Μητσοτάκης Ουάσιγκτον – Σύνοδος ΝΑΤΟ: Το ζήτημα της Βορείου Μακεδονίας θα θέσει ο πρωθυπουργός

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης Ουάσιγκτον – Σύνοδος ΝΑΤΟ: Το ζήτημα της Βορείου Μακεδονίας θα θέσει ο πρωθυπουργός

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Μητσοτάκης Ουάσιγκτον - Σύνοδος ΝΑΤΟ: Η ατζέντα της Συνόδου

09.07.2024 | 08:40

Στην Ουάσινγκτον βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, ενώ θα έχει και σειρά σημαντικών διμερών επαφών, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο συνάντησης και με τον Ερντογάν.Ο πρωθυπουργός μαζί με τους άλλους 31 ηγέτες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας θα δώσει το παρών στην επετειακή εκδήλωση για τα 75 χρόνια του ΝΑΤΟ. Ο κ. Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να αδράξει την ευκαιρία και να θέσει στους συμμάχους την προκλητική στάση της νέας ηγεσίας της Βορείου Μακεδονίας, που κάνει χρήση του όρου «Μακεδονία» και να απαιτήσει απόλυτο σεβασμό της Συμφωνίας των Πρεσπών. Τις προθέσεις του πρωθυπουργού επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ο οποίος σημείωσε ότι πρέπει να εφαρμόζονται οι διεθνείς συμβάσεις «και αυτό δεν βλέπουμε να συμβαίνει από την άλλη πλευρά».

Ο ίδιος τόνισε ότι ο πρωθυπουργός θα το θέσει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, θα αναφερθεί στη συμφωνία που δεν τηρείται και ιδίως το erga omnes στην ονομασία της χώρας, παραπέμποντας στις δηλώσεις των αξιωματούχων της Βόρειας Μακεδονίας. «Αποτέλεσμα της συμφωνίας αυτής είναι η παρουσία των Βοεριομακεδόνων στο ΝΑΤΟ. Αλλά δεν σέβονται ούτε την πρώτη σελίδα της συμφωνίας» επισήμανε ο κ. Μαρινάκης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε, ακόμη ότι πρέπει να θυμηθούμε πώς μπήκε στο ΝΑΤΟ η Βόρεια Μακεδονία, και τη στάση που είχε η ΝΔ «και την υπευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζει τα θέματα εξωτερικής πολιτικής». Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο συνάντησης του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως και με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Χριστιάν Μίτσκοσκι, όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Η ατζέντα της Συνόδου

Η σύνοδος, που θα είναι τριήμερη – από 9 μέχρι και 11 Ιουλίου–, θα έχει ευρεία ατζέντα, καθώς στο τραπέζι θα τεθούν η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Συμμαχίας, η μεγαλύτερη συνεισφορά από ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και τον Καναδά, η επιβεβαίωση της στήριξης της Ουκρανίας, καθώς και η συνεργασία του ΝΑΤΟ με άλλες χώρες που δεν είναι μέλη της Συμμαχίας. Η Ελλάδα, ωστόσο δεν είναι στις χώρες που δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους καθώς είναι μεταξύ των χωρών που υπερβαίνουν το ποσοστό 2% του ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες τους, ένα ποσοστό που για άλλες χώρες αποτελεί ζητούμενο. Το θέμα αυτό είναι βέβαιο ότι θα το θέσει ο πρωθυπουργός. Υπενθυμίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον Πολωνό ομόλογό του Ντόναλντ Τουσκ έχει καταθέσει πρόταση για μια ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας που θα χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκούς πόρους και θα λειτουργήσει συμπληρωματικά του ΝΑΤΟ.

Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ θα έχει σειρά άλλων διμερών επαφών. Το βράδυ της Τετάρτης (10/7) ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στον Λευκό Οίκο στο δείπνο που παραθέτει προς τιμήν των ηγετών ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Ακόμη θα έχει πολλές συναντήσεις με μέλη του Κογκρέσου, καθώς έχει προσκληθεί από το think tank Council on Foreign Relations, όπου την Τρίτη (9/7) θα συμμετέχει σε συζήτηση με τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ. Την Τετάρτη, στο πλαίσιο του NATO Public Forum, θα έχει συζήτηση με την πρώην αναπληρώτρια σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Νάντια Σάντλοου.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου του ΝΑΤΟ θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, καθώς την Παρασκευή (12/7) έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Στο επίκεντρο της συζήτησης αναμένεται να βρεθούν η ανάληψη από την Ελλάδα της θέσης τού μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (2025-26), το Κυπριακό αλλά και το έργο της προσωπικής απεσταλμένης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Μαρία Ανχελα Ολγκίν. Θα κυριαρχήσουν στις εργασίες αμυντικές δαπάνες και Ουκρανικό – Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει στο γεύμα του Τζο Μπάιντεν προς τιμήν των ηγετών. Τον πρωθυπουργό συνοδεύει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας ο οποίος θα έχει σειρά συναντήσεων με ομολόγους του, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, που θα συμμετάσχει σε εκδήλωση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν αφιερωμένη στην ασφάλεια, ενώ θα παραστεί σε δείπνο που θα παραθέσει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ προς τους ομολόγους του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αλλάζουν όλα στις υπηρεσίες υγειονομικού ελέγχου της Περιφέρειας Αττικής, με απόφαση του Νίκου Χαρδαλιά 09.07.2024 | 08:40
Η πρώτη εμφάνιση του Τραμπ μετά την απόπειρα δολοφονίας του - Η αλλαγή στη φρουρά του 09.07.2024 | 08:40
Παναγιωτόπουλος: Άδεια διαμονής θα σημαίνει αυτομάτως και έκδοση ΑΜΚΑ για τους νόμιμους μετανάστες 09.07.2024 | 08:40
Αφιερώματα σε Μπέλλου - Γαβαλά, αλλά και live Encardia - Alejandro Diaz, στην τρίτη εβδομάδα του Φεστιβάλ Ρεματιάς – Νύχτες Αλληλεγγύης 2024 09.07.2024 | 08:40
Ηθοποιός ξυλοκόπησε σε κατάσταση μέθης τον σύζυγό της στην Κάρυστο 09.07.2024 | 08:40
Tουριστική Προβολή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης στα Effie Awards 2024 09.07.2024 | 08:40
«Συνέχισε να δουλεύεις, αδερφέ, γιατί μπορείς τα πάντα» - Η συμβουλή του Ρόδρι στον Γιαμάλ  09.07.2024 | 08:40
Πλεύρης για Novartis: Αν βγουν οι κουκούλες θα δούμε το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης που έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ 09.07.2024 | 08:40
Exit mobile version