Μπελέρης ορκωμοσία: Ένα βήμα πίσω από τον Ράμα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπελέρης ορκωμοσία: Ένα βήμα πίσω από τον Ράμα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Κανονικά θα ορκιστεί Ευρωβουλευτής ο Φρέντι Μπελέρης - Έλαβε άδεια από τις αλβανικές αρχές

13.07.2024 | 08:13

Μετά από πιέσεις, παλινωδίες των αλβανικών Αρχών ο Φρέντη Μπελερης πήρε άδεια για να μεταβεί στο Στρασβούργο και να ορκισθεί ευρωβουλευτής. Θα πετάξει το πρωί της Δευτέρας στην Αθήνα, που θα είναι ενδιάμεσος σταθμός και από την Αθήνα θα μεταβεί στο Στρασβούργο. Στο Ελευθέριος Βενιζέλος αναμένεται να φτάσει στις 12.30 το μεσημέρι. Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Στρασβούργο, προκειμένου να αναλάβει τα καθήκοντα του ως ευρωβουλευτής κατά την εναρκτήρια ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να συμμετάσχει στις ψηφοφορίες ανάδειξης Προέδρων του ΕΚ και της Κομισιόν, σύμφωνα με πληροφορίες.

Αθήνα: «Σημαντική εξέλιξη, αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς»

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η άδεια στον Φρέντη Μπελέρη είναι μία σημαντική εξέλιξη, αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς και υπάρχει ικανοποίηση για το ότι θα μετάσχει στις εργασίες του Ευρωκοινοβουλίου. Μάλιστα κυβερνητική πηγή τόνισε πως έγινε το αυτονόητο το οποίο δεν συμβαίνει πάντα. Τώρα έχουν προκηρυχθεί νέες εκλογές στην Χειμάρρα και θέλουμε να είναι ελεύθερες και δικαιες. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο 2023, δύο ημέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Αλβανία, όπου ήταν υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας, ο Μπελέρης συνελήφθη με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων.

Το δικαστήριο του Αυλώνα, όπου παραπέμφθηκε από τον περιφερειακό εισαγγελέα, δήλωσε αναρμόδιο για την υπόθεση και την παρέπεμψε στην Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, με τον Μπελέρη να παραμένει προφυλακισμένος. Στις 14 Μαΐου, ο Μπελέρης εκλέχθηκε δήμαρχος Χειμάρρας, με τον ίδιο στην φυλακή υπό προσωρινή κράτηση. Τον ίδιο μήνα, ο Ιλί Μανιάνι, υπουργός Δικαιοσύνης της Αλβανίας κατά την περίοδο 2015-2017, κατήγγειλε την κυβέρνηση του Έντι Ράμα για τη σύλληψη του Μπελέρη, κάνοντας λόγο για «φιάσκο» και «παρέμβαση στις ελεύθερες εκλογές». Στις 5 Μαρτίου 2024, το ειδικό δικαστήριο SPAK έκρινε ένοχο τον Μπελέρη και τον συνεργάτη του Παντελή Κοκαβέση. Το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης δύο ετών με κράτηση για τον Μπελέρη και στον Κοκαβέση 18 μήνες με τριετή αναστολή.

Σχοινάς: Δικαίωση η ανάληψη των καθηκόντων του

Ο αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ σημείωσε ότι ο σεβασμός του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι βασικό στοιχείο κάθε ευνομούμενης πολιτείας. Ο κ. Σχοινάς χαρακτηρίζει επίσης «δικαίωση το ότι ο Φρ. Μπελέρης θα αναλάβει επίσημα τα καθήκοντα του και θα συμμετάσχει στις ψηφοφορίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την επόμενη βδομάδα στο Στρασβούργο».

Exit mobile version