Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Εξαήμερη εργασία τι ισχύει: Διευκρινίσεις Κεραμέως
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εξαήμερη εργασία τι ισχύει: Διευκρινίσεις Κεραμέως

Εξαήμερη εργασία τι ισχύει: Πώς αμείβεται

«Δεν υπάρχει εξαήμερη εργασία» τονίζει η Νίκη Κεραμέως από την συχνότητα του ΣΚΑΪ εξηγώντας ότι πρόκειται για ένα καθεστώς έκτακτης βάρδιας και όχι μόνιμης, όποτε κριθεί αναγκαία από μία επιχείρηση.Η υπουργός Εργασίας αναφερόμενη στο μέτρο που θεσπίστηκε από το υπουργείο σημείωσε χαρακτηριστικά «Δεν υπάρχει εξαήμερη εργασία. Υπάρχει η δυνατότητα για έκτακτη βάρδια σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις επιχειρήσεων συνεχόμενης λειτουργίας». «Το εξαήμερο υποδηλώνει μία συχνότητα, η οποία δεν υπάρχει. Το μέτρο αυτό έχει θεσπιστεί για να καταπολεμήσει την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία»

Πώς αμείβεται:

Μισθολογικά η έκτακτη βάρδια έχει προσαυξήσεις σύμφωνα με συγκεκριμένα κρίτηρια. Έτσι, το ημερομίσθιο αυξάνεται:

+40% Σαββατο

+115% Κυριακή ή αργία

+140% Κυριακή ή αργία νυχτερινά

Η κυρία Κεραμέως επανέλαβε ότι το μέτρο «δεν αφορά όλη τη χώρα, αφορά συγκεκριμένες επιχειρήσεις που λειτουργούν 247» και ξεκαθάρισε ότι «Εάν ο εργοδότης σου πει ότι θα δουλεύεις κάθε Σάββατο μία έκτακτη βάρδια φυσικά και μπορείς να πεις όχι, είναι παράνομο».

Σε ερώτηση για το πώς γινόταν μέχρι τώρα, όταν υπήρχε ανάγκη και οι εργαζόμενοι δούλευαν επιπλέον βάρδιες, η υπουργός είπε ότι «Μέχρι τώρα έμπαινε ένα πρόστιμο, γινόταν παρατύπως και χωρίς ο εργαζόμενος να παίρνει τις αποδοχές που έπρεπε να πάρει».

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις