Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Ακτοπλοϊκά εισιτήρια 2024 τιμές: Πόσα θα δώσει μια 4μελης οικογένεια για Πάρο, Ηράκλειο και Ρόδο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια 2024 τιμές: Πόσα θα δώσει μια 4μελης οικογένεια για Πάρο, Ηράκλειο και Ρόδο

Οι μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις

Για την ακρίβεια στα πακέτα διακοπών, μίλησε ο Γενικός Διευθυντής Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), Λευτέρης Κιοσές, ενώ δήλωσε πως σύμφωνα με έρευνα οι πολίτες “κόβουν” από παντού για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο κόστος διαβίωσης. Μιλώντας στο Mega, για το κόστος των διακοπών ο κ. Κιοσές δήλωσε: “Όταν πηγαίνουν πολλά άτομα μαζί κάπου αυτό προφανώς διαφοροποιεί τις τιμές. Οι μικρότερες ηλικίες έχουν διαφορετικούς τρόπους διακοπών και διαφορετικές ανάγκες και προσέγγιση. Ιούνιο – Ιούλιο – Σεπτέμβριο όπως γνωρίζουμε ότι είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα σε σχέση με τον Αύγουστο. Είναι καλή εποχή για να κάνει κάποιος διακοπές. Αν κάποιος θέλει να πάει διακοπές σε έναν δημοφιλή προορισμό, δύσκολα θα τα βγάλει πέρα με κάτω από 2.000 ευρώ συνολικά. Σε όχι δημοφιλείς προορισμούς είναι καλύτερα. Κυκλάδες και Δωδεκάνησα είναι πιο ακριβά. Πολλοί επιλέγουν και την ηπειρωτική Ελλάδα, για να αποφύγουν το κόστος των ακτοπλοϊκών. Επίσης υπάρχει μία στροφή και στα εξοχικά”.

a person's hand is seen through the window of a boat

Σύμφωνα με τα στοιχεία οι πληθωριστικές τάσεις έχουν επηρεάσει τις συνήθειες των καταναλωτών σε αγορές και διακοπές. Οι καταναλωτές κόβουν ακόμη και τις αγορές τροφίμων, έχοντας παράλληλα ως κριτήριο το κόστος του προϊόντος. Επιπλέον μόνο 1 στους 2 θα κάνει διακοπές το καλοκαίρι 2024 λόγω αυξημένου κόστους σε εισιτήρια και διαμονή και όσοι κάνουν, δηλώνουν ότι θα είναι πιο περιορισμένες και με μειωμένες δαπάνες. Ειδικότερα σύμφωνα με την έρευνα του ΙΕΛΚΑ, υπάρχουν σημαντικές αλλαγές το τελευταίο διάστημα στις καταναλωτικές συνήθειες σε διάφορες περιοχές συμπεριφορών, οι οποίες αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό στις ανατιμήσεις προϊόντων και υπηρεσιών.

“Φωτιά” τα πακέτα διακοπών

Οι μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις

+19,7% αεροπορικά εισιτήρια

+12,7% πακέτο διακοπών

+12% ξενοδοχεία.

woman sitting near boat

Η ακρίβεια περιορίζει τους Έλληνες

-1 στους 2 δεν θα πάνε διακοπές

-1 στους 3 θα κάνει διακοπές, αλλά πιο περιορισμένες

-6 στους 10 δηλώνουν ότι οι δαπάνες τους θα είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι.

Τιμές για 4μελη οικογένεια με 2 ενήλικες, 2 παιδιά (έκπτωση 50%) και 1 ΙΧ

Πειραιάς – Πάρος – Πειραιάς (συμβατικό πλοίο):

2023: 464 €

2024: 534 € +15,1%

Πειραιάς – Ηράκλειο – Πειραιάς (συμβατικό πλοίο):

2023: 488 €

2024: 564 € +15,6%

Πειραιάς – Ρόδος – Πειραιάς (συμβατικό πλοίο – τετράκλινη καμπίνα):

2023: 924 €

2024: 1.019 € +10,3

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις