Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

14

Αυγούστου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης – Βόρεια Μακεδονία: Απάντηση σε Μίτσκοσκι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης – Βόρεια Μακεδονία: Απάντηση σε Μίτσκοσκι

Ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να εκθέσει τον Σκοπιανό πρωθυπουργό για συνεχείς δηλώσεις του που παραβιάζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών

Στη στάση της νέας κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών αναμένεται να αναφερθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Μετά και τη νέα πρόκληση Μίτσκοσκι, που σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του από την Ουάσινγκτον όπου βρίσκεται μιλά και πάλι για «Μακεδονία», κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το θέμα σε ανώτατο επίπεδο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.  Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός θα θέσει το ζήτημα σε ανώτατο επίπεδο, θα αναφερθεί στη συμφωνία η οποία δεν τηρείται και κυρίως το ζήτημα της σύνθετης ονομασίας erga omnes. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφέρει μια σειρά από δηλώσεις, οι οποίες αντίκεινται στη Συμφωνία των Πρεσπών, σε όσα δηλαδή έχουν ψηφίσει τα δύο κράτη. «Η παρουσία της Βόρειας Μακεδονίας, που είναι πλέον δεδομένη στο ΝΑΤΟ, είναι αποτέλεσμα της Συμφωνίας αυτής, αλλά η γειτονική μας χώρα δεν σέβεται ούτε την πρώτη σελίδα αυτής της Συμφωνίας», αναφέρεται σχετικά.

Από το Μέγαρο Μαξίμου δεν αποκλείεται να υπάρξει διμερή συνάντηση με τον Κρίστιαν Μίτσκοσκι, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, αν και δεν υπάρχει προγραμματισμένη εκ των προτέρων. Το ίδιο ισχύει και για τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, καθώς ναι μεν δεν υπάρχει κάποια προγραμματισμένη συνάντηση, αλλά δεν αποκλείεται τελικά να γίνει,  στο πλαίσιο της παρουσίας τους στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Μίτσκοσκι από τις ΗΠΑ: «Θα παρουσιάσω τις δυνατότητες της Μακεδονίας για επενδύσεις»

«Αυτό που θέλω επίσης να σημειώσω είναι ο μεγάλος αριθμός διμερών συναντήσεων που θα έχω τις επόμενες ημέρες με ηγέτες κρατών που είναι μέλη της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Ακόμη θα έχω συναντήσεις με επιχειρηματικούς κύκλους εδώ στις ΗΠΑ, όπου θα παρουσιάσω τις δυνατότητες που προσφέρει η Μακεδονία για επενδύσεις», ανέφερε ο Κρίστιαν Μίτσκοσκι στο τελευταίο του μήνυμα  από την Ουάσινγκτον και συνέχισε: «Θα αναγγείλω ακόμη μία νέα ξένη επένδυση από μια εταιρεία που είναι μεταξύ των 500 μεγαλύτερων εδώ στις ΗΠΑ, νέες επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και νέες θέσεις εργασίας για τους πολίτες της Μακεδονίας.

«Αυτή είναι η βασική προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης στη Μακεδονία. Θα ήθελα επίσης να αναφέρω ότι θα αξιοποιήσω τις επόμενες μέρες στη Νέα Υόρκη για να συναντηθώ με τη μακεδονική διασπορά, τους Μακεδόνες ομογενείς», σημειώνει ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι στο μήνυμά του αυτό. Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας συνοδεύεται στην επίσκεψή του αυτή από τους υπουργούς Εξωτερικών, ‘Αμυνας και Εσωτερικών της χώρας του.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις