Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Ολλανδία – Αγγλία: Τα λιοντάρια πάνε τελικό!
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ολλανδία – Αγγλία: Τα λιοντάρια πάνε τελικό!

Ολλανδία - Αγγλία: Με ανατροπή του σκορ τα 3 λιοντάρια πάνε τελικό

Γράφει ο Κωνσταντίνος Καραμάνογλου
Τελειόφοιτος Sport Management

Χθες (10/7) συμπληρώθηκε η δυάδα για τον τελικό του Euro 2024. Συγκεκριμένα, η Ολλανδία ως γηπεδούχα, στο γήπεδο της Ντόρτμουντ, αντιμετώπισε την Αγγλία. Με το σκορ να πηγαίνει υπέρ της Αγγλίας, 2-1, είναι εκείνη που παίρνει για δεύτερη συνεχόμενη φορά το εισιτήριο για τον τελικό. Το επόμενο ραντεβού τώρα είναι ο μεγάλος τελικός στις 14/7.

Ο αγώνας

Ο αγώνας ξεκίνησε πολύ δυναμικά και μόλις στο 7ο λεπτό, η Ολλανδία με  πρωταγωνιστή τον Τσάβι Σίμονς, καθώς πίεσε και έκλεψε τη μπάλα από τον Ράις, για να εφορμήσει κατόπιν προς την περιοχή της Αγγλίας και να κάνει το σουτ και να στέλνει συστημένα στο δεξί παράθυρο του Πίκφορντ. Παρά το μεγάλο σοκ της Αγγλίας που δέχτηκε γκολ από νωρίς,  βρήκε άμεσα την αυτοκυριαρχία της και μέσα σε λίγη ώρα επέβαλε πλήρως το δικό της ρυθμό ασκώντας ασφυκτική πίεση στους οράνιε. Στο 13ο λεπτό ο Φερμπρούχεν αναγκάστηκε να εκτιναχτεί στη δεξιά γωνία του για να διώξει το μακρινό σουτ του Κέιν ενώ ένα λεπτό αργότερα άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την ισοφάριση των τριών λιονταριών.

Και αυτό γιατί ο Κέιν έστειλε μεν τη μπάλα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι, με σουτ του εντός περιοχής στο 14′, αλλά ο Τσβάιερ είδε τη φάση στο μόνιτορ μετά από παρότρυνση του VAR και έδειξε την άσπρη βούλα για αντικανονικό μαρκάρισμα του Ντάμφρις στον φορ της Μπάγερν, με τον Κέιν να ευστοχεί στο πέναλτι στο 18′ και να γράφει το 1-1 (πρώτος σκόρερ στην ιστορία του Euro στα νοκ-άουτ ματς, με 6 γκολ).

Το γκολ αυτό έδωσε τρομακτική ώθηση στην ομάδα του Σάουθγκεϊτ και στο 23ο άγγιξε την ανατροπή με τον Φόντεν, αλλά ο Ντάμφρις εμφανίστηκε ως από μηχανής Θεός για να σταματήσει τη μπάλα πάνω στην τελική γραμμή της εστίας.

Στο 30′ ο Ντάμφρις έστειλε τη μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι με καρφωτή κεφαλιά έπειτα από εκτέλεση κόρνερ ενώ στο 32′ ο Φόντεν επιχείρησε να νικήσει τον Φερμπρούχεν με φαλτσαριστό πλασέ εκτός περιοχής, με τη μπάλα να βρίσκει στο δεξί δοκάρι και να φεύγει άουτ.

Από εκεί και πέρα ο ρυθμός ηρέμησε (η Ολλανδία προχώρησε και σε αναγκαστική αλλαγή, με τον Φέρμαν να παίρνει τη θέση του τραυματία Ντεπάι), με τις δύο ομάδες να παίζουν ελαφρώς πιο συντηρητικά και να οδηγούνται έτσι στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα έχοντας αφήσει ανοιχτούς λογαριασμούς ενόψει του δευτέρου μέρους.

2ο ημίχρονο

Η έναρξή του βρήκε τον Κούμαν να περνάει στον αγωνιστικό χώρο τον Βέχορστ για να καλύψει το κενό στη θέση του σέντερ φορ που δημιουργήθηκε μετά την αποχώρηση του Ντεπάι, ενώ στον αντίποδα ο Σάουθγκεϊτ πέρασε τον Σο αντί του Τρίπιερ και άλλαξε το σύστημα σε 4-4-2, με τους Μέινου και Ράις μπροστά από την τετράδα της άμυνας.

Σε αντίθεση με τον φρενήρη ρυθμό στο πρώτο μέρος, σε αυτό το διάστημα τα πράγματα ήταν διαφορετικά, με την τακτική, τις αλληλοκαλύψεις και τις συμπαγείς άμυνες να έχουν τον πρώτο λόγο και τους δημιουργικούς ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων να μοιάζουν παγιδευμένοι.

Στο 65ο λεπτό καρδιοχτύπησαν οι φίλοι της Ολλανδίας όταν ο Φαν Ντάικ έκανε την προβολή από καλή θέση μετά από εκτέλεση φάουλ από τα δεξιά, αλλά ο Πίκφορντ έκανε σπουδαία επέμβαση, με την επόμενη τελική να ανήκει και πάλι στους οράνιε, με το σκαστό σουτ του Σίμονςστο 77′ που κατέληξε στην αγκαλιά του κίπερ της Έβερτον.

Στο 79′ ο Σακά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα αλλά το γκολ δεν μέτρησε καθώς ήταν εκτεθειμένος ο Γουόκερ που τον έβγαλε σε θέση βολής, για να έρθει το 81ο λεπτό και να προχωρήσει σε διπλή αλλαγή ο Σάουθγκεϊτ, με τους Γουότκινς και Πάλμερ να μπαίνουν αντί των Κέιν και Φόντεν για να φρεσκάρουν την επίθεση των τριών λιονταριών.

Στο 88′ ήταν ο Πάλμερ εκείνος που είχε την πρώτη τελική για την Αγγλία στο δεύτερο μέρος, με το σουτ του εντός περιοχής να φεύγει πάνω από το οριζόντιο δοκάρι, με το ματς να μπαίνει στις καθυστερήσεις και εκεί που όλα έδειχναν παράταση να έρχεται το απρόβλεπτο, το ασύλληπτο, το αδιανόητο!

Ο Γουότκινς που μπήκε ως αλλαγή, δέχτηκε κάθετη πάσα από τον Πάλμερ εντός της περιοχής και γύρισε υπέροχα το σώμα του από πλάγια θέση, για να κάνει το διαγώνιο σουτ με το δεξί και να στείλει τη μπάλα κάτω από τα πόδια του Ντε Φράι και στη δεξιά γωνία της εστίας του Φερμπρούχεν, για γίνει η ολική ανατροπή και να γράψει το 2-1.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις