οι περιοχές που βρίσκονται στο «πορτοκαλί» είναι η Αττική και τα Κύθηρα, η Βοιωτία, η Εύβοια, η Κορινθία, η Αργολίδα και η Λακωνία. Επίσης πολύ υψηλός είναι ο κίνυδνος για περιοχές της Φθιώτιδας, της Φωκίδας, της, Αχαϊας, της Ηλείας, της Αρκαδίας και της Μεσσηνίας, όπως και στη Μυτιλήνη, τη Χίο και τα Ψαρά.

2.136 πυρκαγιές σε 68 ημέρες

Στοιχεία για τις αγροτοδασικές πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί σε όλη τη χώρα από την έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου (1/5) έως τις 7 Ιουλίου, παρέθεσε μέσω ανάρτησής του στο X ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας. Όπως αναφέρει ο κ. Κικίλιας από 1/5/2024 έως 7/7/2024 έχουν εκδηλωθεί 2.166 αγροτοδασικές πυρκαγιές, εκ των οποίων οι 1.870 αντιμετωπίστηκαν σε πρώτο χρόνο. Επιπλέον από την έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου έχουν επιβληθεί 256 πρόστιμα ενώ οι αρμόδιες αρχές έχουν προχωρήσει σε 123 συλλήψεις για πρόκληση πυρκαγιάς, εκ των οποίων οι 87 από αμέλεια και οι 36 από πρόθεση.

«Αυτοί είναι οι αριθμοί… Πίσω από τους αριθμούς όμως βρίσκονται χιλιάδες άνθρωποι, πυροσβέστες, δασοκομάντος, πιλότοι, επιχειρησιακοί, επιτελικοί, εκπαιδευμένοι εθελοντές, αυτοδιοικητικοί, στρατιωτικοί, αστυνομικοί. Για όλους εμάς, όλοι αυτοί δίνουν μάχες καθημερινά προστατεύοντας ζωές και περιουσίες. Όλοι εμείς στηρίζουμε έμπρακτα αποφεύγοντας επικίνδυνες εργασίες, καθαρίζοντας τα οικόπεδα μας, δείχνοντας ότι νοιαζόμαστε για τον τόπο μας, τα δάση μας και τους συμπολίτες μας. Η κοινή προσπάθεια στην πρώτη γραμμή μας ενώνει», υπογραμμίζει ο κ. Κικίλιας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις