Πόσες ημέρες άδεια δικαιούμαι το καλοκαίρι: Τι ισχύει με το επίδομα και πότε καταβάλλεται;

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόσες ημέρες άδεια δικαιούμαι το καλοκαίρι: Τι ισχύει με το επίδομα και πότε καταβάλλεται;

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Καλοκαιρινή άδεια: Πόση δικαιούμαι; Πότε θα πάρω το επίδομα; Μπορεί ο εργοδότης να μου αρνηθεί;

11.07.2024 | 10:26

Ξεκίνησε η εποχή των αδειών και όλοι οι εργαζόμενοι ετοιμάζονται για τις διακοπές τους, με πολλούς πλέον να σκέφτονται την πληρωμή του επιδόματος αδείας. Το ύψος των ημερών αδείας αλλά και το ποσό του επιδόματος που δικαιούνται εντός του καλοκαιριού ορίζεται από τη σύμβαση που έχουν υπογράψει. Ο μισθωτός που θεμελιώνει δικαίωμα κανονικής άδειας αναψυχής, αυτούσιας ή σε χρήμα, δικαιούται να λάβει και το επίδομα άδειας, το οποίο αποτελεί τακτικές αποδοχές του, υπολογίζεται με τον ίδιο τρόπο που υπολογίζονται και οι αποδοχές άδειας και υπόκειται στους ίδιους κανόνες με αυτές.

Πώς θα υπολογίσετε το επίδομα αδείας – Πόσες μέρες άδειας δικαιούστε

Το επίδομα άδειας ισούται με το σύνολο των πράγματι καταβαλλόμενων τακτικών συνήθων αποδοχών της άδειας, με τον περιορισμό ότι δεν μπορεί να υπερβαίνει τις αποδοχές 15 ημερών γι’ αυτούς που αμείβονται με μηνιαίο μισθό και 13 ημερών γι’ αυτούς που αμείβονται με ημερομίσθιο ή κατά μονάδα εργασίας ή με ποσοστά ή και με άλλο τρόπο. Η άδεια καλοκαιριού χορηγείται αναλογικά με βάση το χρονικό διάστημα που απασχολείται ο εργαζόμενος στον εργοδότη. Η αναλογία της χορηγούμενης αδείας υπολογίζεται βάσει ετήσιας αδείας 20 εργάσιμων ημερών για πενθήμερη εργασία, και 24 εργασίμων ημερών για εξαήμερη εργασία, η οποία αντιστοιχεί σε 12 μήνες συνεχούς απασχόλησης. Ο εργοδότης υποχρεούται να προκαταβάλλει τις αποδοχές και το επίδομα αδείας στον εργαζόμενο στην αρχή της αδείας.

Πότε πληρώνεται το επίδομα αδείας

Σύμφωνα με το άρθρο 61 Ν. 4808/2021, ο εργοδότης υποχρεούται να χορηγήσει τμηματικά την ετήσια κανονική άδεια με αποδοχές μέχρι την 31/03 του επόμενου ημερολογιακού έτους. Τόσο οι αποδοχές αδείας, όσο και το επίδομα αδείας προκαταβάλλονται στον μισθωτό κατά την έναρξη της αδείας του. Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της αδείας του ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει τις «συνήθεις αποδοχές», δηλαδή τις αποδοχές που θα λάμβανε αν εργαζόταν κατά τον αντίστοιχο χρόνο. Στις αποδοχές περιλαμβάνεται ό,τι καταβάλλεται στον μισθωτό τακτικά και μόνιμα, ως αντάλλαγμα της εργασίας του.

Αποδοχές αποτελούν επίσης:

Η αμοιβή για τακτική εργασία την Κυριακή, τις εορτές ή τη νύχτα.

Η αμοιβή για υπερεργασία, εφόσον αυτή παρέχεται τακτικά.

Η αμοιβή για νόμιμη τακτική υπερωρία που θα πραγματοποιούσε ο μισθωτός κατά το διάστημα της αδείας του, αν εργαζόταν κατά το διάστημα αυτό.

Στις αποδοχές αδείας δεν υπολογίζονται μεταξύ άλλων η αποζημίωση για παράνομη υπερωριακή εργασία, ούτε η αναλογία των δώρων γιορτών. Αυτό συμβαίνει γιατί οι αποδοχές αδείας συσχετίζονται με τις αποδοχές του διαστήματος της άδειας και όχι αορίστως με τις τακτικές αποδοχές, όπως συμβαίνει με τα δώρα (επιδόματα) εορτών, στα οποία υπολογίζεται η αναλογία του επιδόματος αδείας. Διευκρινίζεται ότι το δικαίωμα λήψης επιδόματος αδείας αποτελεί συνακόλουθο του δικαιώματος λήψης κανονικής αδείας και υπολογίζεται όπως και οι αποδοχές αδείας, δηλαδή είναι ίσο προς το σύνολο των αποδοχών αδείας, με τον περιορισμό ότι δεν μπορεί να υπερβεί -για όσους μεν αμείβονται με μισθό- τον μισό μισθό, για όσους δεν αμείβονται με ημερομίσθιο ή ωρομίσθιο ή ποσοστά, τα 13 ημερομίσθια.

 

Ετικέτες
Exit mobile version