Τον γύρο του διαδικτύου έκαναν εικόνες με τουρίστες να αποβιβάζονται μέσα στη θάλασσα, βουτώντας στο νερό, για να φτάσουν στη γνωστή παραλία του Μπάλου στα Χανιά. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν σε τοπικά μέσα δείχνουν τους τουρίστες οι οποίοι φθάνουν στην παραλία με το μεγάλο πλοίο να πηδούν στο νερό από τον καταπέλτη του. Η…. αποβίβαση γίνεται σε βάθος, κατευθείαν στη θάλασσα, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να βρίσκονται ξαφνικά στο νερό, με ό,τι κινδύνους μπορεί αυτό να συνεπάγεται. Είναι χαρακτηριστικές οι φωτογραφίες που τους δείχνουν με το νερό ως το λαιμό. Τοπικά ΜΜΕ σημειώνουν ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο έχει δρομολογηθεί η μεταφορά πλωτής εξέδρας στην περιοχή, που αναμένεται να δοθεί στη διάθεση των επισκεπτών από Δευτέρα για να δοθεί ένα τέλος σε αυτή τη διαδικασία που αποτυπώθηκε και στις φωτό που κάνουν το γύρο του διαδικτύου.
«Οι περισσότεροι έμειναν στο πλοίο από φόβο, όλοι γύρισαν θυμωμένοι και απογοητευμένοι»
Χαρακτηριστικές για τις εικόνες από τον Μπάλο, είναι και μαρτυρίες ατόμων που έζησαν την εμπειρία αυτή. Γυναίκα, της οποίας τα παιδιά ήρθαν από την Αμερική με φιλοξενούμενούς τους και επισκέφθηκαν την περιοχή την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε μιλώντας στο zarpanews:
«Θέλω να αναφέρω την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην αποβίβαση και επιβίβαση στο μεγάλο καράβι των 800- 900 επιβατών στο Μπάλο. Πρέπει οι άνθρωποι να περπατήσουν στο νερό μέχρι το λαιμό για να φτάσουν στην άκρη της θάλασσας. Τα μεγάλα σε ηλικία άτομα είναι αδύνατον να περπατήσουν» ανάφερε και συνέχισε: «Οι περισσότεροι έμειναν στο πλοίο από φόβο. Μόνο καμιά 40αρια άτομα κατέβηκαν και όλοι γύρισαν πίσω θυμωμένοι και απογοητευμένοι».
Στη σελίδα στο Facebook e-kissamos αναφέρεται ότι η απόφαση για την τοποθέτηση πλωτής εξέδρας, έως ότου τοποθετηθούν πλωτοί ναυδέτες (μεγάλοι σημαντήρες) και αγκυροβόλια στον Μπάλο, έχει ληφθεί πριν από ένα μήνα (δεν έχει εφαρμοστεί όμως ακόμη).
«Αυτό ορίζει η απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης την Τρίτη (Τεύχος Δ’ 381/11.06.2024 ). Ουσιαστικά το Υπουργείο Περιβάλλοντος υιοθετεί την πρόταση του Δήμου Κισσάμου έτσι ώστε η αποβίβαση όλων των επιβατών να γίνεται στην πλωτή εξέδρα (μέχρι και φέτος μια εταιρεία χρησιμοποιούσε την πλωτή εξέδρα στο εξής θα την χρησιμοποιούν όλες) έως ότου τοποθετηθούν οι ναυδέτες.
Ειδικότερα η υπουργική απόφαση ορίζει ότι «η προσέγγιση, πραγματοποίηση στάσεων (αγκυροβολιά) και παραμονή από πλωτά μέσα στον θαλάσσιο χώρο πλησίον της παραλίας, για τη λήψη θαλάσσιου λουτρού των περιηγητών. Η πραγματοποίηση στάσεων (αγκυροβολιά) και η παραμονή στον θαλάσσιο χώρο από μηχανοκίνητα (εσωλέμβια και εξωλέμβια) πλωτά μέσα πραγματοποιείται μόνο με πρόσδεση στους προβλεπόμενους πλωτούς ναυδέτες. Μέχρι την έκδοση του Σχέδιου Διαχείρισης καθώς και την ρύθμιση θεμάτων καθολικής προσβασιμότητας, η προσέγγιση των επισκεπτών από τα πλωτά μέσα στην παραλία θα πραγματοποιείται με χρήση πλωτής εξέδρας. Μέχρι την τοποθέτηση των ναυδέτων επιτρέπεται η αγκυροβόληση εκτός λιβαδιών Ποσειδωνίας (οικότοπος προτεραιότητας )», γράφει ο Σταύρος Καρεφυλλάκης, διαχειριστής της ομάδας e-kissamos.