Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Πλαστογραφία Καλλιθέα: Το βίντεο της ΕΛΑΣ από το εργαστήρι των κατηγορουμένων
ΕΛΛΑΔΑ

Πλαστογραφία Καλλιθέα: Το βίντεο της ΕΛΑΣ από το εργαστήρι των κατηγορουμένων

Πλαστογραφία Καλλιθέα: Βρέθηκε και κατασχέθηκε εξειδικευμένος εξοπλισμός - Το μέγεθος του εργαστηρίου υπερβαίνει κατά πολύ τα συνήθη εργαστήρια κατάρτισης πλαστών εγγράφων

Εργαστήριο κατάρτισης πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων εντοπίστηκε στην Καλλιθέα, από την ΕΛΑΣ. Συνελήφθησαν -2- άτομα, ενώ βρέθηκε και κατασχέθηκε εξειδικευμένος εξοπλισμός, καθώς και μεγάλος αριθμός υλικών κατάρτισης πλαστών εγγράφων, διαβατηρίων και δελτίων ταυτότητας διαφόρων χωρών. Το μέγεθος του εργαστηρίου, το οποίο εντοπίστηκε από το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, υπερβαίνει κατά πολύ τα συνήθη εργαστήρια κατάρτισης πλαστών εγγράφων, με εξοπλισμό που σπανίζει, γεγονός που καταδεικνύει τις τεχνικές γνώσεις και ικανότητες των κατηγορούμενων.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή της Europol και εντάσσεται στο πλαίσιο εκπόνησης του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Ε.) και της δράσης EMPACT 2.2 EAST MED του κύκλου πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ηγείται η χώρα μας. Ειδικότερα, σε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή ειδικού εμπειρογνώμονα της Europol και με τη χρήση της κινητής μονάδας ανάλυσης δεδομένων της (Mobile Office), συνελήφθησαν -2- αλλοδαποί, 47 και 28 ετών, οι οποίοι είχαν μάλιστα χαρακτηριστεί ως υψηλής σπουδαιότητας ύποπτοι (High Value Targets). Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για πλαστογραφία, καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών και για κατοχή διαβατηρίου-ταξιδιωτικού εγγράφου τρίτου προσώπου.

Το εργαστήριο ήταν σε σπίτι «καβάτζα» στην Καλλιθέα

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι συλληφθέντες είχαν εισάγει από χώρες του εξωτερικού, εξειδικευμένο επαγγελματικό εξοπλισμό εκτύπωσης και εγχάραξης εγγράφων, καρτών και χρυσοτυπιών, με τεχνολογία laser, αλλά και πρώτες ύλες όπως ζελατίνες και διαφάνειες που φέρουν ιριδίζοντα στοιχεία ασφαλείας εγγράφων, ώστε να καταρτίζουν ευρείας γκάμας πλαστά έγγραφα διαφόρων ευρωπαϊκών αλλά και τρίτων χωρών. Προκειμένου να αποκρύπτουν τη δράση τους είχαν εγκαταστήσει το εργαστήριο σε σπίτι «καβάτζα» στην περιοχή της Καλλιθέας, στο οποίο μετέβαιναν μόνο για τη διαδικασία κατάρτισης των πλαστών εγγράφων.

Στη συνέχεια, διοχέτευαν τα έγγραφα σε συνεργαζόμενα δίκτυα παράνομης διακίνησης μεταναστών (κυρίως με την αεροπορική μέθοδο) ή εμπορεύονταν πρώτες ύλες σε άλλους πλαστογράφους. Από την εμπορία των εγγράφων εκτιμάται πως αποκόμιζαν χρηματικά ποσά που κυμαίνονταν από -600- έως και -800- ευρώ το έγγραφο, ανάλογα με το είδος και τη χώρα προέλευσής του. Επισημαίνεται ότι, το μέγεθος του εργαστηρίου υπερβαίνει κατά πολύ τα συνήθη εργαστήρια κατάρτισης πλαστών εγγράφων, με εξοπλισμό που σπανίζει, γεγονός που καταδεικνύει τις τεχνικές γνώσεις και ικανότητες των κατηγορούμενων. Ενδεικτικά, ο μηχανολογικός εξοπλισμός αποτελούνταν από σύγχρονα λέιζερ εγχάραξης, εκτυπωτές και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, θερμοκολλητή, πρέσες χειρός καθώς και μεταλλικές μήτρες – σφραγίδες, που αναπαρήγαγαν στοιχεία ασφαλείας ταξιδιωτικών εγγράφων και σήματα διαφόρων χωρών.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 1.781 ζελατίνες που φέρουν πλαστά ιριδίζοντα στοιχεία ασφαλείας διαβατηρίων και δελτίων ταυτότητας διαφόρων χωρών,
  • 894 εξώφυλλα διαβατηρίων που φέρουν τα στοιχεία ασφαλείας και τα σήματα διαφόρων χωρών,
  • 279 άδειες διαμονής και 215 δελτία ταυτότητας μακροσκοπικά πλαστά διαφόρων χωρών,
  • 71 σελίδες διαβατηρίων με στοιχεία και φωτογραφία κατόχων μακροσκοπικά πλαστές διαφόρων χωρών,
  • 53 πακέτα πλαστών εσωτερικών σελίδων διαβατηρίων,
  • 45 άδειες ικανότητας οδήγησης μακροσκοπικά πλαστές διαφόρων χωρών,
  • 34 διαβατήρια μακροσκοπικά πλαστά διαφόρων χωρών,
  • 4 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές από τους οποίους οι -2- (με κατάλληλο λογισμικό επεξεργασίας εικόνων και σύνδεσης με συσκευές laser εγχάραξης εγγράφων),
  • 2 συσκευές εγχάραξης με laser,
  • 7 εκτυπωτές, από τους οποίους ο ένας καρτών, ψηφιακός εκτυπωτής χρυσοτυπιών και πλαστικοποιητής – θερμοκολλητής,
  • επιτραπέζιος δράπανος και ηλεκτρική πρέσα,
  • 48 μεταλλικές μήτρες,
  • πλήθος γραφικής ύλης και λοιπών υλικών (μέγγενη, κοπίδια, κόπιτσες, πριτσίνια, κόλλες, μελάνια UV, διαλυτικά κ.ά.),
  • 2 δελτία ταυτότητας, άδεια διαμονής και -2- άδειες ικανότητας οδήγησης τρίτων προσώπων και αμφιβόλου γνησιότητας,
  • 600 λευκές πλαστικές κάρτες,
  • 4 κινητά τηλέφωνα και
  • το χρηματικό ποσό των -150- ευρώ.

Μπορούσαν να καταρτίζουν έγγραφα πολλών χωρών

Τα έγγραφα καθώς και οι πρώτες ύλες που κατασχέθηκαν καταδεικνύουν ότι οι συλληφθέντες είχαν τη δυνατότητα να καταρτίζουν έγγραφα διαφόρων χωρών, όπως ενδεικτικά: Αυστρίας, Γερμανίας, Ελβετίας, Πολωνίας, Πορτογαλίας, Κύπρου, Γαλλίας, Τσεχίας, Εσθονίας, Λετονίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Νορβηγίας, Ολλανδίας, Βελγίου, Μάλτας, Ελλάδας, Κροατίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Σλοβενίας, Σλοβακίας, Ουγγαρίας, Φινλανδίας, Δανίας, Λιθουανίας, Τουρκίας, Ιαπωνίας, Κορέας, Μαλαισίας, Σιγκαπούρης, Αργεντινής, Σαουδικής Αραβίας, Ισραήλ, Ουκρανίας και Ηνωμένου Βασιλείου.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας εκτιμάται ότι το προσδοκώμενο όφελος από την πλαστογραφία των εγγράφων ανέρχεται στις -580.000- ευρώ. Τα κατασχεθέντα έγγραφα θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακές εξετάσεις. Σημειώνεται ότι, η εν λόγω επιχείρηση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο εκπόνησης του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Ε.) και της δράσης EMPACT 2.2 EAST MED του κύκλου πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ηγείται η χώρα μας. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις