Τραμπ πυροβολισμοί: «Πάγωσε» η Αμερική από την απόπειρα δολοφονίας του υποψήφιου προέδρου των ΗΠΑ

ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ πυροβολισμοί: «Πάγωσε» η Αμερική από την απόπειρα δολοφονίας του υποψήφιου προέδρου των ΗΠΑ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

«Πάγωσε» η Αμερική από την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ - Παγκόσμια καταδίκη

14.07.2024 | 08:18

Σοκ και κατάσταση συναγερμού έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ η επίθεση που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής (ώρα Ελλάδας) εναντίον του υποψηφίου για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Πενσυλβάνια. Δέχθηκε πυρά, πιθανώς από όπλο και λίγο μετά αποχώρησε με αίματα από στη σκηνή. Ένας θεατής σκοτώθηκε και δύο τραυματίσθηκαν σοβαρά ενώ νεκρός είναι και ο δράστης της επίθεσης, τον οποίο και εξουδετέρωσαν οι μυστικές υπηρεσίες.Ο δράστης της επίθεσης βρισκόταν σε σημείο εκτός του συγκεντρωμένου πλήθους και σε θέση υψηλότερη ώστε να έχει καλό στόχο. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για έναν 20χρονο άνδρας από την Πενσιλβάνια, μετέδωσε δημοσιογράφος του CNN επικαλούμενος πηγές. Σύμφωνα με ανάρτηση του δημιοσιογράφου στο Χ, το FBI έχει ταυτοποιήσει τον άνδρα.

Η επίθεση διαπράχθηκε περί τις 18:15 (1:15 ώρα Ελλάδας). Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χρειάστηκε να απομακρυνθεί από προεκλογική συγκέντρωση στην Πενσιλβάνια εξαιτίας πυρών χθες Σάββατο, ανακοίνωσε πως τραυματίστηκε από σφαίρα η οποία «διαπέρασε» το δεξί αυτί του. «Χτυπήθηκα από σφαίρα η οποία διαπέρασε το πάνω μέρος του δεξιού μου αυτιού», ανέφερε ο κ. Τραμπ μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Truth Social, προσωπικού του δημιουργήματος. «Είναι απίστευτο πως μπόρεσε να γίνει κάτι τέτοιο στη χώρα μας», πρόσθεσε. Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος βγήκε από νοσοκομείο όπου του προσφέρθηκαν φροντίδες μετά τον τραυματισμό του και όπως έγινε γνωστό σκοπεύει να μεταβεί στο συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος το οποίο ξεκινά αύριο Δευτέρα, ανακοίνωσε η προεκλογική του ομάδα. «Ο πρόεδρος Τραμπ είναι καλά» και «ανυπομονεί να σας συναντήσει όλους στο Μιλγουόκι του Ουισκόνσιν όπου θα διεξαχθεί αυτό το μεγάλο συνέδριο από τις 15 ως τις 18 Ιουλίου», επεσήμαναν η προεκλογική ομάδα του υποψήφιου και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

Συνομιλία Μπάιντεν – Τραμπ

Ο Aμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον προκάτοχο και αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές, ενώ νωρίτερα, η προεδρία των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ο κ. Μπάιντεν θα επιστρέψει εσπευσμένα στην Ουάσιγκτον από την κατοικία του στο Ντέλαγουερ. Νωρίτερα διάγγελμά του που αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επέμεινε στο ότι «δεν υπάρχει καμιά θέση στην Αμερική για τη βία αυτού του είδους», την οποία χαρακτήρισε «άρρωστη», υπογραμμίζοντας πως «οι πάντες πρέπει να την καταδικάσουν». Ο κ. Τραμπ, είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν, θα έπρεπε να μπορεί να εκφωνήσει την ομιλία του ειρηνικά, χωρίς το παραμικρό πρόβλημα, προσθέτοντας πως το συμβάν ήταν ανεπίτρεπτο.

Ομπάμα: Δεν υπάρχει θέση για πολιτική βία στη δημοκρατία μας

Ανακουφισμένος δήλωσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα από το ότι δεν φαίνεται σοβαρός ο τραυματισμός του Ντόναλντ Τραμπ. «Δεν υπάρχει καμιά απολύτως θέση για πολιτική βία στη δημοκρατία μας. Παρότι δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη, θα πρέπει να είμαστε όλοι ανακουφισμένοι που ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν τραυματίστηκε σοβαρά και να αδράξουμε την ευκαιρία για να δεσμευτούμε εκ νέου στην πολιτισμένη συμπεριφορά και στον σεβασμό της πολιτικής. Η Μισέλ και εγώ του ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση», έγραψε ο Μπαράκ Ομπάμα σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Καταδίκη από Μπλίνκεν και Όστιν

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο Άντονι Μπλίνκεν, αντέδρασε στην επίθεση εναντίον του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε προεκλογική συγκέντρωση στην Πενσιλβάνια εκφράζοντας «σοκ» και «θλίψη». Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν τόνισε ότι «δεν είναι αυτός ο τρόπος με τον οποίο επιλύουμε τις διαφορές μας στην Αμερική — και δεν πρέπει να είναι ποτέ». Ο στρατηγός εν αποστρατεία πρόσθεσε πως αισθάνεται ανακούφιση για το ότι ο πρώην πρόεδρος είναι καλά και ασφαλής.

Καταδικάζει ο Αντόνιο Γκουτέρες

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε την επίθεση κατά της ζωής του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, επεσήμανε εκπρόσωπός του. «Ο γενικός γραμματέας καταδικάζει απερίφραστα αυτή την ενέργεια πολιτικής βίας. Στέλνει τις καλύτερες ευχές του για γρήγορη ανάρρωση στον πρόεδρο Τραμπ», σημείωσε.

Τριντό: «Η πολιτική βία δεν είναι ποτέ ανεκτή»

«Η πολιτική βία δεν είναι ποτέ ανεκτή», τόνισε ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό μέσω X αντιδρώντας στην επίθεση ενόπλου εναντίον του υποψηφίου της αμερικανικής δεξιάς για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που διαπράχθηκε χθες Σάββατο στην πολιτεία Πενσιλβάνια.

Βίκτορ Όρμπαν: «Σκοτεινές ώρες»

Ο δεξιός εθνικιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν τόνισε μέσω X πως «σκέφτεται» τον Ντόναλντ Τραμπ και «προσεύχεται» για αυτόν «αυτές τις σκοτεινές ώρες», αντιδρώντας στην επίθεση εναντίον του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου για την προεδρία των ΗΠΑ στην Πενσιλβάνια. Μόλις δυο ημέρες νωρίτερα, ο κ. Όρμπαν είχε συνάντηση με τον αμερικανό πρώην πρόεδρο στην κατοικία του στο Μαρ-α-Λάγκο, την οποία παρουσίασε ως μέρος της πρωτοβουλίας του για την προώθηση ειρηνευτικής διαδικασίας στην Ουκρανία.

Νετανιάχου: Προσευχόμαστε για ταχεία ανάρρωση

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε μέσω X πως ο ίδιος και η σύζυγός του Σάρα νιώθουν «σοκαρισμένοι» μετά την επίθεση εναντίον του «(σ.σ. πρώην) προέδρου Τραμπ» κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ. «Προσευχόμαστε για την ασφάλειά του και την ταχεία ανάρρωσή του», πρόσθεσε ο κ. Νετανιάχου, που διατηρεί εξαίρετη σχέση με τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο.

Ιάπωνας πρωθυπουργός: Σθεναρή καταδίκη κάθε μορφής βίας

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενωθεί και να καταδικάσει σθεναρά κάθε μορφή βίας που θέτει σε κίνδυνο τη δημοκρατία, αντιδρώντας στην επίθεση εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ στην Πενσιλβάνια. «Προσεύχομαι για την ταχεία ανάρρωση του πρώην προέδρου Τραμπ», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας μέσω X. Υπενθυμίζεται πως ο προκάτοχος του κ. Κισίντα στο αξίωμα, ηγετικό στέλεχος της παράταξής του, του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Σίνζο Άμπε, δολοφονήθηκε από ένοπλο ενώ εκφωνούσε προεκλογική ομιλία την 8η Ιουλίου 2022.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αλλάζουν όλα στις υπηρεσίες υγειονομικού ελέγχου της Περιφέρειας Αττικής, με απόφαση του Νίκου Χαρδαλιά 14.07.2024 | 08:18
Η πρώτη εμφάνιση του Τραμπ μετά την απόπειρα δολοφονίας του - Η αλλαγή στη φρουρά του 14.07.2024 | 08:18
Παναγιωτόπουλος: Άδεια διαμονής θα σημαίνει αυτομάτως και έκδοση ΑΜΚΑ για τους νόμιμους μετανάστες 14.07.2024 | 08:18
Αφιερώματα σε Μπέλλου - Γαβαλά, αλλά και live Encardia - Alejandro Diaz, στην τρίτη εβδομάδα του Φεστιβάλ Ρεματιάς – Νύχτες Αλληλεγγύης 2024 14.07.2024 | 08:18
Ηθοποιός ξυλοκόπησε σε κατάσταση μέθης τον σύζυγό της στην Κάρυστο 14.07.2024 | 08:18
Tουριστική Προβολή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης στα Effie Awards 2024 14.07.2024 | 08:18
«Συνέχισε να δουλεύεις, αδερφέ, γιατί μπορείς τα πάντα» - Η συμβουλή του Ρόδρι στον Γιαμάλ  14.07.2024 | 08:18
Πλεύρης για Novartis: Αν βγουν οι κουκούλες θα δούμε το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης που έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ 14.07.2024 | 08:18
Exit mobile version