Μέσι και Γιαμάλ: Οι φωτογραφίες του 2007 που γίνονται viral

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Μέσι και Γιαμάλ: Οι φωτογραφίες του 2007 που γίνονται viral

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Μέσι και Γιαμάλ: Τις έφερε στο φως ο πατέρας του νεαρού άσου της Εθνικής Ισπανίας - Όλο το παρασκήνιο

11.07.2024 | 07:15

Κι όμως ο Λιονέλ Μέσι έχει… κάνει μπάνιο τον Λαμίν Γιαμάλ, τον έφηβο ποδοσφαιριστή που ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής στην πρόκριση στον τελικό του Euro 2024 της Ισπανίας επί της Γαλλίας, το βράδυ της Τρίτης.

Το 2007, ο νεαρός Λιονέλ Μέσι πόζαρε με ένα μωρό στα αποδυτήρια του Camp Nou στη Βαρκελώνη, στο πλαίσιο φωτογράφισης για ένα φιλανθρωπικό ημερολόγιο. Ο Μέσι, ο οποίος ήταν τότε 20 ετών, ήδη ήταν γνωστό όνομα στους ποδοσφαιρικούς κύκλους, πριν γίνει ένας από τους κορυφαίους όλων των εποχών.

Όμως κανείς δεν ήξερε τότε ότι και το μωρό θα έκανε πάταγο στο διεθνές ποδόσφαιρο λιγότερο από 17 χρόνια αργότερα. Ο Μέσι έκανε μπάνιο, τότε, τον Λαμίν Γιαμάλ – τον 16χρονο που σαρώνει με τις εμφανίσεις του στο Euro 2024. Το γκολ του κόντρα στη Γαλλία στον ημιτελικό της Τρίτης είναι από αυτά που συζητούνται για δεκαετίες, τονίζει το BBC. Σε ηλικία 16 ετών και 362 ημερών, έγινε επίσης ο νεότερος ποδοσφαιριστής που σκοράρει στην ιστορία του τουρνουά.

Η ξεχασμένη φωτογραφία του Μέσι και του Γιαμάλ επανεμφανίστηκε όταν ο πατέρας του Γιαμάλ τη δημοσίευσε στο Instagram την περασμένη εβδομάδα γράφοντας: «Η αρχή δύο θρύλων». Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από την Joan Monfort, η οποία εργάζεται ως ανεξάρτητη φωτογράφος για το Associated Press. Η φωτογράφιση έγινε αφού η Unicef ​​έκανε μια κλήρωση στην πόλη Mataró όπου ζούσε η οικογένεια του Γιαμάλ, είπε. «Γράφτηκαν στην κλήρωση για να φωτογραφηθούν στο Camp Nou με έναν παίκτη της Barça. Και κέρδισαν την κλήρωση», είπε η Monfort στο Associated Press.

Η φωτογράφιση δεν ήταν απλή, είπε η φωτογράφος. «Ο Μέσι είναι ένας αρκετά εσωστρεφής τύπος, είναι ντροπαλός», είπε. «Βγήκε από τα αποδυτήρια και ξαφνικά βρέθηκε σε ένα άλλο δωμάτιο με μια πλαστική μπανιέρα γεμάτη νερό και ένα μωρό μέσα. Ήταν περίπλοκο. Στην αρχή δεν ήξερε καν πώς να τον κρατήσει».

Όπως ο Μέσι, ο Γιαμάλ συνέχισε να αγωνίζεται για τη Μπαρτσελόνα, όπου έγινε ο νεότερος βασικός και σκόρερ του συλλόγου, καθώς και ο νεότερος σκόρερ στο ισπανικό πρωτάθλημα. Η Monfort είπε ότι μόνο όταν η φωτογραφία άρχισε να γίνεται viral στο διαδίκτυο την περασμένη εβδομάδα συνειδητοποίησε ότι το μωρό ήταν ο Yamal. «Είναι πολύ συναρπαστικό να συνδέεσαι με κάτι που έχει προκαλέσει τέτοια αίσθηση», είπε και πρόσθεσε: «Να σου πω την αλήθεια είναι πολύ ωραίο συναίσθημα»!

Λίγο πριν κλείσει τα 17 του χρόνια, ο νεαρότερος σκόρερ στην ιστορία των Euro, το παιδί – θαύμα της Μπαρτσελόνα, έκανε όλον τον πλανήτη να παραμιλά με την ιστορική γκολάρα που πέτυχε κόντρα στη Γαλλία στον ημιτελικό. Το βράδυ της Τρίτης (09/07), αφού έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα των «τρικολόρ» στο 21ο λεπτό του αγώνα, έτρεξε προς τον πάγκο της ομάδας του και χάθηκε στις αγκαλιές των συμπαικτών του. Δεν είναι όμως λίγες οι φορές που πανηγυρίζει τιμώντας τη γειτονιά που μεγάλωσε. Πιο συγκεκριμένα, σχηματίζει με τα δάχτυλά του ένα 3, ένα 0 και ένα 4 (304). Τα τελευταία τρία ψηφία του ταχυδρομικού κώδικα της γειτονιάς Rocafonda (08304), μιας από τις πιο φτωχές γειτονιές της Καταλονίας, την οποία το ακροδεξιό VOX αποκάλεσε «πολυπολιτισμική κοπριά».

Ο Γιαμάλ μεγάλωσε στη Ροκαφόντα, μια από τις χειρότερα πληγείσες γειτονιές της περιοχής Maresme της Βαρκελώνης. Μεγάλο μέρος της οικογένειάς του εξακολουθεί να ζει εκεί. Μάλιστα έξω από ένα μικρό φούρνο, που λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα ένας από τους 23 (!) ξαδέλφους του και ο θείος του Αμπντούλ, υπάρχει μια τοιχογραφία του Γιαμάλ με φανέλα της Μπαρτσελόνα, περιτριγυρισμένη από τις σημαίες του Μαρόκου (χώρα καταγωγής του πατέρα του), της Ισημερινής Γουινέας (της μητέρας του) και της Ισπανίας, όπου γεννήθηκε.

 

Exit mobile version