Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Κέντρο Καινοτομίας για Γυναίκες – #GIL4W: Μαθήματα τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κέντρο Καινοτομίας για Γυναίκες – #GIL4W: Μαθήματα τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας

Ισότητα και εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής

Την δημιουργία του «Κέντρου Καινοτομίας για Γυναίκες – #GIL4W», σε συνεργασία με το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας , και το Athena Research Center και την παροχή αιγίδας σε φορείς για να ξεκινήσουν μαθήματα τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας σε γυναίκες, ανακοίνωσε η υφυπουργός Ανάπτυξης Ζωή Ράπτη. Η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την ενεργοποίηση του Τομέα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας που πραγματοποίησε χθες το απόγευμα, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας. Από την πλευρά της, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, επισήμανε κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ότι η κυβέρνηση «ενισχύει τις επιχειρήσεις που προωθούν την βιώσιμη ανάπτυξη και την επιχειρηματική δράση και απασχόληση γυναικών σε κάθε γωνιά της Ελλάδας».

Η κυρία Ζαχαράκη, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, για την ενδυνάμωση των γυναικών, στην δυναμικότερη παρουσία των γυναικών σε θέσεις ευθύνης, καθώς και στην καλύτερη διαχείριση των προκλήσεων στον επιχειρηματικό χώρο. Συγχρόνως, αναφέρθηκε στο νομοθετικό πλαίσιο για τα θέματα ισότητας, την εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και τις επικείμενες οδηγίες που θα ενσωματωθούν στο εθνικό δίκαιο εντός διετίας. Ιδιαίτερη έμφαση, έδωσε στην κοινωνική επιχειρηματικότητα (όπως σημείωσε ήδη υπάρχουν 1800 επιχειρήσεις), αλλά και στην ανάγκη ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων και του οικονομικού αλφαβητισμού. Στο πλαίσιο αυτό και μέσω της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εφαρμόζεται το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025, με κυρίαρχο στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και την ενδυνάμωση των γυναικών.

Η ίδια επεσήμανε και το ρόλο της εκπαίδευσης για τον οικονομικό αναλφαβητισμό και την επιχειρηματικότητα. Στο μεταξύ η υφυπουργός κυρία Ράπτη υπογράμμισε: «Ο τομέας της επιχειρηματικότητας σήμερα, εξακολουθεί να ανδροκρατείται, καθώς η εξισορρόπηση της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής, αλλά και η προσέλκυση κεφαλαίων, παραμένουν βασικές προκλήσεις για τις γυναίκες. Το υπουργείο Ανάπτυξης, τις στηρίζει ενεργά, στην προσπάθειά τους να επιτύχουν στον επιχειρηματικό στίβο, με πρωτοβουλίες που συμβάλλουν, γενικότερα, σε μια πιο δυναμική και ανθεκτική οικονομία και μια πιο δίκαιη και ευημερούσα κοινωνία».

Στην ειδική υποστήριξη της γυναικείας καινοτόμου νεοφυούς επιχειρηματικότητας, μέσω της Θερμοκοιτίδας Νεοφυών Επιχειρήσεων του ΕΒΕΑ, παρέχοντας χώρο, συμβουλευτικές υπηρεσίες και συμμετοχή σε δράσεις δικτύωσης στην Ελλάδα, όπως τη Beyond, και στο εξωτερικό, όπως το Web Summit στη Λισαβόνα, το Mobile World Congress στη Βαρκελώνη, η Collision στο Τορόντο καθώς και στο Innovation Week στη Νορβηγία, αναφέρθηκε η πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας και πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Γυναικών Επιχειρηματιών, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου.

Μάλιστα, υπενθύμισε ότι υπάρχει ανοιχτή πανελλαδική πρόσκληση, για ένταξη γυναικείων ομάδων στη Θερμοκοιτίδα και το ΕΒΕΑ εστιάζει στην παροχή πρακτικής καθοδήγησης στις επιχειρήσεις – ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες – για να προωθήσουν την πολυμορφία των φύλων και την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στα διοικητικά τους συμβούλια. «Με την εμπειρία και την τεχνογνωσία που έχουμε οικοδομήσει, μπορούμε να στηρίξουμε έμπρακτα τη νέα πρωτοβουλία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, όπως εξάλλου κάνουμε σε όλη τη χώρα, μέσα από τα επιμελητήρια, φορείς και συλλόγους», τόνισε η κα Εφραίμογλου. Η γενική γραμματέας του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών Χριστίνα Φυτέα, επισήμανε ότι από το 2004 έχουν γίνει πολλά σημαντικά βήματα από το Δίκτυο, όπως η σύσταση των επιτροπών στα επιμελητήρια όλης της χώρας και η στήριξη των δράσεών τους. Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία, όπως είπε, μόνο το 15% των νεοφυών επιχειρήσεων αφορά γυναίκες και μόνο το 5% έχει πρόσβαση σε επενδυτικά κεφάλαια.

Επιπλέον, έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΕΕΔΕΓΕ, έδειξε ότι μια στις δυο γυναίκες, αντιμετωπίζει προκλήσεις λόγω φύλου. Το Δίκτυο εκπονεί και συμμετέχει σε δράσεις και προγράμματα, ώστε «η Ελλάδα να γίνει την επόμενη δεκαετία πρότυπο οικονομίας στην Ευρώπη σε θέματα γυναικείας επιχειρηματικότητας, ισότητας και ψηφιακής προόδου», τόνισε η ίδια. Για την στήριξη των γυναικών που έχουν προσβληθεί από τον καρκίνο, μίλησε η Παρασκευή Μιχαλοπούλου, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «’Αλμα Ζωής». Σημειώνεται ότι ο αντιπρόεδρος του ΒΕΑ Κώστας Δαμίγος και η πρόεδρος του «’Αλμα Ζωής» υπέγραψαν σχετικό Σύμφωνο Συνεργασίας.

Ο κ. Δαμίγος, στον χαιρετισμό του ανέφερε πως, η ίδρυση του τομέα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας γράφει μία νέα σελίδα στην ιστορία του επιμελητηρίου, αλλά και στην ιστορία της ανάπτυξης των μικρών και πολύ μικρών βιοτεχνικών επιχειρήσεων και ευρύτερα, στην οικονομία και στην κοινωνία μας. Επίσης σημείωσε: «Στοχεύουμε και επιδιώκουμε, την ακόμα μεγαλύτερη από την υπάρχουσα, εκπροσώπηση γυναικών επιχειρηματιών μελών μας, στο νέο διοικητικό συμβούλιο, με την σαφέστατη εγγύηση, πως θα δώσουμε ακόμα περισσότερη ώθηση στη γυναικεία επιχειρηματικότητα και αρωγή με όλα τα μέσα που διαθέτουμε, στη γυναίκα που βρίσκεται στην επιχείρηση, είτε ως ιδιοκτήτρια, είτε ως μέλος της διοίκησης, ή ως μέλος μιας οικογενειακής βιοτεχνικής επιχείρησης».

Στο μεταξύ, η β΄ αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματικών Γυναικών Ελλάδος (ΣΕΓΕ) Χρυσούλα Κονιάκου, υπενθύμισε ότι ο σύνδεσμος έχει υποστηρίξει πάνω από 10.000 γυναίκες την τελευταία πενταετία ενώ σε συνεργασία με το ΒΕΑ, αναμένεται να συν-αναπτυχθούν δράσεις για την στήριξη των γυναικών μελών του επιμελητηρίου, μέσω της ανταλλαγής τεχνογνωσίας, της πραγματοποίησης κοινών προγραμμάτων και της προώθησης καλών πρακτικών.

Επιτυχημένες γυναίκες επιχειρηματίες – μέλη του ΒΕΑ

Την ανάγκη περαιτέρω στήριξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας από το κράτος, με την ενίσχυση των διαθέσιμων εργαλείων χρηματοδότησης, τη στήριξη του συνδυασμού οικογενειακής και επιχειρηματικής ζωής μέσω δομών και παροχών, την υλοποίηση δράσεων για τον οικονομικό αναλφαβητισμό των γυναικών, αλλά και την υποστήριξη των γυναικών μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος, επισήμαναν τέσσερις καταξιωμένες και διεθνώς, επιχειρηματίες-μέλη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας. Οι επιχειρηματίες, προέτρεψαν τις γυναίκες να συνεχίσουν να σκέφτονται μεγαλεπήβολα και να επιμένουν στους στόχους τους, ακόμη κι αν αλλάζει ο δρόμος για την επίτευξή τους.

Οι επιχειρηματίες-μέλη του ΒΕΑ που μίλησαν στην εκδήλωση ήταν οι εξής:

Η Μαριάνθη Φραγκοπούλου CEO της ελληνικής Startup Herado, που σχεδιάζει και παράγει στην Ελλάδα, έξυπνα δοσίμετρα μέτρησης της ακτινοβολίας, σε πραγματικό χρόνο. Η Herado, ιδρύθηκε το 2018, έχει την έδρα της στην Ελλάδα, αλλά έχει ήδη επεκταθεί σε 18 χώρες και σε τρεις ηπείρους μέχρι σήμερα. Η εταιρεία, σχεδιάζει και παράγει στην Ελλάδα έξυπνα δοσίμετρα, ώστε να προστατεύσει και να μειώσει την πιθανότητα έκθεσης των εργαζομένων, σε χώρους όπου υπάρχει ακτινοβολία, όπως νοσοκομεία, αεροπορία, στρατός αλλά και στους αστροναύτες όταν βρίσκονται διάστημα. Μάλιστα ανέφερε ότι το δοσιμετρο έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε αποστολές στο διάστημα και θα βρίσκεται και στηη επόμενη που σχεδιάζεται. Η κυρία Φραγκοπούλου, αναφέρθηκε στα προβλήματα χρηματοδότησης που υπάρχουν ακόμη και σε μια εταιρεία διεθνούς βεληνεκούς, «είναι απαραίτητο να υπάρχουν διαθέσιμα εργαλεία χρηματοδότησης για όλες τις επιχειρήσεις».

Η Στέλλα Κεραμπός, της Keraboss Cars που δημιούργησε το πρώτο Ελληνικού Αυτοκινήτου “KERABOSS SUPER K” αναφέρθηκε στην γραφειοκρατία που κλήθηκε να αντιμετωπίσει και όπως είπε: «μετά από 14 χρόνια τιτάνιου γραφειοκρατικού αγώνα το “KERABOSS SUPER K” πήρε έγκριση και κυκλοφορεί επισήμως στους δρόμους και είναι πολύ δημοφιλής επιλογή για τους τουρίστες όταν κάνουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα».

Η Ιάνθη Μιχαλάκη, συνιδιοκτήτρια του αρτοποιείου Kora bakery, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή στην κουλτούρα αντιμετώπισης της γυναικείας επιχειρηματικότητας, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο μέσω της βελτίωσης του εκπαιδευτικού συστήματος στη χώρα και τη μείωση του οικονομικού αναλφαβητισμού. Επίσης, ανακοίνωσε ότι υπάρχουν σχέδια ανάπτυξης της επιχείρησης. Η Μαρία Αλετρά ιδιοκτήτρια του αρτοποιείου Aletras Bakery με έξι υποκαταστήματα στην Αθήνα, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει καθημερινά, λόγω της ρευστότητας και της αύξησης των τιμών των πρώτων υλών και του ρεύματος.

Επιτροπή Γυναικείας Επιχειρηματικότητας ΒΕΑ

Οι στόχοι και οι δράσεις που θα αναπτύξει το επόμενο διάστημα, ο Τομέας Γυναικείας Επιχειρηματικότητας είναι:

• Η ανάδειξη της κατανόησης των ευκαιριών και των προκλήσεων της γυναίκας στην επιχείρηση.

• Ο εντοπισμός και η άρση των συστημικών εμποδίων και προκαταλήψεων που συχνά αντιμετωπίζουν οι γυναίκες.

• Η αύξηση της πρόσβασης σε κεφάλαια και προγράμματα επιχειρηματικής κατάρτισης.

• Η αξιοποίηση διαθέσιμων πόρων και προγραμμάτων, ειδικά για γυναίκες επιχειρηματίες, όπως τα Κέντρα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας και τα προγράμματα ΕΣΠΑ.

• Η δημιουργία οικοσυστήματος, Networking και του Mentoring στη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα.

• Η άσκηση πίεσης στα νομοθετικά όργανα για τη βελτίωση του νομικού πλαισίου.

Ακόμη, θα υπάρξει δικτύωση με συλλόγους, ενώσεις σωματεία, τα οποία προωθούν και εκπαιδεύουν τις γυναίκες στην επιχειρηματικότητα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις