Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κύκλωμα εκβιαστών Δήμου Αθηναίων: Δύο μέλη του ΠΑΣΟΚ εμπλέκονται στην υπόθεση
ΕΛΛΑΔΑ

Κύκλωμα εκβιαστών Δήμου Αθηναίων: Δύο μέλη του ΠΑΣΟΚ εμπλέκονται στην υπόθεση

Κύκλωμα εκβιαστών Δήμου Αθηναίων: Οι κατηγορούμενοι τέθηκαν σε αναστολή καθηκόντων και από το υπ. Πολιτισμού - Τα τεφτέρια της σπείρας

Δύο μέλη του ΠΑΣΟΚ και υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού φέρονται να έχουν εμπλοκή με τη σπείρα που εκβίαζε μαγαζάτορες, με τη Χαριλάου Τρικούπη να προχωρά άμεσα στην αναστολή της κομματικής ιδιότητάς τους. Τα δύο μέλη κατηγορούνται για συμμετοχή στο κύκλωμα που εκβίαζε επιχειρηματίες και αποκόμιζε χρηματικά ποσά με αντάλλαγμα την αποφυγή ελέγχων και τη διαγραφή παραβάσεων. Στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά 23 άτομα, εκ των οποίων οι 14 έχουν συλληφθεί και οι 9 κατηγορούνται, ανάμεσά τους και υπάλληλοι του δήμου Αθηναίων.

Ο «τζίρος» του κυκλώματος φέρεται να ξεπερνούσε τα 700.000 ευρώ ανά έτος. Η Επιτροπή Δεοντολογίας Καταστατικού και Πιστοποίησης του ΠΑΣΟΚ, μόλις έγινε γνωστό πως δύο μέλη του κόμματος εμπλέκονται στη σπείρα που εκβίαζε μαγαζάτορες, ανέστειλε την κομματική τους ιδιότητα. Πρόκειται για δύο υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίοι κατηγορούνται για «δωροληψία υπαλλήλου, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου και παράβαση καθήκοντος». Τα δύο αυτά άτομα δεν περιλαμβάνονται στους συλληφθέντες.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Δεοντολογίας Καταστατικού και Πιστοποίησης του ΠΑΣΟΚ

Λόγω της φερόμενης εμπλοκής τους σε ποινική υπόθεση, που είδε το φως της δημοσιότητας, η Επιτροπή Δεοντολογίας Καταστατικού και Πιστοποίησης ανέστειλε την κομματική ιδιότητα δύο μελών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, τους οποίους και ενημέρωσε σχετικώς, μέχρι το πέρας της ποινικής διαδικασίας. Σημειώνεται πως τα ίδια άτομα τέθηκαν σε αναστολή καθηκόντων και από το υπ. Πολιτισμού. Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι: «​Από το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνεται ότι, σε συνέχεια του εγγράφου που απεστάλη σήμερα από την Ελληνική Αστυνομία, στο οποίο γίνεται αναφορά στις ποινικά κολάσιμες και πειθαρχικά ελεγκτέες συμπεριφορές υπαλλήλων του Υπουργείου, με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, οι ανωτέρω υπάλληλοι τίθενται αμέσως σε αναστολή καθηκόντων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων και ακολουθεί η προβλεπόμενη διαδικασία ουδεμίας ανοχής».

Στα χέρια της η ΕΛ.ΑΣ. έχει και τα τεφτέρια του κυκλώματος, τα σημειώματα, γραπτά και ηλεκτρονικά, που μια εκ των διευθυντικών μελών της οργάνωσης κράταγε τις… σημειώσεις της, για τα χρωστούμενα από τους εκβιασμούς, τις ταρίφες που ζητούσαν από τους καταστηματάρχες κ.λπ. Όπως και οι διάλογοι των μελών του κυκλώματος που αποκαλύφθηκαν από χθες προκαλούν σοκ, έτσι και τα… τεφτέρια τους δημιουργούν αίσθηση, καθώς φανερώνουν την πλήρη οργάνωση που είχε η εγκληματική οργάνωση, τα ποσά που ζητούσαν από τους μαγαζάτορες, αλλά και τη μοιρασιά που έκαναν στη συνέχεια.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Το κύκλωμα που δρούσε τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2023, δρούσε ως εξής: «Τα διευθυντικά στελέχη της, προσέγγιζαν καταστηματάρχες κυρίως στην περιοχή της Αθήνας, στους οποίους προσέφεραν και παρείχαν προστασία για την αποτροπή πρόκλησης βλάβης στην επιχείρησή τους, κυρίως μέσω της αποτροπής βεβαίωσης παραβάσεων από τους δημοσίους υπαλλήλους που ήταν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Για τον σκοπό αυτό, κατηύθυναν τους δημοσίους λειτουργούς να διενεργήσουν κατ’ εντολή τους στοχευμένους ελέγχους στα καταστήματα τους, προκειμένου να εξαναγκάσουν τους ιδιοκτήτες να ζητήσουν την προστασία της οργάνωσης».

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη δικογραφία, τα διευθυντικά στελέχη προσέγγιζαν και στρατολογούσαν υπαλλήλους που υπηρετούσαν σε Δημόσιες Υπηρεσίες επιφορτισμένες με τον έλεγχο καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ξενοδοχείων και οικοδομικών
εργασιών (Δήμοι, Δημοτική Αστυνομία, Υπηρεσίες Δόμησης, Διευθύνσεις Υγειονομικού Ελέγχου, Υπουργείο Πολιτισμού κ.λπ.), οι οποίοι είχαν κομβικό ρόλο στη λειτουργία της οργάνωσης.

Προέβαιναν στην παράνομη έκδοση αδειών και λοιπών εγγράφων

Οι υπάλληλοι που στρατολογούνταν λόγω της θέσης που κατείχαν στον δημόσιο τομέα, γνώριζαν και παρείχαν στα διευθυντικά στελέχη της οργάνωσης, πληροφορίες που αφορούσαν σε επικείμενους ελέγχους καταστημάτων και ακολούθως αυτοί ενημέρωναν τους καταστηματάρχες – πελάτες τους, ώστε να είναι πάντοτε προετοιμασμένοι για τον έλεγχο διορθώνοντας τυχόν συνήθεις παραβάσεις τους (τραπεζοκαθίσματα, κάπνισμα, μουσική κ.λπ.).

Επίσης, οι δημόσιοι υπάλληλοι λάμβαναν χρηματικά ποσά προκειμένου να μην βεβαιώνουν διαπιστωθείσες παραβάσεις ή να τις θέτουν στο αρχείο ή να βεβαιώνουν ελαφρύτερες παραβάσεις από τις πραγματικές, καθώς επίσης και για να βεβαιώνουν ψευδώς γεγονότα σε δημόσια έγγραφα, προβαίνοντας καθ’ αυτό τον τρόπο στην παράνομη έκδοση αδειών και λοιπών εγγράφων που αφορούν στη λειτουργία των καταστημάτων. Πολλές φορές, για να εξυπηρετήσουν την οργάνωση, οι υπάλληλοι δεν μετέβαιναν για την διενέργεια των απαιτούμενων ελέγχων, ενώ στη συνέχεια συνέτασσαν ψευδώς εκθέσεις ότι πραγματοποίησαν κανονικά τους σχετικούς ελέγχους.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις