Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Επίσκεψη της Κεραμέως στην Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη της Κεραμέως στην Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας

«Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι»

Τα γραφεία της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας επισκέφθηκε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως. Η κυρία Κεραμέως γνώρισε από κοντά εργαζόμενους της Αρχής και τους συνεχάρη για το εξαιρετικό έργο που επιτελούν και τους τακτικούς ελέγχους που διενεργούν, υπό καθεστώς διαφάνειας. Παράλληλα, ενημερώθηκε από τον διοικητή της Αρχής, Γεώργιο Τζιλιβάκη, και το Συμβούλιο Διοίκησης για τη δομή του οργανισμού και τους ελέγχους τους οποίους διενεργεί η Ανεξάρτητη Αρχή σε επιχειρήσεις για την ορθή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2024 πραγματοποιήθηκαν 38.220 έλεγχοι, επιβλήθηκαν 8.261 κυρώσεις, ενώ το συνολικό ποσό των προστίμων, που επιβλήθηκαν, ανέρχεται στα 22.187.259 ευρώ.

Κεραμέως: Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι -Να αξιοποιούνται τα ψηφιακά εργαλεία

Η υπουργός ζήτησε ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση των ελέγχων και πρότεινε την αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων για τη μεγαλύτερη στόχευσή τους. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν και οι αρμοδιότητες της Ανεξάρτητης Αρχής ως προς την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους εργασίας -θέμα που θα συζητήσει αναλυτικά σε επίσκεψή του ο αρμόδιος υφυπουργός, Κώστας Καραγκούνης-, όπως επίσης και ο σημαντικός υποστηρικτικός ρόλος της Αρχής σε ό,τι αφορά την πιστή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας.

Η Νίκη Κεραμέως δήλωσε: «Η Επιθεώρηση Εργασίας διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Κατά την επίσκεψή μου, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε ενδελεχώς για ζητήματα στελέχωσης και για τη χρήση ψηφιακών εργαλείων ανάμεσα σε άλλα. Τα τελευταία χρόνια, οι έλεγχοι έχουν αυξηθεί σημαντικά, όμως χρειαζόμαστε ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση των ελέγχων, πάντα με σεβασμό στον θεσμό της Αρχής. Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης θα συνεχίσει να είναι αρωγός στο σημαντικό έργο που επιτελεί η Αρχή».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις