Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Σοκ στη Βρετανία: Σε καθεστώς «ειδικών μέτρων» η μεγαλύτερη επιχείρηση ύδρευσης
ΚΟΣΜΟΣ

Σοκ στη Βρετανία: Σε καθεστώς «ειδικών μέτρων» η μεγαλύτερη επιχείρηση ύδρευσης

Με χρέη που υπερβαίνουν τα 15 δισ. καλείται να παρουσιάσει ένα πιο αξιόπιστο σχέδιο βιωσιμότητας

Σε μία άνευ προηγούμενου κίνηση οι βρετανικές ρυθμιστικές αρχές έθεσαν τη μεγαλύτερη επιχείρηση ύδρευσης της χώρας σε καθεστώς «ειδικών μέτρων», εν μέσω ραγδαίας επιδείνωσης των οικονομικών της και αναζήτησης φρέσκων επενδυτικών κεφαλαίων. Η ρυθμιστική αρχή Ofwat ανακοίνωσε ότι η Thames Water θα τεθεί υπό αυξανόμενο έλεγχο και πρέπει να επανεξετάσει τα σχέδιά της για να βελτιώσει τις λειτουργικές επιδόσεις της και την ανθεκτικότητά της. Ενέκρινε δαπάνες ύψους 16,9 δισ. στερλινών από την εταιρεία, οι οποίες θα κατευθυνθούν στη βελτίωση των υπηρεσιών για τους πελάτες και την προστασία του περιβάλλοντος. Το ποσό είναι χαμηλότερο από τα 19,8 δισ. στερλίνες που είχε ζητήσει η εταιρεία.

Παράλληλα δόθηκε η άδεια στην Thames Water να αυξήσει τους λογαριασμούς των πελατών κατά μέσο όρο κατά 99 στερλίνες ετησίως, για την επόμενη 5ετία. Είχε ζητήσει να της επιτραπεί αύξηση κατά σχεδόν 200 στερλίνες ετησίως. Η υπαγωγή σε καθεστώς ειδικών μέτρων σημαίνει ότι θα βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση.  Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εταιρεία η πρότασή της για τις δαπάνες και τους λογαριασμούς είχε ως στόχο να διατηρήσει «αξιόπιστη προσφορά ασφαλούς, υψηλής ποιότητας πόσιμου νερού» ανά το Λονδίνο και τις άλλες περιοχές που καλύπτει. Αμφισβήτησε την κρίση της Ofwat ότι το επιχειρησιακό της σχέδιο είναι «ανεπαρκές» και πρόσθεσε ότι θα παράσχει πρόσθετα στοιχεία στη ρυθμιστική αρχή προκειμένου να στηρίξει τις αρχικές προτάσεις της. Η οριστική ετυμηγορία της αρχής θα δοθεί τον Δεκέμβριο του 2024.

16 εκατομμύρια οι πελάτες

Η εταιρεία έχει πάνω από 16 εκατομμύρια πελάτες και προσπαθεί να αποφύγει λύσεις όπως μία προσωρινή εθνικοποίηση ή διάσπαση σε μικρότερες μονάδες. Πριν από λίγους μήνες οι μέτοχοί της απέρριψαν πρόταση για κεφαλαιακή ένεση 500 εκατ. στερλινών, ενώ η μητρική της Kamble κήρυξε πτώχευση. Η Thames Water ανήκει σε κονσόρτιουμ θεσμικών επενδυτών, όπως συνταξιοδοτικά ταμεία και private equity. Ο μεγαλύτερος μέτοχός της από το εξωτερικό είναι το Ontario Municipal Employees Retirement System, ένα από τα μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά ταμεία του Καναδά.

Και πάνω από 15 δισ. τα χρέη

Οι καθυστερούμενες οφειλές της εταιρείας αυξήθηκαν τις τελευταίες δύο δεκαετίες και την Τετάρτη ανακοίνωσε ότι βαρύνεται με καθαρό χρέος 15,2 δισεκατομμυρίων λιρών για το οικονομικό έτος, που έληξε τον Μάρτιο του 2024. Υπολογίζει ότι δεν θα ξεμείνει από χρήματα μέχρι το τέλος του Μαΐου 2025, υποθέτοντας ότι μπορεί να συνεχίσει να αντλεί ανακυκλούμενες πιστωτικές διευκολύνσεις και να χρησιμοποιεί όλους τους ταμειακούς πόρους.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις