Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Υπολογισμός επιδόματος αδείας 2024: Αναλυτικός οδηγός για τους δικαιούχους
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπολογισμός επιδόματος αδείας 2024: Αναλυτικός οδηγός για τους δικαιούχους

Υπολογισμός επιδόματος αδείας 2024: Σε όλα τα ερωτήματα απαντά ο Αλέξης Μητρόπουλος και η Αγγελική Μητροπούλου

Πόση άδεια δικαιούμαι; Πότε θα πάρω το επίδομα αδείας; Μπορεί ο εργοδότης να μου αρνηθεί την αναψυχή; Σε αυτά και πολλά ακόμα ερωτήματα απαντά ο «Οδηγός για την ετήσια άδεια και το επίδομα αδείας 2024» που συνέταξαν η νομικός Αγγελική Μητροπούλου και ο πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ (Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους), Αλέξης Μητρόπουλος. Στις 28 ερωταπαντήσεις των δύο νομικών, λύνονται οι πιο βασικές απορίες των εργαζομένων σχετικά με τα δικαιώματά τους σε ό,τι αφορά τις άδειες και τα επιδόματα αυτών, τους χρόνους που πρέπει να αναγγελθούν, αλλά και τις υποχρεώσεις των εργοδοτών -όπως πχ την αναγγελία στην Εργάνη.

Δίνονται όμως απαντήσεις και σε πολύ σύνθετα ζητήματα. Όπως για παράδειγμα, εάν μπορεί να απολυθεί κάποιος ενώ βρίσκεται σε άδεια, ή εάν επιτρέπεται η παραίτηση από το δικαίωμα της ετήσιας αδείας. Η απάντηση δεν επιδέχεται αμφισβήτησης: «Όχι! Κάθε συμφωνία μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου, που αφορά την εγκατάλειψη του δικαιώματος της άδειας του εργαζομένου ή την παραίτησή του από το δικαίωμα αυτό, ακόμη και αν προβλέπει την καταβολή σε εκείνον επαυξημένης αποζημίωσης, δεν νοείται. Τέτοια συμφωνία, βάσει του ιδρυτικού νόμου (άρθρο 5 παρ. 1 αν.ν. 539/1945), αλλά και του ισχύοντος Π.Δ. 80/2022 (άρθρο 216 παρ. 1), δεν είναι μόνο άκυρη αλλά και ανυπόστατη επειδή οι διατάξεις για την ετήσια άδεια αναψυχής συνιστούν κανόνα δημόσιας τάξης κατά το άρθρο 3 ΑΚ, δηλαδή είναι κανόνας υποχρεωτικού και αναγκαστικού δικαίου (jus cogens).

Σε περίπτωση άρνησης του εργοδότη

Όμως τί γίνεται εάν ο εργοδότης αρνηθεί τη χορήγηση της νόμιμης ετήσιας άδειας αναψυχής; «Σύμφωνα με το εδάφιο β’ της παρ. 1 του άρθρου 216 του Π.Δ. 80/2022, με την επιφύλαξη των διατάξεων της κείμενης Νομοθεσίας, εάν ο εργοδότης αρνηθεί τη χορήγηση της νόμιμης ετήσιας άδειας στον εργαζόμενο, υποχρεούται, μόλις λήξει το έτος κατά το οποίο δικαιούται άδεια ο εργαζόμενος και μετά από προηγούμενη διαπίστωση της παράλειψης αυτής από όργανο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, να του καταβάλει τις αντίστοιχες αποδοχές των ημερών άδειας, προσαυξημένες κατά 100%». Δείτε αναλυτικά όλες τις απαντήσεις στο www.enypekk.gr.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις