Ιπτάμενα ταξί Ολυμπιακοί Αγώνες: Δόθηκε η άδεια για τη δημιουργία εξέδρας

ΚΟΣΜΟΣ

Ιπτάμενα ταξί Ολυμπιακοί Αγώνες: Δόθηκε η άδεια για τη δημιουργία εξέδρας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Η εξέδρα θα τοποθετηθεί στο Σηκουάνα

09.07.2024 | 10:35

Η δημιουργία μιας πλωτής εξέδρας, η οποία θα επιτρέψει την απογείωση και την προσγείωση ιπτάμενων ηλεκτρικών ταξί στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, επιτράπηκε σήμερα με κυβερνητική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Η εξέδρα θα τοποθετηθεί στο Σηκουάνα και «η εκμετάλλευσή της θα μπορεί να συνεχισθεί το αργότερο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024», διευκρινίζεται στην απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης, το πράσινο φως της οποίας για το πείραμα αυτό αναμενόταν εδώ και μήνες. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αρχίζουν στις 26 Ιουλίου στη γαλλική πρωτεύουσα.

Ταξί ιπτάμενα έρχονται στην Ελλάδα το 2026!

Η Orama Ventures LLC έχει ανακοινώσει ένα πρωτοποριακό εθνικό δίκτυο στην Ευρώπη με αφετηρία την Ελλάδα για την παροχή υπηρεσιών προηγμένης αεροκινητικότητας, ιπτάμενων ταξί και το πρόγραμμα αναμένεται να έχει ξεκινήσει ως το 2026. Τα αεροσκάφη eVTOL έχουν ηλεκτρικά συστήματα πρόωσης, με δυνατότητα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης. Δεν απαιτείται η ύπαρξη διαδρόμου προσγείωσης. Το πρωτοποριακό δίκτυο ιπτάμενων taxi της Orama Ventures συνδέει αστικά κέντρα και περιφερειακούς προορισμούς, παρέχοντας απρόσκοπτες και βιώσιμες υπηρεσίες εναέριας κινητικότητας. Τα αεροσκάφη αυτά μπορούν να μεταφέρουν μέχρι και έξι επιβάτες ενώ έχουν μηδενικές εκπομπές ρύπων και ελάχιστα επίπεδα θορύβου. Το κόστος δε ανά χιλιόμετρο είναι συγκρίσιμο με αυτό ενός ταξί.

Τα eVTOL θα απογειώνονται και θα προσγειώνονται σε ειδικούς σταθμούς, τους Vertiport, οι οποίοι είναι σχεδιασμένοι για να βρίσκονται σε αστικά κέντρα, είτε σε διαθέσιμους ανοιχτούς χώρους είτε σε κατάλληλα διαμορφωμένα δώματα κτιρίων καθώς και σε περιφερειακούς προορισμούς, στην ηπειρωτική και τη νησιωτική επικράτεια. Αρχικά θα κατασκευαστούν σταθμοί Vertiport σε κεντρικά σημεία και προάστια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς και σε περισσότερα από είκοσι περιφερειακά αστικά κέντρα και νησιά. Προσφέροντας βιώσιμη, αποτελεσματική και απρόσκοπτη αστική εναέρια κινητικότητα, η Orama Nexus θα κατασκευάσει σταθμούς Vertiport σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και πάνω από 20 περιφερειακά κέντρα.

Με σχέδια να συνδέσει διεθνείς πύλες και να συγκεντρώσει επενδύσεις ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, η Orama Nexus στοχεύει να μεταμορφώσει την καθημερινή ζωή και να δημιουργήσει αεροπορική συνδεσιμότητα σε όλη την Ελλάδα. Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με διάφορους κρατικούς φορείς στην Ελλάδα ώστε η εταιρεία να προχωρήσει στην κατασκευή των πρώτων σταθμών μέσα στο 2023 και ενδεχομένως οι υπηρεσίες των ιπτάμενων ταξί να είναι διαθέσιμες στην Ελλάδα έως το 2026. Οι αναμενόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις ανοίγουν το δρόμο για μια πρωτοποριακή έναρξη της βιομηχανίας μέχρι το 2026.

 

Exit mobile version