Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Φωτιές τώρα Ελλάδα 14/7: Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιές τώρα Ελλάδα 14/7: Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Φωτιές τώρα Ελλάδα 14/7: Νέα εστία σε Πρέσπες και Χίο - Η κατάσταση σε δήμο Λαγκαδά, Ασπρόπυργο και Αγρίνιο

Συναγερμός στην Πυροσβεστική για φωτιά στις Πρέσπες. Η φωτιά καίει σε δασική έκταση στο Βροντερό Πρεσπών και στο σημείο επιχειρούν 15 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος της 8ης ΕΜΟΔΕ, 4 οχήματα, και 1 ελικόπτερο. Συναγερμός σήμανε το μεσημέρι της Κυριακής (14/7) και στη Χίο, στην περιοχή της Κώμης. Η φωτιά εκδηλώθηκε σε αγροτοδασικές εκτάσεις. Επί τόπου επιχειρούν 38 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρο, 13 οχήματα και δύο ελικόπτερα. Λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι, εστάλη στους κατοίκους της περιοχής μήνυμα από το 112. Σημειώνεται πως η περιοχή έχει μαστιχόδεντρα ενώ η παραλία της Κώμης έχει ιδιαίτερη τουριστική κίνηση.

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι πλέον η φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στον δήμο Λαγκαδά, στο 37ο χλμ Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Σερρών. Ωστόσο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική παραμένουν στην περιοχή ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, επίγειες. Νωρίτερα, είχαν συνδράμει στο έργο της κατάσβεσης και εναέρια μέσα, τρία αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα. Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η φωτιά έκλεισε η Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Σερρών στο σημείο, καθώς είχε φωτιά είχε περάσει τον δρόμο.

Διακοπή κυκλοφορίας – Πυρκαγιά και στον Ασπρόπυργο

Λόγω της πυρκαγιάς έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού Λαγκαδά – Προμαχώνα από τη διασταύρωση του Στρυμονικού έως τα όρια με την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης & στις δύο κατευθύνσεις. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Σερρών.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση κοντά στην περιφερειακή Αιγάλεω, στον Ασπρόπυργο Αττικής. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 29 πυροσβέστες με μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος της 1ης ΕΜΟΔΕ και 9 οχήματα. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες ΟΤΑ.

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στο Αγρίνιο

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε από τις πυροσβεστικές δυνάμεις φωτιά που εκδηλώθηκε αργά το απόγευμα χθες Σάββατο σε δασική έκταση στην περιοχή Κρεμαστά του Αγρινίου. Στο σημείο εξακολουθούν να επιχειρούν περίπου 50 πυροσβέστες, με περισσότερα από 12 οχήματα, προκειμένου να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την φωτιά και να αντιμετωπίσουν άμεσα ενδεχόμενες αναζωπυρώσεις.

Χάρτης πρόβλεψης πυρκαγιάς για αύριο Δευτέρα (15/7)

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για αύριο Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Κρήτης
  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου, ΠΕ Ροδόπης)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις