Ευρύ προβάδισμα της ΝΔ -Μάχη για Ανδρουλάκη, Δούκα, Γερουλάνο στο ΠΑΣΟΚ
Τις τάσεις Ιουλίου δημοσίευσε η MRB. Πρόκειται για την πρώτη μέτρηση μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024. Όπως αναφέρει η MRB, «η συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση, αν και είθισται να ανήκει στις εκλογικές αναμετρήσεις δεύτερης κατηγορίας (Ευρωεκλογές), εντούτοις πυροδότησε πολιτικές εξελίξεις στον χώρο της αντιπολίτευσης, ενώ και στο κυβερνών κόμμα υπάρχουν αναταράξεις, οι οποίες όμως σε καμία περίπτωση δεν απειλούν την κυβερνητική σταθερότητα. Για πρώτη φορά από το 2019 υπήρξε σαφής αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής. Οι Ευρωεκλογές του 2024 μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστούν οι «Εκλογές των ηττημένων», από τη στιγμή που κανένα από τα τρία μεγαλύτερα κόμματα δεν πέτυχε τους στόχους που έθεσε γι’ αυτές τις εκλογές, ενώ ο μεγάλος Αρνητικός Πρωταγωνιστής ήταν η Αποχή, η οποία είχε καθαρά πολιτικά χαρακτηριστικά».
Πρόθεση ψήφου
Στην πρόθεση ψήφου οι τάσεις της ΜRB καταγράφουν ευρύ προβάδισμα της ΝΔ. Χωρίς αναγωγή το προβάδισμα φθάνει τις 12,8 μονάδες και με αναγωγή τις 15,2 μονάδες. Στην πρόθεση η ΝΔ συγκεντρώνει 24,9% και διατηρεί διπλάσια διαφορά από τον 2ο ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει 12,1%. Στην 3η θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με 11,1% και ακολουθούν ΚΚΕ με 7,6% και Ελληνική Λύση με 7,3%. Άνω του 3% συγκεντρώνει η Πλεύση Ελευθερίας, ενώ το ΜέΡΑ25 συγκεντρώνει 2,9%. Τέλος, το ποσοστό της Πρόθεσης Ψήφου για τη Φωνή Λογικής διαμορφώνεται στο 2,7%.
Πρόθεση ψήφου με αναγωγή
ΝΔ: 29,7%
ΣΥΡΙΖΑ: 14,5%
ΠΑΣΟΚ: 13,3%
ΚΚΕ: 9,1%
Ελληνική Λύση: 9,3%
Νίκη: 3,5%
Πλεύση Ελευθερίας: 4,3%
Νέα Αριστερά: 2,3%
ΜέΡΑ25 25: 3,5%
Φωνή Λογικής: 3,2%
Πατριώτες: 2,2%
Αλλο Κόμμα: 5,7%
«Η Συσπείρωση της ΝΔ ως προς την εκλογική της βάση του Ιουνίου 2023 βρίσκεται σε σχετικά χαμηλό επίπεδο (68,7%). Περίπου ίδια είναι και η Συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ λίγο υψηλότερη είναι η Συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ. Τα ποσοστά των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν παραπέμπουν σε κόμματα εξουσίας. Τα διαχρονικά δημοσκοπικά στοιχεία αλλά και τα εκλογικά αποτελέσματα αφήνουν λίγα περιθώρια αισιοδοξίας σε όσους προσμένουν από τα συγκεκριμένα κόμματα να αποτελέσουν κυβερνητική εναλλακτική πρόταση στο εγγύς μέλλον από μόνα τους, τουλάχιστον με την σημερινή δομή, λειτουργία και πολιτικό αφήγημα. Η πλειοψηφία των πολιτών που αυτοπροσδιορίζονται ως Κεντροαριστεροί και Αριστεροί επιθυμούν συνεργασίες», αναφέρει η MRB.
Κεντροαριστερά
«Με αφορμή τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών έχει ανοίξει ένας νέος κύκλος συζητήσεων περί κεντροαριστεράς και ένωσης των δυνάμεων του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια πολιτική δύναμη ως απάντηση στον πολυκερματισμό που παρουσιάζει ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος, που θα μπορούσε να λειτουργήσει ω εναλλακτική κυβερνητική πρόταση στην ΝΔ».
1 στους 2 θέλουν συνεργασία των δυνάμεων του χώρου της Κεντροαριστεράς
«Το 47,5% του συνόλου των ερωτώμενων θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία των δυνάμεων του χώρου και το 36,8% ότι πρέπει να ακολουθήσουν αυτόνομη πορεία. Στους ψηφοφόρους που αυτοπροσδιορίζονται ως Κεντρώοι το ποσοστό υπέρ των συνεργασιών αυξάνεται στο 53,7%, στους Κεντροαριστερούς και Αριστερούς περίπου στο 61%. Μόνο οι Δεξιοί και Κεντροδεξιοί είναι υπέρ της αυτόνομης πορείας των πολιτικών δυνάμεων που κινούνται στο αντίπαλο ιδεολογικό στρατόπεδο.
Όταν η ερώτηση γίνεται πιο συγκεκριμένη και οι ερωτώμενοι καλούνται να απαντήσουν με ορίζοντα τις επόμενες Βουλευτικές εκλογές για την δημιουργία κοινού κομματικού φορέα, το 44,7% του συνολικού δείγματος τοποθετείται θετικά και το 42,1% αρνητικά, στους Κεντρώους ψηφοφόρους το ποσοστό των θετικών τοποθετήσεων αυξάνεται στο 56% στους κεντροαριστερούς στο 57% και στους Αριστερούς στο 48%. Η κίνηση δεν αφορά μόνο τα δύο μεγάλα κόμματα του χώρου ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ αλλά και τα μικρότερα σχήματα, όπως η Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας και Μέρα 25. Μόνο το ΚΚΕ συγκεντρώνει χαμηλά ποσοστά συμμετοχής, απόρροια της πολιτικής 7 κόμματα 2 πολιτικές. Μέσα στους ψηφοφόρους των κομμάτων της κεντροαριστεράς, αυτοί του ΣΥΡΙΖΑ, της Πλεύσης Ελευθερίας και της Νέας Αριστεράς επιθυμούν περισσότερο την δημιουργία ενιαίου φορέα έως τις επόμενες Βουλευτικές εκλογές. Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ εμφανίζονται διχασμένοι.
Να σημειωθεί ότι το πεδίο της έρευνας κατέγραψε την οποία επίδραση του πρώτου γύρου των Βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία αλλά δεν κατάγραψε την επίδραση του αποτελέσματος του δεύτερου γύρου, όπου η αριστερά μπρος στο αδιέξοδο κατόρθωσε να εμφανίσει κοινό ψηφοδέλτιο Νέο Λαϊκό Μέτωπο και να καταλάβει την πρώτη θέση σε αριθμό εδρών στις Βουλευτικές εκλογές», αναφέρει στην ανάλυσή της η MRB.
Εσωκομματικές εξελίξεις ΠΑΣΟΚ
“Η μη επίτευξη των εκλογικών στόχων (Δεύτερη θέση στις εκλογές και αξιοσημείωτη αύξηση της εκλογικής δύναμης του κόμματος) για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ πυροδότησε τις διαδικασίες για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο κόμμα. Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει την υποψηφιότητα τους επτά στελέχη του κόμματος (όταν ξεκίνησε η συλλογή συνεντεύξεων της μέτρησης είχαν ανακοινώσει υποψηφιότητα τέσσερεις από τους επτά. (Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος, Μιχάλης Κατρίνης). Λόγω της ρευστότητας που υπάρχει ως προς την τελική σύνθεση της λίστας των υποψηφίων και της χρονικής απόστασης από τις εκλογές, η έρευνα κατέγραψε την πιθανότητα ψήφου προς τον κάθε υποψήφιο ξεχωριστά και όχι πρόθεση ψήφου.
Πρέπει να αναφερθεί ότι ως προς την αξιολόγηση του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, η βάση του κόμματος είναι διχασμένη, με τους μισούς να πιστεύουν ότι το αποτέλεσμα αποτελεί ήττα και τους άλλους μισούς να το θεωρούν ως επιτυχία. Ο ίδιος διχασμός εμφανίζεται και στο ερώτημα εάν θα έπρεπε να στηθούν εσωκομματικές κάλπες. Οι μισοί ψηφοφόροι του Ιουνίου 2024 απάντησαν καταφατικά, ενώ οι υπόλοιποι δήλωσαν ότι το κόμμα θα έπρεπε να συνεχίσει ως έχει, χωρίς εσωκομματικές εκλογές. Όσο απομακρύνεται κανείς από την στενή κομματική βάση και από αυτούς που τώρα δηλώνουν πρόθεση συμμετοχής στην εσωκομματική διαδικασία, τόσο αυξάνεται το ποσοστό αυτών που πιστεύουν ότι είναι επιβεβλημένο να διεξαχθούν εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο κόμμα.
Την δεδομένη στιγμή στο σύνολο του δείγματος στην πιθανότητα ψήφου προηγείται ο νυν Προέδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης με 28% και ακολουθεί ο Δήμαρχος Αθηναίων Χ. Δούκας με 27,1%. Στην 3η θέση βρίσκεται ο κύριος Π. Γερουλάνος με 19%. Ο κύριος Μ. Κατρίνης συγκεντρώνει μονοψήφιο ποσοστό».
Σε διάφορα κρίσιμα κοινά η δυναμική των υποψηφίων παρουσιάζεται στους παρακάτω πίνακες:
Σήμερα φαίνεται να διαθέτει προβάδισμα ο νυν πρόεδρος Ν. Ανδρουλάκης με όπλο την δυναμική στο στενό κομματικό ακροατήριο. Όσο όμως το ακροατήριο ανοίγει, τόσο αυξάνεται η δυναμική του κυρίου Χ. Δούκα. Τέλος, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τον κύριο Π. Γερουλάνο.
Αξιολόγηση πολιτικών αρχηγών
Στην πρώτη μέτρηση των ΤΑΣΕΩΝ μετά τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024, η δημοτικότητα (θετικές κρίσεις – Είναι από τους Καλύτερους + Ευνοϊκή Γνώμη) για τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Κ. Μητσοτάκη ανέρχεται στο 31,1%. Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Σ. Κασσελάκης αξιολογείται θετικά από το 19,8% των πολιτών, ένα ποσοστό που τον τοποθετεί στην 4η θέση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών ενώ η δημοτικότητα του κ. Ν. Ανδρουλάκη βρίσκεται στο 18,1% και ο ίδιος καταλαμβάνει την 5η θέση.
Οι αξιολογήσεις των αρχηγών των κομμάτων έχουν ως εξής:
Κυριάκος Μητσοτάκης -> 31,1%
Δημήτρης Κουτσούμπας -> 20,8%
Ζωή Κωνσταντοπούλου -> 20,7%
Στέφανος Κασσελάκης->19,8%
Νίκου Ανδρουλάκη -> 18,1%
Κυριάκος Βελόπουλος -> 17,1%
Αφροδίτη Λατινοπούλου -> 11,5%
Δημήτρης Νατσιός -> 8,7%
Αλέξης Χαρίτσης ->6,5%
Στην Καταλληλόλητα Πρωθυπουργού (με όλους του πολιτικούς αρχηγούς) προηγείται ο κ. Κ. Μητσοτάκης 28,3% (Δεκ. 2023 36,2%), με μεγάλη διαφορά από τον Στέφανο Κασσελάκη 10,6% (Δεκ. 2023 7,3%). Ο Ν. Ανδρουλάκης με ποσοστό 7,3% (Δεκ. 2023 11%) έρχεται στην 3η θέση.Και στην ερώτηση μεταξύ των τριών (Μητσοτάκη, Κασσελάκη, Ανδρουλάκη) η σειρά παραμένει ίδια, με τον Κ. Μητσοτάκη να συγκεντρώνει 29,1% (Δεκ. 2023 39,2%). Παρά την υποχώρηση των ποσοστών του Κ. Μητσοτάκη, δεν φαίνεται να υπάρχει αντίπαλος μέχρι στιγμής.