Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Πιάστηκαν πέντε Ρομά “μαϊμού” τεχνικοί και συντηρητές – Μετά από καταδίωξη στη Γλυφάδα
ΕΛΛΑΔΑ

Πιάστηκαν πέντε Ρομά “μαϊμού” τεχνικοί και συντηρητές – Μετά από καταδίωξη στη Γλυφάδα

Πώς δρούσαν

Μέσα στην πιλοτή (!) μιας πολυκατοικίας στη Γλυφάδα, εκεί που, λόγω αδιεξόδου γι’ αυτούς, σταμάτησε η καταδίωξή τους από την Αστυνομία, πιάστηκαν πέντε «μαϊμού» τεχνικοί της ΔΕΗ η και «συντηρητές ασανσέρ», ενίοτε,   που εξαπατούσαν πολίτες, κυρίως στα Βόρεια Προάστια της Αττικής!

Του Πέτρου Καρσιώτη

Από τα Βόρεια Προάστια, όπου δρούσαν, προφανώς γιατί φοβήθηκαν ότι τους πλησιάζουν οι εκεί αστυνομικοί, κατέβηκαν στα Νότια και δη στη Γλυφάδα. Όπως το συνήθιζαν τριγυρνούσαν μέσα σε αυτοκίνητο και οι πέντε μέχρι να εντοπίσουν το υποψήφιο θύμα, κατά προτίμηση ηλικιωμένο, είτε πεζό είτε μέσα στο σπίτι του. Ωστόσο, κάποιοι που είδαν τους πέντε μέσα στο αυτοκίνητο, κάτι υποψιάστηκαν από τις εν γένει κινήσεις τους ότι δεν πήγαινε καλά και τηλεφώνησαν στην Αμεση Δράση. Αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ ανέλαβαν να εντοπίσουν το αυτοκίνητο, κάτι το οποίο το πέτυχαν, αλλά όταν έκαναν σήμα στον οδηγό να σταματήσει, εκείνος ανέπτυξε ταχύτητα να διαφύγει. Ακολούθησε καταδίωξη στους δρόμους της Γλυφάδας και ο οδηγός κάποια στιγμή μπήκε με το αυτοκίνητο σε πυλωτή πολυκατοικίας, όπου το όχημα ακινητοποιήθηκε. Οι πέντε Ρομά πετάχτηκαν έξω και άρχισαν να τρέχουν πεζοί. Όμως καθώς οι δυνάμεις της Αστυνομίας αυξήθηκαν και οι πέντε συνελήφθησαν.

Το κόλπο

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Βορειοανατολικής αττικής που τους αναζητούσαν γνώριζαν ακόμη ότι εκτός από το κόλπο των τεχνικών της ΔΕΗ, έκλεβαν και οδηγούς ΙΧΕ. Πλησίαζαν, σταματημένους οδηγούς και τους έλεγαν ότι κάποιος τους είχε χτυπήσει σε σημείο του οχήματός τους.

Μόλις ο οδηγός, ανήσυχος για τη…ζημιά κατέβαινε να δει τι είχε συμβεί, οι δράστες άρπαζαν από το εσωτερικό του οχήματος τσάντες πορτοφόλια κι ό,τι άλλο έβρισκαν και εξαφανίζονταν.Κατά των πέντε, ηλικίας 48, 40, 38, 25 και 23 ετών, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τους για -κατά περίπτωση- συμμορία σε σκοπό τη διάπραξη διακεκριμένων κλοπών κατά συναυτουργία, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, επικίνδυνη οδήγηση, απείθεια. Τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2024, λέει η ΕΛ.ΑΣ,  είχαν συστήσει και ενταχθεί σε ομάδα με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους μεταξύ των μελών της, με σκοπό τη διάπραξη κλοπών από οικίες ηλικιωμένων, κυρίως σε περιοχές των Βορείων Προαστίων Αττικής. Κατά τις πρωινές και μεσημβρινές ώρες, πληροφορεί η Αστυνομία «κινούνταν στις ανωτέρω περιοχές, αναζητώντας οικίες, όπου διέμεναν ηλικιωμένα άτομα.

Και… συντηρητές

Όταν τους εντόπιζαν, τους προσέγγιζαν, υποδυόμενοι τους υπαλλήλους εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας ή τους συντηρητές ανελκυστήρων, οι οποίοι τους επισκέπτονται δήθεν για εργασίες στο δίκτυο ρεύματος ή βλάβης του ασανσέρ. Όταν οι παθόντες πείθονταν για την ιδιότητα τους και οι κατηγορούμενοι κατάφερναν να εισέλθουν εντός των οικιών, ένα μέλος αναλάμβανε την απασχόληση του παθόντος, αποπροσανατολίζοντας τον με διάφορες προφάσεις (έλεγχος των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων ή οικιακών συσκευών), ώστε τα υπόλοιπα μέλη με γρήγορες και μεθοδευμένες κινήσεις να ερευνήσουν τους χώρους και να αφαιρέσουν κοσμήματα και χρηματικά ποσά. Από τη μέχρι στιγμής προανακριτική έρευνα έχουν εξιχνιαστεί 8 περιπτώσεις κλοπών σε Νέο Ψυχικό, Χολαργό, Κηφισιά, Αγία Παρασκευή. Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο «επιχειρησιακό όχημα» και την κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ρουχισμός, κοσμήματα, μάσκες και γάντια μιας χρήσης και κινητά τηλέφωνα.

Πάνω από 685.000 η λεία

Το περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν από την εγκληματική τους δραστηριότητα υπολογίζεται ότι ξεπερνά τις 685.000 ευρώ. Και καταλήγει η Αστυνομία με την επισήμανση ότι οι δράστες ήταν γνώριμοί της, αλλά ελεύθεροι. «Σημειώνεται», τονίζεται  «ότι σε βάρος δύο εκ των συλληφθέντων (38χρονος και 25χρονος), εκκρεμούσε δικαστική απόφαση, με την οποία καταδικάστηκαν σε συνολική ποινή κάθειρξης 8 ετών, καθώς είχαν ενταχθεί σε συμμορία που διέπραττε διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία και κατ΄εξακολούθηση. Ειδικότερα, οι 2 φυγόποινοι κατά τα έτη 2021 και 2022, είχαν ενταχθεί σε συμμορία η οποία διέπραξε πλήθος διακεκριμένων κλοπών από οικίες στην Αττική».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις