Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / F-16 στην Ουκρανία – ΝΑΤΟ: Ξεκίνησαν οι παραδόσεις μαχητικών αεροσκαφών στο Κίεβο
ΚΟΣΜΟΣ

F-16 στην Ουκρανία – ΝΑΤΟ: Ξεκίνησαν οι παραδόσεις μαχητικών αεροσκαφών στο Κίεβο

F-16 στην Ουκρανία - ΝΑΤΟ: Μεταφέρονται ήδη από τη Δανία και την Ολλανδία ανακοίνωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ - Δυναμική επιστροφή Μπάιντεν στη Σύνοδο

Οι χώρες του ΝΑΤΟ άρχισαν να παραδίδουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία, προκειμένου να ενισχύσουν την άμυνά της απέναντι στη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. «Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι σε εξέλιξη η μεταφορά αεροσκαφών F-16 από τη Δανία και την Ολλανδία», προς την Ουκρανία, είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, μιλώντας σε μια εκδήλωση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ. «Τα αεροσκάφη αυτά θα πετάξουν στον ουκρανικό ουρανό αυτό το καλοκαίρι», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον Μπλίνκεν, εντός των επόμενων δύο ημερών αναμένεται να ανακοινωθεί ένα νέο, «απίστευτα ισχυρό» πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που βρίσκεται επίσης στην Ουάσινγκτον, είπε ότι αναμένει σήμερα να ληφθούν αποφάσεις για νέες παραδόσεις αεροσκαφών F-16 στη χώρα του. «Σήμερα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στην Ουάσινγκτον. Θα υπάρξει, ιδίως, μια απόφαση για τα F-16 πολύ σύντομα. Αυξάνουμε τον αριθμό των αεροσκαφών που είναι διαθέσιμα για την Ουκρανία», είπε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα Telegram.

Δυναμική επιστροφή Μπάιντεν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Με μία δυναμική ομιλία, η οποία ήταν ξεκάθαρο ότι ήθελε να καθησυχάσει τους συμμάχους στο εξωτερικό και αλλά και τους αμφισβητίες στο εσωτερικό των ΗΠΑ μετά το καταστροφικό ντιμπέιτ με τον Τραμπ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν καλωσόρισε τους ηγέτες του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον. Σε σύντομες αλλά με έντονη χροιά δηλώσεις, όπως αναφέρει το BBC κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής, ο πρόεδρος δήλωσε ότι η στρατιωτική συμμαχία είναι «πιο ισχυρή από ποτέ», καθώς αντιμετωπίζει μια «κομβική στιγμή» με τον πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Προειδοποιώντας ότι οι «απολυταρχικές δυνάμεις ανέτρεψαν την παγκόσμια τάξη», ο Μπάιντεν ανακοίνωσε περισσότερη στρατιωτική βοήθεια για το Κίεβο σε μία έμμεση αλλά σαφή αναφορά προς τη Μόσχα και τον Πούτιν. Ο Αμερικανός πρόεδρος και οι ηγέτες της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας και της Ρουμανίας δωρίζουν συστοιχίες πυραύλων Patriot και άλλα συστήματα για την ενίσχυση της πολιορκημένης αεράμυνας της Ουκρανίας. «Ο πόλεμος θα τελειώσει με την Ουκρανία να παραμένει μια ελεύθερη και ανεξάρτητη χώρα», πρόσθεσε. «Η Ρωσία δεν θα επικρατήσει. Η Ουκρανία θα επικρατήσει», σημείωσε.

Φρένο από ΗΠΑ και Γερμανία στην Ουκρανία

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Γερμανίας είναι αυτές που προβάλλουν την πιο σθεναρή αντίθεση στην ιδέα η Ουκρανία να προσκληθεί να ενταχθεί στο NATO άμεσα, ή πρόωρα, δήλωσαν διπλωματικές πηγές του Γερμανικού Πρακτορείου εν μέσω της συνόδου που συμπίπτει με την 75η επέτειο από την ίδρυση της στρατιωτικής συμμαχίας. Μια από τις πηγές μίλησε για «σθεναρή αντίθεση» από πλευράς συμμάχων στο να προσκληθεί το Κίεβο να ενταχθεί στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού χωρίς να έχει εκπληρώσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις, προσθέτοντας πως «στο τέλος θα το αποφασίσουν οι σύμμαχοι (πότε) να προσκαλέσουν την Ουκρανία να ενταχθεί στο NATO».

Τα σχόλια αυτά μοιάζουν να διαγράφουν τις ελπίδες του Κιέβου πως θα σημειωνόταν πρόοδος, μετά την οργή που εκφράστηκε από την ουκρανική πολιτική ηγεσία πως δεν απευθύνθηκε τέτοια πρόσκληση στην προηγούμενη σύνοδο του NATO, στο Βίλνιους της Λιθουανίας. «Οι Ουκρανοί ενοχλήθηκαν έντονα όταν κατάλαβαν πως η πόρτα ήταν ανοιχτή, αλλά όχι και τόσο. Και νομίζω πως το σενάριο στην Ουάσιγκτον είναι το ίδιο», σημείωσε μια από τις πηγές του dpa.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις