Φωτιά Θεσσαλονίκη τώρα: Ρίψεις νερού από ελικόπτερα και αεροσκάφη

ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Θεσσαλονίκη τώρα: Ρίψεις νερού από ελικόπτερα και αεροσκάφη

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ξένη Κιτζόγλου

Φωτιά Θεσσαλονίκη τώρα: Στην περιοχή Περιστέρα η φωτιά εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση, καλύτερη η εικόνα στην Ροδόπη - Η κατάσταση σε Μαρκόπουλο, Κορινθία και Ξάνθη

12.07.2024 | 14:18

Υπό έλεγχο τέθηκαν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία η φωτιπά που ξέσπασαν στην Περιστερά του Δήμου Θέρμης στη Θεσσαλονίκη και στα Νέα Ρόδα του Δήμου Αριστοτέλη της Χαλκιδικής. Στα σημεία παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, οι οποίες σταδιακά αποσύρονται καθώς οι πυρκαγιές έχουν τεθεί υπό πλήρη έλεγχο. Η φωτιά στην Περιστερά προκλήθηκε σε χορτολιβαδική έκταση και στα Νέα Ρόδα σε χαμηλή βλάστηση.

Σε ύφεση είναι η και πυρκαγιά που ξέσπασε στο Μαρκόπουλο, το πρωί της Παρασκευής (12/7). Η φωτιά έκαψε ξερά χόρτα σε οικοπεδική έκταση και οι φλόγες ήταν ορατές από την Αττική Οδό. Επί τόπου παραμένουν και επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα. Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι σε δασική έκταση στην Στιμάγκα Κορινθίας, ωστόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στην περιοχή καθώς υπάρχουν διάσπαρτες εστίες. Υπενθυμίζεται ότι λίγο μετά τις 19.00 εστάλη μήνυμα από το «112» σε όσους βρίσκονται στην περιοχή να βρίσκονται σε ετοιμότητα για να απομακρυνθούν.

Στην Κορινθία μετέβη ο Βασίλης Κικίλιας

Στη μάχη έπεσαν μεγάλες πυροσβεστικές δυνάμεις που ενισχύονταν συνεχώς, ενώ ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης, σημείωσε ότι η νύχτα θα ήταν δύσκολη καθώς περίπου στις εννέα το βράδυ αποχώρησαν τα εναέρια μέσα και την προσπάθεια συνέχιζαν ισχυρές επίγειες δυνάμεις. Από τη φωτιά έγιναν στάχτη μεγάλες εκτάσεις με αμπέλια και ελιές, καθώς και δάσος.  Στην περιοχή μετέβη ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας. Μάλιστα συγκάλεσε συντονιστική σύσκεψη για την πυρκαγιά με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργείων και φορέων, των ΟΤΑ και όλων των σωμάτων ασφαλείας.

Από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της φωτιάς άρχισαν να επιχειρούν ισχυρές εναέριες και επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, καθώς πρόκειται για μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά λόγω της πολύ πυκνής βλάστησης και του ανάγλυφου του σημείου. Σύντομα έφτασαν να επιχειρούν 159 πυροσβέστες με 6 ομάδες δασοκομάντος και 49 οχήματα, ενώ από αέρος μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας διατέθηκαν περιοδικά 19 εναέρια μέσα, 11 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα 2 για το συντονισμό τους. Συνδρομή εξακολουθούν να  παρέχουν υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα από το Δήμο, την Περιφέρεια και τον Στρατό.

Η φωτιά στην Ξάνθη

Την ίδια ώρα, κατεσβέσθη η φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Πέμπτης (11/7) σε χαμηλή βλάστηση στα Κιμμέρια Ξάνθης. Η φωτιά έφθασε κοντά σε σπίτια χωρίς να απειληθεί ο οικισμός, ωστόσο εστάλη μήνυμα στους κατοίκους να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους, λόγω του καπνού. Ειδικότερα, αργά το βράδυ της Πέμπτης εστάλη μήνυμα μέσω του 112 σε όσους βρίσκονται στους οικισμούς Πηγάδια, Νέος Ζυγός και Παλιός Ζυγός Ξάνθης προκειμένου να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να κλείσουν πόρτες και παράθυρα λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αστική πυρκαγιά στα Κιμμέρια Ξάνθης. Αν βρίσκεστε στους οικισμούς Πηγάδια Νέος Ζυγός και Παλιός Ζυγός, παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους, κλείστε πόρτες και παράθυρα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Ο Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου για το Σάββατο (13/7)

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για αύριο Σάββατο 13 Ιουλίου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για την Περιφέρεια Κρήτης. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199. Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

Ετικέτες
Exit mobile version