Φωτιές τώρα Ελλάδα 15/7: Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιές τώρα Ελλάδα 15/7: Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ξένη Κιτζόγλου

Φωτιές τώρα Ελλάδα 15/7: Νέες εστίες σε Κέα, Κέρκυρα, Πρέβεζα, Σουφλί, Αιτωλοακαρνανία και Ιωάννινα - Υπό έλεγχο η κατάσταση σε Κρήτη και Λαμία

15.07.2024 | 15:10

Φωτιά σε χαμηλή βλάστηση, σε δύσβατη περιοχή, στην περιοχή Λυγιά της Κέας ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας (15/7). Για την κατάσβεση έχουν κινητοποιηθεί 10 πυροσβέστες, με μια ομάδα πεζοπόρου και ένα όχημα. Από αέρος επιχειρούν ρίψεις δύο ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος, ενώ εστάλη μήνυμα από το 112, μέσω του οποίου ζητείται από τους κατοίκους της Λυγιάς να απομακρυνθούν προς Πήσσες. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, ενδέχεται να μεταφερθούν και άλλες δυνάμεις στην Κέα μέσω του Λαυρίου. Φωτιά μαίνεται σε δασική έκταση στην Κουλούρα Κέρκυρας και στην Σερζιανά Πρέβεζας. Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, το πύρινο μέτωπο στην Κέρκυρα δεν απειλεί οικισμό. Στην περιοχή επιχειρούν 21 πυροσβέστες με πέντε οχήματα και πέντε αεροσκάφη. Φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη και στην περιοχή Κυριακή στο Σουφλί. Για την κατάσβεση της φωτιάς έχουν κινητοποιηθεί 5 αεροπλάνα και 4 ελικόπτερα.

Ταυτόχρονα, ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με τη συνδρομή και τεχνικών μέσων της Περιφέρειας Κρήτης αλλά και του Δήμου Ηρακλείου, παραμένουν και επιχειρούν στα σημεία που εκδηλώθηκε πυρκαγιά, στον Προφήτη Ηλία. Από την πρώτη στιγμή στην περιοχή βρίσκονται 50 πυροσβέστες με 20 οχήματα, δύο ομάδες πεζοπόρου από την 3η ΕΜΟΔΕ και δύο εναέρια μέσα που επιχειρούν, κάνοντας ρίψεις νερού. Η φωτιά, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έχει οριοθετηθεί, ωστόσο το έργο της κατάσβεσης εξακολουθεί να είναι δύσκολο λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Η φωτιά, σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, ξεκίνησε από σημείο κοντά στο δρόμο εντός του χωριού και πολύ γρήγορα -και λόγω των ανέμων- επεκτάθηκε, φτάνοντας πολύ κοντά σε σπίτια.


 

Πυρκαγιά σε Ιωάννινα και Αιτωλοακαρνανία – Σε ύφεση η φωτιά στον Θραψανό

Πύρινο μέτωπο βρίσκεται σε εξέλιξη και στα Ιωάννινα, με την κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων να είναι μεγάλη. Δεν απειλούνται κατοικίες, όπως αναφέρεται από την πυροσβεστική υπηρεσία. Στην περιοχή έχουν σπεύσει κι επιχειρούν 35 πυροσβέστες με 12 οχήματα και πέντε αεροσκάφη. Φωτιά ξέσπασε και στην Οχθιά της Αιτωλοακαρνανίας η οποία καίει σε χαμηλή βλάστηση και αυτή την ώρα υπάρχουν τρεις διαφορετικές εστίες σε απόσταση περίπου 300 μέτρων η μία από την άλλη. Οι φλόγες δεν απειλούν κατοικημένη περιοχή, σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Για την αντιμετώπιση της φωτιάς επιχειρούν 30 πυροσβέστες, με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 11 οχήματα ενώ παράλληλα πραγματοποιούνται ρίψεις νερού κάνουν από αέρος ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη.

Σε ύφεση βρίσκεται αυτήν την ώρα η φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα στον Θραψανό του δήμου Μινώα Πεδιάδος. Στο σημείο επιχείρησαν 10 οχήματα της Πυροσβεστικής με 35 άντρες, μια ομάδα πεζοπόρου της 3ης ΕΜΟΔΕ ενώ «σηκώθηκε» ελικόπτερο το οποίο πραγματοποίησε ρίψεις νερού. Στο σημείο συνέδραμαν και υδροφόρες του Δήμου, με την κινητοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης να είναι άμεση, όπως και της Πυροσβεστικής, που «μάχονται» για την πλήρη κατάσβεση της.

Υπό έλεγχο η φωτιά στη Λαμία

Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά σε περιφραγμένο οικόπεδο στο Κόμμα Λαμίας. Επί τόπου έσπευσαν πυροσβεστικές δυνάμεις (6 οχήματα, 22 πυροσβέστες, ομάδα πεζοπόρων και οχήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης) θέτοντας άμεσα υπό έλεγχο τη φωτιά που εκδηλώθηκε στις 12:10’. Σύμφωνα με τοπικές πηγές, η πυρκαγιά ξεκίνησε από καλώδια και άλλα υλικά ηλεκτροδότησης, που ήταν αποθηκευμένα στο σημείο και δημιούργησαν μεγάλες φλόγες και μαύρους καπνούς.

Πυκνοί μαύροι καπνοί τύλιξαν την ατμόσφαιρα και ήταν ορατοί από την πόλη της Λαμίας και σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων κατά μήκος των οδικών αξόνων που περνούν από την περιοχή. Κινητοποιήθηκαν πέντε πυροσβεστικά οχήματα από Λαμία και όμορες υπηρεσίες και κλιμάκια, ενώ δόθηκε εντολή να σηκωθούν και τα δύο PZL από το αεροδρόμιο της Λαμίας. Στο σημείο και περιπολικά της Αστυνομίας μήπως χρειαζόταν διευθέτηση κυκλοφορίας.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για αύριο Τρίτη 16/7

Αντιμέτωπες με πολύ υψηλό κίνδυνο φωτιάς θα βρίσκονται 16 περιοχές της χώρας, σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Ειδικότερα, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Κρήτης
  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτίας, Εύβοια, Φθιώτιδα)
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (Έβρο, Ροδόπη, Ξάνθη)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Μυτιλήνη, Χίο)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Ηλεία, Αχαΐα)

Στο μεταξύ, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Ετικέτες
Exit mobile version