Ισπανία – Αγγλία τελικός Euro 2024: Και ναι! Τέταρτο τρόπαιο στην ιστορία!

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ισπανία – Αγγλία τελικός Euro 2024: Και ναι! Τέταρτο τρόπαιο στην ιστορία!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ισπανία, 2-1 την Αγγλία στον τελικό με ήρωα τον Ογιαρθάμπαλ

14.07.2024 | 23:53

Ισπανία, η κορυφαία της Ευρώπης! Η ομάδα του Λουίς Ντε Λα Φουέντε νίκησε την Αγγλία με 2-1 στον τελικό του Euro 2024 και κατέκτησε για 4η φορά το τρόπαιο, τις περισσότερες από κάθε άλλη ομάδα, κάνοντας το απόλυτο σε νίκες στη διοργάνωση που έγινε στη Γερμανία. Από τα πρώτα λεπτά του αγώνα, η Ισπανία ήταν η ομάδα που είχε στην κατοχή της την μπάλα, προσπαθώντας να κερδίσει μέτρα προς τα καρέ της Αγγλίας. Οι Ίβηρες κυκλοφόρησαν πολύ την μπάλα, ψάχνοντας κάποιο κενό “διάδρομο” και παίζοντας κυρίως από τα αριστερά με τον Νίκο Γουίλιαμς, με τα “τρία λιοντάρια” να βρίσκονται σε θέση άμυνας.

Η Αγγλία έδειξε πολύ προσεκτική στις κινήσεις της στο χώρο του κέντρου. Μετά το 15λεπτο, όμως, είχε ένα καλό διάστημα, βγαίνοντας μπροστά από τα δεξιά, με τους Σάκα και Γουόκερ (από εκεί βγήκαν κάποιες καλές μπαλιές, αλλά ο Κέιν ήταν πολύ καλά κλεισμένος). Η Ισπανία συνέχισε να έχει τον έλεγχο του ματς, χωρίς να μπορεί να γίνει επικίνδυνη. Απ’ την άλλη, κάποια σουτ που έκαναν οι παίκτες των “λιονταριών”, βρήκαν σε αμυνόμενους και δεν έφεραν σε δύσκολη θέση τον Σιμόν. Το πρώτο ημίχρονο του τελικού έμεινε στο… μηδέν, με τον Ρόδρι να τραυματίζεται και να γίνεται αλλαγή με την έναρξη της επανάληψης!

Β’ Ημίχρονο

Η Ισπανία έκανε ιδανική εκκίνηση στο δεύτερο ημίχρονο. Στο 47′ ο Γιαμάλ επιτέθηκε κατά μέτωπο από τα αριστερά, συνέκλινε “έσπασε” την μπάλα για τον Νίκο Γουίλιαμς, με τον εξτρέμ της Αθλέτικ να “εκτελεί” τον Πίκφορντ με αριστερό πλασέ στην κίνηση για το 1-0. Ακολούθησαν κάποιες ακόμα καλές στιγμές της Ισπανίας με τους όλμο, Μοράτα και Γουίλιαμς, πριν η Αγγλία ανεβάσει “στροφές”, με τον Σάουθγκεϊτ να περνάει τον ταχύτατο Γουότκινς στη θέση του Κέιν. Το σουτ του Μπέλιγχαμ στο 61′ ήταν η πρώτη καλή στιγμή της ομάδας στο δεύτερο μέρος. Η Ισπανία έδειξε να χάνει την κατοχή της μπάλας, αλλά είχε τους παίκτες για να την βγάλουν στην αντεπίθεση. Σε μια τέτοια φάση στο 66′, ο Γιαμάλ λίγο έλειψε να νικήσει τον Πίκφορντ, αλλά ο πορτιέρε της Αγγλίας έδιωξε δύσκολα σε κόρνερ.

Στο 73′ η Αγγλία κατάφερε να μπει και πάλι στη διεκδίκηση του τίτλου! Ο Σακά έκανε το γύρισμα από τα δεξιά και ο Μπέλιγχαμ έστρωσε τη μπάλα στον Πάλμερ, με τον μεσοεπιθετικό της Τσέλσι να κάνει το συρτό αριστερό πλασέ εκτός περιοχής και να στέλνει τη μπάλα στη δεξιά γωνία της εστίας του Σιμόν. Κι όλα αυτά, τρία λεπτά μετά την είσοδό του στον αγώνα!

Η Ισπανία ανέλαβε και πάλι τα ηνία του αγώνα και πίεσε για το γκολ που θα της έδινε τη νίκη. Στο 82′ ο Πίκφορντ είχε νέα μεγάλη επέμβαση σε πλασέ του Γιαμάλ, μέσα από τη μεγάλη περιοχή. Τελικά, στο 87′ ήρθε η “λύτρωση” για την Ισπανία, με μια από τις αλλαγές του Λουίς Ντε Λα Φουέντε. Μετά από γύρισμα του Κουκουρέγια, ο Ογιαρθάμπαλ (μπήκε στο 68′) έκανε την προβολή και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 2-1.

EURO 2024: Ο Γιαμάλ ξεπέρασε τον Πελέ και έγινε ο νεαρότερος ποδοσφαιριστής που συμμετέχει σε τελικό

Ο Γιαμάλ, αρχικά έγινε κόντρα στη Γαλλία για το EURO 2024, ο μικρότερος σε ηλικία ποδοσφαιριστής (16 ετών και 362 ημερών) που ξεκινά στη βασική ενδεκάδα ενός ημιτελικού Ευρωπαϊκού ή Παγκόσμιου πρωταθλήματος (παίρνοντας το ρεκόρ που κρατούσε από το 1958 ο Πελέ ο οποίος έπαιξε τότε σε ηλικία 17 ετών και 244 ημερών). Στο 21ο πρώτο λεπτό της ίδιας αναμέτρησης έγινε και ο νεότερος σκόρερ (το ρεκόρ κρατούσε ο Ελβετός Φονλάντεν από το 2004 όταν είχε σκοράρει σε ηλικία 18 ετών και 141 ημερών). Ωστόσο, ο τρομερός νεαρός Γιαμάλ κατέκτησε και σήμερα ένα ακόμη ρεκόρ από τον «Βασιλιά Πελέ» καθώς σε ηλικία 17 ετών και 1 ημέρας έγινε πλέον και ο νεότερος που έχει σε τελικό Ευρωπαϊκού ή Παγκοσμίου Πρωταθλήματος (ο Πελέ το 1958 στο Παγκόσμιο της Σουηδίας ήταν 17 ετών και 249 ημερών).

Ετικέτες
Exit mobile version