Κουτσομπολιό στη δουλειά: Η δύναμη της θετικότητας
Μία μελέτη υποστηρίζει ότι το κουτσομπολιό στην εργασία μπορεί στην πραγματικότητα να βελτιώσει τη συνεργασία και την εμπιστοσύνη. Στην πιο αθώα εκδοχή του, το κουτσομπολιό μπορεί να είναι μια αβλαβής διασκεδαστική διαδικασία και μια πρόσφατη μελέτη για λογαριασμό μιας εταιρείας εύρεσης εργασίας με έδρα στην Ιρλανδία διαπίστωσε ότι μπορεί να λειτουργήσει ως θετικό στοιχείο στον χώρο εργασίας. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το θετικό κουτσομπολιό μπορεί να ενδυναμώσει τους εργαζόμενους, να μειώσει τα ποσοστά αποχώρησης και να αυξήσει την αίσθηση του ανήκειν. Μια ξεχωριστή μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, διαπίστωσε μάλιστα ότι το κουτσομπολιό μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά και να προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων αυξάνοντας την κοινωνική συνοχή στο εργασιακό περιβάλλον. Το κύριο σημείο που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι το κουτσομπολιό είναι καλό μόνο όταν έχει θετικό χαρακτήρα, δεν προκαλεί ζημιά στη φήμη κάποιου και δεν στοχεύει στην υπονόμευση του ατόμου.
Αντίθετα, οι συγκεκριμένες ικανότητες, ενδιαφέροντα και ανάγκες του καθενός μπορούν να αποτελούν τη βάση μιας συζήτησης στο γραφείο, στον βαθμό που μπορούν οι συμμετέχοντες να πάρουν πράγματα, να κερδίσουν σε πληροφορίες, συμβουλές και βοήθεια πάνω σε οποιοδήποτε ζήτημα. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν είναι όλα τα κουτσομπολιά στον εργασιακό χώρο ίσα και αν διαπιστώνει κάποιος ότι συμμετέχει σε αρνητικά κουτσομπολιά ή αν υπάρχει μια βαθιά ριζωμένη κουλτούρα τοξικότητας, τότε πρέπει να απομακρύνεται και να μην επικροτεί τέτοια στάση. Στην πραγματικότητα, έχει διαπιστωθεί ότι ένας τοξικός χώρος εργασίας αφήνει τους εργαζόμενους να αισθάνονται λιγότερο παρακινημένοι, αποσυνδεδεμένοι, με πιο πεσμένο ηθικό και, κατά συνέπεια, κατά 20% λιγότερο παραγωγικοί.
Μια πιο θετική ατμόσφαιρα στο εργασιακό περιβάλλον
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail ο καλύτερος τρόπος να διασφαλίσει κάποιος ότι δεν θα παρασυρθεί από φαινόμενα τοξικότητας στον χώρο εργασίας, αν έχει μια υποψία ότι το κουτσομπολιό στο γραφείο έχει πάρει μια λιγότερο υγιή τροπή, είναι να επιμείνει να προωθεί την ευγνωμοσύνη και την εκτίμηση μεταξύ των συναδέλφων. Έρευνα του Ιδρύματος Ψυχικής Υγείας έχει διαπιστώσει ότι οι πράξεις καλοσύνης μπορούν να ενισχύσουν τα αισθήματα αυτοπεποίθησης, ευτυχίας και αισιοδοξίας και έχουν την ικανότητα να ενθαρρύνουν τους άλλους να μιμηθούν την ευγενική συμπεριφορά, γεγονός που συμβάλλει σε μια πιο θετική ατμόσφαιρα, συνολικά. Αυτό μπορεί να είναι τόσο απλό όσο το να προσφερθεί να βοηθήσει κάποιος σε ένα έργο που δεν είναι τεχνικά στην αρμοδιότητά του, αλλά χρειάζεται απεγνωσμένα άλλο ένα ζευγάρι χέρια, να αφιερώσει χρόνο για να γράψει ευχαριστήρια μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ή ακόμη και να προσφέρει στους συναδέλφους του ένα καφέ.