Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Attica Bank συγχώνευση: Γεωργιάδης κατά Κασσελάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Attica Bank συγχώνευση: Γεωργιάδης κατά Κασσελάκη

"Ο μόνος λόγος για να αντιδρά είναι να θέλει να εξυπηρετήσει συμφέροντα άλλης τράπεζας"

«Πιο αμαρτωλή ιστορία στην Ελλάδα από την Τράπεζα Αττικής δεν υπάρχει. Και οι αμαρτίες αυτής της τράπεζας βαραίνουν σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε σήμερα το πρωί ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στο ACTION 24, ανέφερε πως του κάνει φοβερή εντύπωση που «ο κ. Κασσελάκης, ο οποίος διατείνεται ότι γνωρίζει από τραπεζικά και από καπιταλισμό, αντιδρά σε μια συμφωνία τόσο καταφανώς ωφέλιμη για το Δημόσιο, για την τράπεζα, για τους πολίτες και τους καταθέτες». Προσθέτει μάλιστα πως θα ήθελε να σκεφτεί «τι θα σήμαινε στην Ελλάδα μια τραπεζική κρίση». Πρόσθεσε μάλιστα ο κ. Γεωργιάδης πως «αν υπάρχει άλλη μία μεγάλη αμαρτία του ΣΥΡΙΖΑ στις τράπεζες, είναι σίγουρα η Τράπεζα Αττικής. Το να μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ για την Τράπεζα Αττικής ξεπερνάει κάθε λογική».

Ο μόνος λόγος για να αντιδρά ο κ. Κασσελάκης είναι να θέλει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα κάποιας άλλης τράπεζας

Στη συνέχεια ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως ο μόνος λόγος που μπορεί να σκεφτεί γιατί αντιδρά έτσι ο Στέφανος Κασσελάκης στην προσπάθεια συμφωνίας για την Τράπεζα Αττικής και τη δημιουργία 5ου τραπεζικού πυλώνα είναι «γιατί θέλει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα κάποιας άλλης τράπεζας, η οποία δεν θέλει να φτιαχτεί 5ος πυλώνας. Γιατί καταλαβαίνω αν είσαι μέτοχος ή αν έχεις συμφέροντα σε μία από τις άλλες τέσσερις συστημικές τράπεζες, πιθανόν να θεωρείς απειλή να γίνει ο 5ος πυλώνας και πιθανόν να θες να βάλεις και έναν πολιτικό να κάνει φασαρία. Γιατί άλλη λογική δεν βλέπω».

Αναλυτικά όσα είπε ο Α. Γεωργιάδης για τις δηλώσεις Κασσελάκη για την Attica Bank

«Υπήρξα για 4 χρόνια υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, άρα, όπως καταλαβαίνετε, ασχολήθηκα αρκετά και με τα τραπεζικά, καθώς ανάπτυξη στην καπιταλιστική οικονομία χωρίς τραπεζικό σύστημα δεν δύναται να υπάρξει. Πιο αμαρτωλή ιστορία στην Ελλάδα από την Τράπεζα Αττικής δεν υπάρχει. Και οι αμαρτίες αυτής της τράπεζας βαραίνουν σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, επί διακυβερνήσεως του οποίου το κράτος έβαλε μέσω του ταμείου και των μηχανικών και της κυβερνήσεως ένα σκασμό λεφτά λεφτά τα οποία εξαερώθηκαν και η τράπεζα έπρεπε να οδηγηθεί σε εκκαθάριση και κλείσιμο, μηδενίζοντας τις καταθέσεις και τις περιουσίες που είχαν επενδύσει στην τράπεζα αυτή. Η κυβέρνησή μας από την πρώτη ημέρα έχει προσπαθήσει να βρει λύση γι’ αυτή την τράπεζα, έχοντας κάνει προσκλήσεις σε διάφορους επενδυτές. Έχετε παρακολουθήσει όλα αυτά τα χρόνια, κάποιος μπαίνει κάποιος βγαίνει, προσπαθούν να αγοράσουν την τράπεζα, βλέπουν ότι χρειάζονται περισσότερα χρήματα από αυτά που ήταν να βάλουν στην αρχή, ο επενδυτής το σκέφτεται, φεύγει, έχει γίνει ένα δράμα για την τράπεζα αυτή.

Εύχομαι πραγματικά για το καλό του τόπου να ολοκληρωθεί η συμφωνία που διαφαίνεται μεταξύ των επενδυτών της Παγκρητίου και της Τράπεζας Αττικής. Είναι η καλύτερη λύση που έχει εμφανιστεί όλα τα τελευταία χρόνια. Θα έλεγα σχεδόν η μοναδική πραγματική λύση. Οι επενδυτές αυτοί δεσμεύονται να βάλουν ένα σκασμό λεφτά σε αυτήν την τράπεζα, η οποία επαναλαμβάνω αν δεν ευοδωθεί ένα τέτοιο σχήμα, έχει σοβαρότατα προβλήματα ελλείμματος κεφαλαίου στο δυναμικό της. Ο κ. Κασσελάκης, που διατείνεται ότι γνωρίζει από τραπεζικά και από καπιταλισμό, μου κάνει φοβερή εντύπωση ότι αντιδρά σε μια συμφωνία τόσο καταφανώς ωφέλιμη για το Δημόσιο, για την τράπεζα, για τους πολίτες και τους καταθέτες. Δεν θα ήθελα καν να σκέφτομαι τι θα σήμαινε στην Ελλάδα μια τραπεζική κρίση, γιατί η Τράπεζα Αττικής μπορεί να μην είναι η μεγαλύτερή μας τράπεζα, αλλά δεν είναι μια ασήμαντη τράπεζα. Οι φλόγες δεν έχουν δυσκολία να επεκταθούν, άρα είναι πολύ μεγάλη ευθύνη η ηρεμία στο τραπεζικό μας σύστημα να συντηρείται και είναι μεγάλης σημασίας η ευόδωση αυτού του εγχειρήματος. Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω τι είναι αυτά που λέει ο κ. Κασσελάκης, καθώς δεν υπάρχει ούτε ένας -ανεξαρτήτως κόμματος- που ασχολείται με τα τραπεζικά και να μην εύχεται να ολοκληρωθεί αυτή η συμφωνία.

Είναι η μοναδική συμφωνία. Οι παλαιότερες προσπάθειες που είχαν γίνει -και επί των ημερών μου- όλες τελικά απέτυχαν γιατί η τράπεζα είχε μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που οι επενδυτές έβλεπαν στην αρχή. Δεν θέλω να αναφέρω μία-μία, αλλά έγιναν πολλές απόπειρες. Ξαναλέω αυτό είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται έχουν ήδη δείξει τις ικανότητές τους στην Παγκρήτια, η οποία, όπως βλέπετε, τα πρώτα της αποτελέσματα είναι εξαιρετικά θετικά και μία άλλη τράπεζα που ήταν προβληματική στο παρελθόν τώρα έχει γυρίσει στην κερδοφορία και μπαίνει σε μία τάξη. Μακάρι αυτό το μοντέλο να ακολουθηθεί και στην Τράπεζα Αττικής που είναι πολύ μεγαλύτερη και να φτιαχτεί ένας ισχυρός τραπεζικός πυλώνας. Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ, ο μόνος λόγος που μπορώ να σκεφτώ για να αντιδρά κάποιος σε αυτό το εγχείρημα είναι γιατί θέλει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα κάποιας άλλης τράπεζας, η οποία δεν θέλει να φτιαχτεί 5ος πυλώνας. Γιατί καταλαβαίνω αν είσαι μέτοχος ή αν έχεις συμφέροντα σε μία από τις άλλες τέσσερις συστημικές τράπεζες, πιθανόν να θεωρείς απειλή να γίνει ο 5ος πυλώνας και πιθανόν να θες να βάλεις και έναν πολιτικό να κάνει φασαρία. Γιατί άλλη λογική δεν βλέπω.

Για το κράτος, το συμφέρον του κράτους, των φορολογουμένων, των καταθετών και του συνόλου της εθνικής οικονομίας, είναι καλό αυτό το εγχείρημα να προχωρήσει και ο 5ος πυλώνας να δημιουργηθεί. Χωρίς να γνωρίζω, σας λέω πιθανόν κάποια ιδιωτικά συμφέροντα, στον καπιταλισμό υπάρχουν συγκρουόμενα ιδιωτικά συμφέροντα, έτσι δουλεύει ο καπιταλισμός. Το ερώτημα είναι: με ποιον θες να είσαι; Με τα ιδιωτικά συμφέροντα ή με το κράτος; Το συμφέρον του κράτους στην προκειμένη περίπτωση είναι να προχωρήσει αυτή η συμφωνία, διότι δεν υπάρχει άλλη καλύτερη. Άρα λοιπόν όποιος αντιμάχεται αυτή τη συμφωνία προσπαθεί να εξυπηρετήσει κάποια άλλα συμφέροντα -όχι του κράτους πάντως. Δεν μπορώ να σας το πω πιο καθαρά. Μα επειδή ο κ. Κασσελάκης δεν είναι Τσίπρας και έχει γνώση τραπεζικών, γι’ αυτό σας λέω ότι μου κάνει τεράστια εντύπωση ότι ξαφνικά ξύπνησε μια μέρα και άρχισε να ασχολείται με αυτή τη συμφωνία. Δηλαδή ξύπνησε μια μέρα μέσα στο καλοκαίρι στον καύσωνα και αποφάσισε ως αρχηγός της αντιπολίτευσης ότι θέλει να χαλάσει τη συμφωνία εξυγίανσης της Τράπεζας Αττικής, έλα Χριστέ και Παναγία. Δεν βγάζει νόημα αυτό που γίνεται. Εγώ θέλω πάρα πολύ να βρεθώ ενώπιον του κ. Κασσελάκη σε μια συζήτηση και να μας εξηγήσει ποια είναι η πρότασή του για την Τράπεζα Αττικής, να την καταλάβουμε.

Σας είπα ότι την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ η τράπεζα αυτή καταστράφηκε, σας είπα ότι την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ στην τράπεζα αυτή μπήκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τα οποία εξαερώθηκαν, χάθηκαν δηλαδή, του ασφαλιστικού ταμείου των μηχανικών και του ελληνικού κράτους. Αν υπάρχει άλλη μια μεγάλη αμαρτία του ΣΥΡΙΖΑ στις τράπεζες, είναι σίγουρα η Τράπεζα Αττικής. Το να μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ για την Τράπεζα Αττικής ξεπερνάει κάθε λογική».

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις