Σαρωτικές είναι οι αλλαγές που ετοιμάζει ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς στις υπηρεσίες υγειονομικού ελέγχου της Περιφέρειας, μετά και τη σύλληψη συνολικά 12 υπαλλήλων, Εποπτών Δημόσιας Υγείας, για ανάμειξή τους στο κύκλωμα εκβιαστών στο οποίο συμμετείχαν μεταξύ άλλων υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας της Αθήνας και του υπουργείου Πολιτισμού. Και οι 12 εμπλεκόμενοι τέθηκαν άμεσα σε αργία μετά την κοινοποίηση της έρευνας των διωκτικών αρχών. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Αρχές, από τους 12 συλληφθέντες οι εννέα εργάζονταν στις ελεγκτικές υπηρεσίες του Κεντρικού Τομέα και οι τρεις στις αντίστοιχες υπηρεσίες του Βόρειου Τομέα.
Μετά την πρόσφατη «σκούπα» στη Διεύθυνση Μεταφορών, ο περιφερειάρχης αναμένεται στις αμέσως επόμενες ημέρες να προχωρήσει σε αλλαγές και στις ελεγκτικές υπηρεσίες με στόχο την απόλυτη διαφάνεια και την τροποποίηση των εσωτερικών διαδικασιών, έτσι ώστε να μην αφήνεται κανένα περιθώριο στην εκδήλωση παραβατικών συμπεριφορών.
Κατά πληροφορίες, οι αλλαγές θα κινηθούν σε τρεις άξονες:
- Θεσπίζονται δικλείδες ασφαλείας στη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών, ώστε να προλαμβάνονται φαινόμενα διαφθοράς
- Ενισχύεται η υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου της Περιφέρειας, η οποία αναβαθμίζεται σε Διεύθυνση από Τμήμα που ήταν μέχρι σήμερα
- Αλλάζει ο τρόπος συγκρότησης των συνεργείων δευτεροβάθμιου υγειονομικού ελέγχου, καθώς οι εργαζόμενοι που τα συγκροτούν θα ορίζονται πλέον με κλήρωση, τα αποτελέσματα της οποίας θα τους ανακοινώνονται την τελευταία στιγμή.
«Μηδενική ανοχή σε κάθε παράνομη ενέργεια, που αμαυρώνει το κύρος της περιφέρειας και προσβάλλει τους πολίτες» ήταν το μήνυμα Χαρδαλιά, ο οποίος επιβλέπει τις αλλαγές που προωθούνται στην υπηρεσία υγειονομικού ελέγχου της Περιφέρειας.
Δύο μέλη του ΠΑΣΟΚ εμπλέκονται στο κύκλωμα εκβιαστών
Υπενθυμίζεται δε πως νωρίτερα την Τρίτη (9/7), την αναστολή της κομματικής ιδιότητας δύο μελών του κόμματος ανακοίνωσε το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ μετά από δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για εμπλοκή τους στην υπόθεση των εκβιασμών. Πρόκειται για τους δύο υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού, συνδικαλιστές της ίδιας παράταξης, έναν αρχαιολόγο και έναν εργατοτεχνίτη, τα ονόματα των οποίων βρίσκονται στη λίστα με τους συνεργούς του κυκλώματος και δεν συνελήφθησαν με την διαδικασία του αυτοφώρου μαζί με τα 14 βασικά μέλη του.
Όπως λέει η ανακοίνωση της Επιτροπής Δεοντολογίας Καταστατικού και Πιστοποίησης ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής: «Λόγω της φερόμενης εμπλοκής τους σε ποινική υπόθεση, που είδε το φως της δημοσιότητας, η Επιτροπή Δεοντολογίας Καταστατικού και Πιστοποίησης ανέστειλε την κομματική ιδιότητα δύο μελών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, τους οποίους και ενημέρωσε σχετικώς, μέχρι το πέρας της ποινικής διαδικασίας».
Σε αναστολή καθηκόντων και από υπουργείο Πολιτισμού
Εν τω μεταξύ, τα δύο αυτά πρόσωπα τέθηκαν σε αναστολή των καθηκόντων τους και από το υπουργείο Πολιτισμού, με απόφαση της υπουργού Λίνας Μενδώνη. Η σχετική ανακοίνωση, που εκδόθηκε το μεσημέρι της Τρίτης αναφέρει: «Από το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνεται ότι, σε συνέχεια του εγγράφου που απεστάλη σήμερα από την Ελληνική Αστυνομία, στο οποίο γίνεται αναφορά στις ποινικά κολάσιμες και πειθαρχικά ελεγκτέες συμπεριφορές υπαλλήλων του Υπουργείου, με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, οι ανωτέρω υπάλληλοι τίθενται αμέσως σε αναστολή καθηκόντων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων και ακολουθεί η προβλεπόμενη διαδικασία ουδεμίας ανοχής».
Υπενθυμίζεται πως συνολικά τρεις υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού εμπλέκονται, μεταξύ άλλων, στη δράση του κυκλώματος που παρείχε προστασία σε καταστηματάρχες και ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και ακινήτων έναντι αδρής αμοιβής, το οποίο εξαρθρώθηκε μετά από έρευνα και συντονισμένη επιχείρηση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας. Μία εξ αυτών μάλιστα φέρεται να διαδραμάτιζε κομβικό ρόλο στη λειτουργία της οργάνωσης, ήταν από τα πιο ακριβοπληρωμένα μέλη της και βρίσκεται ανάμεσα στα 14 άτομα, υπαλλήλους του Δήμου Αθηναίων, της Περιφέρειας Αττικής και ιδιώτες, που έχουν συλληφθεί, κρατούνται και αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και σωρείας άλλων παραβάσεων.
Συνομιλία της αρχηγού με καταστηματάρχη
Αρχηγός: Μου τα ‘χεις αφήσει;
Καταστηματάρχης: Για ποια μιλάμε τώρα; Για θύμισέ μου.
Αρχηγός: Ε χίλια εε στην…. Είκοσι δύο του μηνός έχουμε.
Καταστηματάρχης: Είκοσι δύο ή εικοσιπέντε είπαμε;
Αρχηγός: Είκοσι δύο.
Καταστηματάρχης: Εικοσιπέντε είπαμε για το, τη δημοτική ε;
Αρχηγός: Είκοσι δύο είπαμε να μου δώσεις τα πρώτα. Περίμενε να σου πω τις ημερομηνίες γιατί τα έχω συμπληρώσει δεν δεν κάνω λάθος.
Καταστηματάρχης: Α ναι για (ακατάληπτο περιεχόμενο).
Αρχηγός: Τα ‘γραφα την ώρα που μου τα ‘λεγες (ακατάληπτο περιεχόμενο). Λοιπόν είκοσι δύο, είκοσι δύο που είναι σήμερα και είκοσι εννιά τα υπόλοιπα. Είκοσι δύο χίλια, είκοσι εννιά χίλια διακόσια πενήντα. Και μετά το Πάσχα.
Καταστηματάρχης: Τα χίλια. Τα χίλια για το υγειονομικό είναι αυτά; Α όχι όχι τα σπάσαμε σε δύο.
Αρχηγός: Όχι όχι.
Καταστηματάρχης: Ναι εντάξει εντάξει. Χίλια σήμερα και χίλια διακόσια τέλος του μηνός.
Αρχηγός: Εντάξει, είκοσι εννιά τη Δευτέρα.