Μάρτυρες Νοβάρτις – Πρώτο Θέμα: Σάλος από τις αποκαλύψεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάρτυρες Νοβάρτις – Πρώτο Θέμα: Σάλος από τις αποκαλύψεις

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

"Θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις και εκείνοι για τα έργα και τις ημέρες τους και τους καθοδηγητές τους"

14.07.2024 | 18:47

Πολιτικές αντιδράσεις και ραγδαίες δικαστικές εξελίξεις που θα καθορίσουν εάν θα βγουν οι κουκούλες της σκευωρίας Novartis προκαλεί το δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος που αποκαλύπτει πως οι προστατευόμενοι μάρτυρες μοιράστηκαν 56 εκατ ευρώ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε ανακοίνωση του το πρωί της Κυριακής αναφέρει πως “Το σημερινό αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» επιβεβαιώνει πανηγυρικά όσα υποστηρίζαμε από την πρώτη στιγμή. Ότι το «σκάνδαλο Novartis», ήταν μια ενορχηστρωμένη αλλά πολύ κακοστημένη σκευωρία που κατέρρευσε με πάταγο, με στόχο την εξόντωση πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ” ενώ σε άλλο σημείο τονίζει “Tώρα η Δικαιοσύνη θα αποφασίσει – με βάση και τα νέα δεδομένα – αν θα βγουν οι κουκούλες από τους προστατευόμενους μάρτυρες των δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για να δώσουν και εκείνοι εξηγήσεις για τα έργα και τις ημέρες τους αλλά και τους καθοδηγητές τους”.

Ο Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργος Μυλωνάκης σε ανάρτηση του λέει μεταξύ άλλων”Ένα οικονομικό σκάνδαλο που ορισμένοι αντί να το διερευνήσουν στην πραγματική του διάσταση, επέλεξαν να το εργαλειοποιήσουν προκειμένου να στοχεύσουν και να σπιλώσουν πολιτικούς αντιπάλους”.

“Μετά τις αποκαλύψεις σήμερα του Πρώτου Θέματος ότι έχουν λάβει οι ίδιοι και ο δικηγόρος τους το ιλιγγιώδες ποσό των 56 εκ.€ αμοιβή στις ΗΠΑ, ο δρόμος είναι ορθάνοιχτος για τη Δικαιοσύνη να κάνει αυτό που πρέπει. Αυτό που πρέπει για τα δέκα αθώα πολιτικά πρόσωπα, αυτό που πρέπει για τη Δημοκρατία. Αναμένουμε”, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο πρώην Υπουργός και ένα από τα 10 θύματα της σκευωρίας Ανδρέας Λοβέρδος.

Θέση για την εξέλιξη της υπόθεσης πήρε και ο βουλευτής Α Αθηνών και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θάνος Πλεύρης τονίζοντας “Οι προστατευόμενοι μάρτυρες είχαν ιδίον όφελος και εισέπραξαν εκατομμύρια ευρώ. Επομένως δεν μπορούν να παραμείνουν σε καθεστώς προστασίας. Δε μπορεί πλέον να μην αξιολογήσει η δικαιοσύνη αυτά τα δεδομένα”.

Αντίδραση υπήρξε και από τον εκπρόσωπο τύπου της ΝΔ Νίκο Ρωμανό. Σε παρέμβασή του στην εκπομπή “Καλημέρα” του ΣΚΑΙ είπε πως το θεσμικό πλαίσιο απαγορεύει στους προστατευόμενους μάρτυρες να αποβλέπουν σε “ίδιον όφελος” από την υπόθεση στην οποία είναι εμπλεκόμενοι ενώ σε άλλο σημείο τόνισε πως πρέπει “να δούμε τι σύνδεση έχει η υπόθεση με το παραυπουργείο Δικαιοσύνης που έχει καταγγελθεί από τα ίδια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ”. Επίσης, το στέλεχος της ΝΔ και υποψήφιος ευρωβουλευτής Σπύρος Καρανικόλας έγραψε για την υπόθεση στο “Χ”: “ Οι ανατριχιαστικές αποκαλύψεις σήμερα του @protothema, επιβάλλουν ως μονόδρομο πλέον, να βγουν οι κουκούλες σε αυτούς που παρανόμως τέθηκαν σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα στην Ελλάδα, ώστε πλέον να μάθουμε, ποιος στην Ελλάδα τους έδωσε την εντολή να καταθέσουν, όσα ψευδώς κατέθεσαν, με σκοπό την εξόντωση δέκα αθώων ανθρώπων, έχοντας όμως οι ίδιοι ως όφελος ένα πακτωλό δεκάδων εκατομμυρίων ως αμοιβή”.

Η πλήρης δήλωση του κ.Παύλου Μαρινάκη, ακολουθεί:

Το σημερινό αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» επιβεβαιώνει πανηγυρικά όσα υποστηρίζαμε από την πρώτη στιγμή. Ότι το «σκάνδαλο Novartis», ήταν μια ενορχηστρωμένη αλλά πολύ κακοστημένη σκευωρία που κατέρρευσε με πάταγο, με στόχο την εξόντωση πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ. Οι προστατευόμενοι, από τις κουκούλες, μάρτυρες, εκείνοι οι «αθώοι άνθρωποι που δεν άντεχαν να βλέπουν το άδικο», πληρώθηκαν αδρά για τις υπηρεσίες τους, λαμβάνοντας 26 εκατομμύρια ευρώ, ενώ άλλα 30 εκατομμύρια ο δικηγόρος τους, με τους φόρους, μάλιστα, πληρωμένους.

Έξι χρόνια μετά την μνημειώδη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ και αμετάκλητα καταδικασμένου από τη Δικαιοσύνη Δημήτρη Παπαγγελόπουλου- έξω μάλιστα από το Μέγαρο Μαξίμου, στο οποίο λειτουργούσε παρα-υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως ομολογούν πλέον πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, – ότι η υπόθεση Novartis ήταν το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους», αποδεικνύεται ότι είχε δίκιο. Μόνο που ήταν από την ανάποδη: Η σκευωρία εναντίον πολιτικών προσώπων που «κρέμασε στα μανταλάκια» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τους έσυρε σε προανακριτική, με κατάληξη την κατάρρευση της σκευωρίας.

Χάρη στο νέο νομικό πλαίσιο που θέσπισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, υπάρχουν πλέον τα κατάλληλα εργαλεία, αν το κρίνει η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, για να χυθεί άπλετο φως. Tώρα η Δικαιοσύνη θα αποφασίσει – με βάση και τα νέα δεδομένα – αν θα βγουν οι κουκούλες από τους προστατευόμενους μάρτυρες των δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για να δώσουν και εκείνοι εξηγήσεις για τα έργα και τις ημέρες τους αλλά και τους καθοδηγητές τους.

Μυλωνάκης: ενδιαφέρουσα πτυχή της σκοτεινής σκευωρίας

Αντίδραση υπήρξε και από τον Υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργο Μυλωνάκη: Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πτυχή της σκοτεινής υπόθεσης της Novartis αποκαλύπτει το @protothema. Ένα οικονομικό σκάνδαλο που ορισμένοι αντί να το διερευνήσουν στην πραγματική του διάσταση, επέλεξαν να το εργαλειοποιήσουν προκειμένου να στοχεύσουν και να σπιλώσουν πολιτικούς αντιπάλους”.

Ο Υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης μετά την αποκάλυψη του Θέματος προχώρησε σε ανάρτηση στην πλατφόρμα “Χ” τονίζοντας ότι πλέον δεν υπάρχει κανένας λόγος για τη μη άρση του καθεστώτος προστασίας ενώ όπως αναφέρει το μείζον πλέον είναι “να μάθουμε ποιοι τους έβαλαν να κάνουν τις ψευδείς καταγγελίες”. Ο ίδιος σε νεότερη ανάρτηση εξηγεί πως η ελληνική νομοθεσία απαγορεύει στους προστατευόμενους μάρτυρες να αποβλέπουν σε ίδιον όφελος και πως πλέον οι ενέργειες της Δικαιοσύνης αποτελούν μονόδρομο.

“Το άρθρο του Νόμου που θεσπίζει τον Μάρτυρα Δημοσίου Συμφέροντος ρητώς ορίζει, ότι για να λάβει κάποιος αυτή την προστασία δεν μπορεί να αποβλέπει σε ίδιον όφελος” σημειώνει χαρακτηριστικά για να προσθέσει πως “ Η διάταξη είναι ξεκάθαρη και δεν σηκώνει αμφισβήτηση, ούτε Δικαστική Κρίση. Είναι απολύτως δεσμευτική για τους Εισαγγελείς. Ο ένας τουλάχιστον από εκείνους που έλαβαν αυτή την προστασία από την κα Τουλουπάκη, ως Μάρτυρας Δημοσίου Συμφέροντος, είναι ο κ. Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης. Το γνωρίζουμε καθώς, όπως έχει αποδειχθεί στο Πόρισμα της Προκαταρκτικής Επιτροπής της Βουλής, από τα έγγραφα που έστειλαν οι ΗΠΑ περιγράφεται η ιδιότητα και η εργασία του στην εταιρία Novartis Hellas καθώς και τα συγκεκριμένα έτη που εργάστηκε. Ο κύριος μάλιστα αυτός είναι φυλακή εδώ και αρκετούς μήνες, λόγω άλλης απάτης που διέπραξε. Η διαμάχη του κ. Βελόπουλου με τον βουλευτή του Επικρατείας κ. Σαράκη έφερε στο φως και τα ακριβή ποσά που προσδοκούσαν να λάβουν και τελικά έλαβαν από τις ΗΠΑ, μετά τον συμβιβασμό εκεί της εταιρίας Novartis με το Αμερικανικό Δημόσιο.

Άρα ο κ. Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης τουλάχιστον ήταν Προστατευόμενος μάρτυρας στις ΗΠΑ και ταυτοχρόνως Μάρτυρας Δημοσίου Συμφέροντος στην Ελλάδα κατά παράβαση του νόμου που ισχύει εδώ. Δεν είναι πλέον στην διακριτική ευχέρεια κανενός εισαγγελέως να αποφασίσει ή όχι τον απαχαρακτηρισμό του. Όποιος Εισαγγελέας χρεωθεί αυτή την αίτηση, που έχει ήδη κατατεθεί από τον @samaras_antonis απλώς καλείται να διαπιστώσει την καταφανή παράβαση του νόμου και να άρει την Προστασία του κ. Δεστεμπασίδη τουλάχιστον. Έτσι θα μπορέσουμε όλοι εμείς να τον καλέσουμε στο Δικαστήριο και να τον ρωτήσουμε ποιος τον έβαλε να πει αυτά τα ψέματα για μας. Δεν διανοούμαι καν ότι αυτή τη φορά θα υπάρξει Εισαγγελεύς που ενώπιον ολοκλήρου του Ελληνικού λαού, θα αποφασίσει να παραβιάσει το νόμο, να διαπράξει ο ίδιος ο Εισαγγελεύς Παράβαση Καθήκοντος και μάλιστα για να υπερασπιστεί ένα λαμόγιο σαν τον συγκεκριμένο. Είμαι βέβαιος ότι η ώρα να βγουν οι κουκούλες έφθασε και η Αλήθεια που τόσα χρόνια καρτερικά περιμένουμε θα έρθει στο Φώς. Εύγε στο @protothema για άλλη μία μεγάλη δημοσιογραφική αποκάλυψη…”

Το πόρισμα της προκαταρκτικής επιτροπής της βουλής επιβεβαιώνεται πλήρως. Οι προστατευόμενοι μάρτυρες είχαν ιδίον όφελος και εισέπραξαν εκατομμύρια ευρώ. Επομένως δεν μπορούν να παραμείνουν σε καθεστώς προστασίας. Δε μπορεί πλέον να μην αξιολογήσει η δικαιοσύνη αυτά τα δεδομένα, σημειώνει σε ανάρτησή του στο Χ ο Θάνος Πλεύρης: Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Ρωμανός, μιλώντας στον Σκάι σημείωσε ότι«απαγορευόταν να χαρακτηριστεί κάποιος προστατευόμενος μάρτυρας, αν είχε ίδιον όφελος από την υπόθεση – Ανοίγουν διάπλατα οι πόρτες για να βγουν οι κουκούλες».

Οι ανατριχιαστικές αποκαλύψεις σήμερα του @protothema, επιβάλλουν ως μονόδρομο πλέον, να βγουν οι κουκούλες σε αυτούς που παρανόμως τέθηκαν σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα στην Ελλάδα, ώστε πλέον να μάθουμε, ποιος στην Ελλάδα τους έδωσε την εντολή να καταθέσουν, όσα ψευδώς κατέθεσαν, με σκοπό την εξόντωση δέκα αθώων ανθρώπων, έχοντας όμως οι ίδιοι ως όφελος ένα πακτωλό δεκάδων εκατομμυρίων ως αμοιβή, επισημαίνει μεταξύ άλλων, σε ανάρτησή του ο Σπύρος Καρανικόλας.

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ένας εκ των πολιτικών που βρέθηκαν στη θέση του κατηγορούμενου για την υπόθεση Novartis, σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του στο Χ: «Μετά τις αποκαλύψεις σήμερα του Πρώτου Θέματος @protothema ότι έχουν λάβει οι ίδιοι και ο δικηγόρος τους το ιλιγγιώδες ποσό των 56 εκ.€ αμοιβή στις ΗΠΑ, ο δρόμος είναι ορθάνοιχτος για τη Δικαιοσύνη να κάνει αυτό που πρέπει. Αυτό που πρέπει για τα δέκα αθώα πολιτικά πρόσωπα, αυτό που πρέπει για τη Δημοκρατία. Αναμένουμε. Και κάτι ακόμη: μέχρι στιγμής εκτός από τη Νέα Δημοκρατία, σύσσωμη η δήθεν κοπτόμενη για το Κράτος Δικαίου αντιπολίτευση διαπιστώνουμε ότι διατηρεί στάση απόλυτης σιωπής. Έχει κι αυτό τη σημασία του».

Υπενθυμίζεται πως και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος κατέθεσαν την περασμένη εβδομάδα νέο αίτημα προς τον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος για τον αποχαρακτηρισμό των “Μαξίμου Σαράφη” και “Αικατερίνης Κελέση” ως μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, την αφαίρεση της προστασίας τους και την ανάσυρση των εναντίον τους εγκλήσεων για ψευδή κατάθεση και συκοφαντική δυσφήμηση.

Αφορμή για την κίνηση των θυμάτων της σκευωρίας έδωσαν οι νέοι Ποινικοί Κώδικες των Φλωρίδη – Μπούγα που επιτρέπουν στον αρμόδιο εισαγγελέα οποτεδήποτε το κρίνει να ανακαλεί το καθεστώς προστασίας μαρτύρων όταν οι λόγοι επιβολής του εκλείψουν. Σύμφωνα με τα αιτήματα των 4 πολιτικών προσώπων οι λόγοι προστασίας των μαρτύρων έχουν εκλείψει από την στιγμή που οι καταγγελίες τους κρίθηκαν ψευδείς αλλά και μετά τις αποκαλύψεις για το οικονομικό όφελος που είχαν οι “κουκουλοφόροι” από την συνεργασία τους με τις αμερικανικές αρχές για την ίδια υπόθεση.

Να σημειωθεί πως έμπειροι νομικοί με άριστη γνώση της υπόθεσης αναφέρουν στο “Θέμα” πως τα πραγματικά δεδομένα και το νέο θεσμικό πλαίσιο επιβάλλουν στον αρμόδιο εισαγγελέα να επανεξετάσει και να άρει το καθεστώς προστασίας των κουκουλοφόρων μαρτύρων που ενήργησαν ως εκτελεστικά όργανα της σκευωρίας Novartis. Εξηγούν πως το σύνολο των στοιχείων που έχουν προκύψει οδηγούν σε 3 βασικά συμπεράσματα για τους κουκουλοφόρους μάρτυρες: Οι ισχυρισμοί τους περί χρηματισμού 10 πολιτικών προσώπων αποδείχθηκαν ψευδείς καθώς το σύνολο του κατηγορητηρίου κατέρρευσε.

Αποσκοπούσαν και πρόσφατα έλαβαν χρηματικό όφελος καθώς ήταν παράλληλα μάρτυρες των αμερικανικών αρχών για την ίδια υπόθεση. Αποδείχθηκαν πρόσωπα τουλάχιστον αμφιλεγόμενης αξιοπιστίας καθώς στην πορεία ο ”Σαράφης” προφυλακίστηκε ως εγκέφαλος εγκληματικής οργάνωσης που έστηνε οικονομικές απάτες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
45χρονη βρέθηκε νεκρή σε παραλία του Ρεθύμνου - Δίπλα της βρισκόταν μεθυσμένος ο σύντροφός της 14.07.2024 | 18:47
Τουρίστες διέσωσαν αδέσποτο γατάκι - Μια ιστορία που συγκινεί 14.07.2024 | 18:47
Πότε λήγει η προθεσμία για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα - Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι 14.07.2024 | 18:47
Αλλάζουν όλα στις υπηρεσίες υγειονομικού ελέγχου της Περιφέρειας Αττικής, με απόφαση του Νίκου Χαρδαλιά 14.07.2024 | 18:47
Η πρώτη εμφάνιση του Τραμπ μετά την απόπειρα δολοφονίας του - Η αλλαγή στη φρουρά του 14.07.2024 | 18:47
Παναγιωτόπουλος: Άδεια διαμονής θα σημαίνει αυτομάτως και έκδοση ΑΜΚΑ για τους νόμιμους μετανάστες 14.07.2024 | 18:47
Αφιερώματα σε Μπέλλου - Γαβαλά, αλλά και live Encardia - Alejandro Diaz, στην τρίτη εβδομάδα του Φεστιβάλ Ρεματιάς – Νύχτες Αλληλεγγύης 2024 14.07.2024 | 18:47
Ηθοποιός ξυλοκόπησε σε κατάσταση μέθης τον σύζυγό της στην Κάρυστο 14.07.2024 | 18:47
Exit mobile version