Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Γκολ Euro 2024: Τα αριστουργήματα της διοργάνωσης – Απόψε η μεγάλη μάχη!
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Γκολ Euro 2024: Τα αριστουργήματα της διοργάνωσης – Απόψε η μεγάλη μάχη!

Το ψαλίδι του Μπέλιγχαμ, η οβίδα του Γκιουλέρ, το ποίημα του Γιαμάλ και ο κεραυνός του Σίμονς

Ένα παιχνίδι απέμεινε για το μεγάλο φινάλε στο Euro 2024. Ο τελικός. Την Κυριακή στις 22:00 στο Βερολίνο η Αγγλία θα παίξει με την Ισπανία με έπαθλο την κούπα. Θα είναι η 4η για την Ισπανία, εάν τα καταφέρει και η 1η για την Αγγλία. Στα 50 παιχνίδια που προηγήθηκαν σημειώθηκαν 114 γκολ. Τα 10 από αυτά ήταν αυτογκόλ αλλά τα 4 από τα 114 ήταν αριστουργήματα. Τώρα ποιο από τα 4 είναι το καλύτερο είναι θέμα οπτικής του κάθε ποδοσφαιρόφιλου. Μπορεί στον τελικό βέβαια να σημειωθεί κάτι πιο … εκλεκτό.

Το ψαλιδάκι του Μπέλιγχαμ

Η Αγγλία παίζει με την Σλοβακία για την πρόκριση στους 8 του Euro και είναι πίσω από το 25′. Το… κάζο του Euro πλησιάζει αλλά ο Τζουντ Μπέλιγχαμ είχε άλλη άποψη. Ο νεαρός άσος της Ρεάλ Μαδρίτης σκοράρει με ένα απίθανο ψαλίδι στο 90+5′ και στέλνει το παιχνίδι στην παράταση. Εκεί καθαρίζει ο Κέιν και η Αγγλία συνέχισε για να φτάσει έως τον τελικό.

Η οβίδα του Γκιουλέρ

Πρωταγωνιστής και σε αυτό το γκολ είναι άλλος ένας παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης. Είναι ο 19χρονος Άρντα Γκιουλέρ. Ο νεαρός Τούρκος δείχνει την κλάση με το καλημέρα στο Euro αφού πετυχαίνει ένα απίθανο γκολ στην πρεμιέρα. Η Τουρκία παίζει με την Γεωργία και με το τέρμα του Γκιουλέρ στο 65′ προηγείται με 2-1 και τελικά κερδίζει.

Το ποίημα του Γιαμάλ

Από την Ρεάλ Μαδρίτης στην Μπαρτσελόνα και στον 17χρονο Λαμίν Γιαμάλ. Ο νεαρός άσος της Ισπανίας είχε ήδη μια ασίστ στο Euro 2024 και έψαχνε και το πρώτο του γκολ. Αυτό θα έρθει στον ημιτελικό με την Γαλλία. Το γκολ που πέτυχε από τα 25 μέτρα χαρακτηρίστηκε ως … ποίημα και ο μικρός έγινε πρώτο θέμα σε όλο τον κόσμο. Η Ισπανία ισοφάρισε σε 1-1 και τελικά απέκλεισε με 2-1 τη Γαλλία.

Ο κεραυνός του Σίμονς

Ο Ολλανδός Τσάβι Σίμονς έκανε σπουδαίο τουρνουά στη Γερμανία αλλά η ομάδα του δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Αγγλίας και να φτάσει στον μεγάλο τελικό. Ο άσος της Παρί Σεν Ζερμέν πάντως έκανε το χρέος του στον ημιτελικό. Με ένα σουτ – κεραυνό μόλις στο 7′ άνοιξε το σκορ για την Ολλανδία αλλά το γκολ δεν έφτανε για την στείλει στον τελικό.

Η μεγάλη στιγμή έφτασε

Έπειτα από τέσσερις εβδομάδες απόλυτης και συναρπαστικής δράσης ανάμεσα σε 24 ομάδες, ήρθε η ώρα του μεγάλου τελικού του εφετινού EURO 2024. Στις 22:00 της Κυριακής (14/7), στο “Olympiastadion” του Βερολίνου η Ισπανία και η Αγγλία αναμετρώνται σε ένα ματς που περιμένει με… κομμένη την ανάσα όλη η ποδοσφαιρική Ευρώπη (κι όχι μόνο). Απ’ την πλευρά του ο τεχνικός της Αγγλίας, Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, ήταν λιτός, αλλά ξεκάθαρος: «Το γεγονός ότι μπόρεσα να οδηγήσω την Αγγλία σε έναν πρώτο μεγάλο τελικό στο εξωτερικό, με κάνει πολύ περήφανο. Τώρα θέλουμε να κερδίσουμε μια Ισπανία που ήταν η καλύτερη του τουρνουά. Θα είναι δύσκολο ματς και θα μας πιέσουν, οπότε θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικοί με την μπάλα στα πόδια και θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικοί χωρίς αυτήν. Είναι ένας τελικός…».

Οι δύο χώρες συναντήθηκαν -ποδοσφαιρικά- πέρσι δύο φορές, όχι όμως σε επίπεδο ανδρών. Αρκετές εβδομάδες αφότου η Αγγλία U21 του Λι Κάρλσεϊ «βύθισε» τους Ισπανούς και κατέκτησε το EURO U21 με 1-0, η γυναικεία ομάδα της Ισπανίας κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο, επικρατώντας της Αγγλίας με το ίδιο σκορ.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ

ΙΣΠΑΝΙΑ

2ος ΟΜΙΛΟΣ

-3-0 εναντίον της Κροατίας (29΄ Μοράτα, 32΄ Φαμπιάν Ρουίθ, 45+2΄ Καρβαχάλ)
-1-0 εναντίον της Ιταλίας (55΄ αυτ. Καλαφιόρι)
-1-0 εναντίον της Αλβανίας (13΄ Φεράν Τόρες)

ΦΑΣΗ ΤΩΝ «16»

-4-1 εναντίον της Γεωργίας (39΄ Ρόδρι, 51΄ Φαμπιάν Ρουίθ, 75΄ Νίκο Γουίλιαμς, 83΄ Όλμο – 18΄ αυτ. Λε Νορμάντ)

ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ

-2-1 εναντίον της Γερμανίας στην παράταση (51΄ Όλμο, 119΄ Μερίνο – 89΄ Βιρτς)

ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ

-2-1 εναντίον της Γαλλίας (21΄ Γιαμάλ, 25΄ Όλμο – 9΄ Κολό Μουανί)

ΑΓΓΛΙΑ

3ος ΟΜΙΛΟΣ

-1-0 εναντίον της Σερβίας (13΄ Μπέλινγχαμ)
-1-1 με τη Δανία (18΄ Κέιν – 34΄ Χιούλμαντ)
-0-0 με τη Σλοβενία

ΦΑΣΗ ΤΩΝ «16»

-2-1 τη Σλοβακία στην παράταση (90+5΄ Μπέλινγχαμ, 91΄ Κέιν – 25΄ Στραντς)

ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ

-5-3 εναντίον της Ελβετίας στα πέναλτι/1-1 κ.δ. και παρ. (80΄ Σάκα – 75΄ Εμπολό)

ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ

-2-1 την Ολλανδία (18΄ πέν. Κέιν, 90+1΄ Γουάτκινς – 7΄ Σίμονς).

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις